Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C3 2004 1.1 - Gaśnie całkowicie po przekręceniu kluczyka / reset

lechu9 10 Mar 2013 19:42 4035 16
    lechu9
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem - dziś chciałem jechać na zakupy (ostatni raz auto jechało w piątek i nie było problemu).
    Odpaliłem go i przejechałem ok 20-30m. Wywalił się błąd silnika i zaczął nierówno pracować po czym zgasł. Próbowałem go ponownie odpalić ale dokładnie ta sama sytuacja (chwilę popracował i zgasł) - podobne objawy miałem gdy padła cewka (miał też taką "czkawkę".
    Odczekałem chwilę chcąc jeszcze raz ponowić próbę lecz tym razem po przekręceniu kluczyka wszystko zgasło (włącznie z tym, że zrestartował się zegar, radio itp).

Co to może być? Myślicie że to może być tylko kwestia aku (oczywiście jutro to sprawdzę - dziś już nie mam sił ani chęci).

Jeżeli nie aku to co innego?
  • Helpful post
    Aleksander_01
    Level 42  
    Wygląda na aku lub brak dobrego połączenia z masą lub plusem.
    lechu9
    Level 9  
    A czy to normalne że za pierwszym razem odpalił? :>
  • Helpful post
    Aleksander_01
    Level 42  
    Być może aku jeszcze miał tyle energii że na ten jeden raz starczyło.
    Tak czy inaczej bez odpowiednich pomiarów się nic nie wywnioskujemy. Mój szwagier miał identyczną usterkę w 307 Hdi.
    lechu9
    Level 9  
    Klemy wyczyszczone = nic nie dało.
    Spróbowaliśmy go podpiąć pod auto teścia - nic nie dało...

Tak więc raczej aku wyeliminowany... idę szukać jakiegoś serwisu który weźmie komputer i podjedzie go podpiąć - może coś pokaże...
    lechu9
    Level 9  
    Nie podłączyłem drugiego aku pod auto. Podłączyłem kablami - czy marketowymi nie wiem - teściu miał ;)

Rozumie, że po kablach (szczególnie jeżeli nie były wysokiej jakości) może nie pójść?

Hmmm nie uśmiecha mi się zakup aku jeżeli to może nie być jego wina :/
    lechu9
    Level 9  
    Niestety tutaj nie - na 2 mieszkaniu.
    Rano nie było czasu na przekładkę aku bo teściu podjechał tylko po żonkę żeby ja do roboty rzucić. Ale w takim razie zaproszę teścia albo jakiegoś kumpla na kawę i mu ukradnę aku.

Jak zdobędę miernik to co dokładnie przemierzyć?
    Aleksander_01
    Level 42  
    Pomierz napięcie na słupkach akumulatora w czasie gdy druga osoba weźmie stacyjkę "w rozruch". Jeżeli napięcie drastycznie spadnie to.....podstaw aku od kogoś - jak odpali to weź ten aku wyrzuć (ten stary).
    lechu9
    Level 9  
    Ok. Wielkie dzięki za porady. Jak tylko zrobi się "ludzka" pora to biorę się za to.

Dodano po 4 [godziny] 25 [minuty]:

Ok podpięty inny aku i auto odpaliło ale dalej świeci silnik... może dlatego ze podmieniony aku też nie był nowy i leżał jakiś czas nieużywany... póki co aku podpięty pod prostownik... zobaczymy co się stanie... jak nie to jadę po nowy i zobaczymy...

Dodano po 5 [godziny] 48 [minuty]:

Faktycznie akuś był padnięty... ale niestety był to chyba jedynie skutek...
    Kontrolka check przy silniku, szarpie, gaśnie... czyli chyba powtórka z rozrywki - czyli cewka :/
    Dobrze ze jeszcze jest na gwarancji ;]
    lechu9
    Level 9  
    Taaa raczej ciężko o 8 letnią gwarancję ;)
    A cewka na gwarancjo bo w zeszlym roku siadła :/
    lechu9
    Level 9  
    No zaraz dzwonie na warsztat gdzie ostatnio była wymieniana i się postaram z nimi dogadać. Niestety znów będzie problem co by go odholować bo pewnie wszyscy w pracy.
    lechu9
    Level 9  
    No i autko odholowane - jutro zobaczymy co to...

Zaskoczyli mnie panowie z Auto-Gazda (Salon Citroena w Katowicach)... zgubiłem gdzieś oczko do holowania... oczywiście nigdzie (w żadnym sklepie/warsztacie/itp w Katowicach i okolicy) nie było od ręki zadzwoniłem do nich... nie dość, że mieli (choć jak to Pan powiedział... leży tego sporo może coś spasuje), to jeszcze nie chcieli za to nic... i życzyli powodzenia w naprawie :]
    Tak więc serdeczne podziękowania! (może ktoś tu z nich zagląda).