Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Netgear WNR3500L v.2 - Brak "kontaktu" z routerem po wgraniu Tomato

Spices 10 Mar 2013 21:40 2190 1
  • #1 10 Mar 2013 21:40
    Spices
    Poziom 8  

    Witam,

    Kilka dni temu postanowiłem w końcu zmienić standardowy soft mojego routera na coś z open source. Na open wrt znalazłem soft Tomato pod mój sprzęt:
    tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--083V-BT-VPN

    Zainstalowałem zgodnie z instrukcjami po angielsku, router był wpięty przez kabel.
    Domyślna brama, po której dotychczas odnajdywałem router to 192.168.1.1.

    Po zresetowaniu routera udało mi się zalogować do sprzętu, pod takim samym adresem. Wszystko działało ok, działało radio, i po kablu, ale nie było internetu.

    Generalnie u mnie wygląda to tak, że mam modem-router Wifi z Vectry Cisco EPC3925, jednak kompletnie nie mam do niego wejścia, mogę się jedynie z nim połączyć poprzez wifi, lub przez kabel.

    Dotychczas wszystko działało ok. Tomato zainstalowałem, aby móc zarządzać przepustowością w mojej sieci, gdyż dzielę ją na kilku domowników.

    Podpowiedzcie, jak mogę dostać się do routera.
    Niestety po kolejnym resecie straciłem z nim łączność - najpierw przestał mi go wyszukiwać po kablu (próbowałem ustawić nawet ip na ssztywno), później łączył się tylko poprzez wifi, a teraz są nawet problemy z połączeniem się przez wifi.

    Router nadaje ssid na domyślnej nazwie sieci: Tomato24

    W jaki sposób odnaleźć pod jakim adresem odnaleźć router po kablu?

    Jak ustawić kartę sieciową w kompie? Automatycznie, czy jakieś konkretne adresy na sztywno?


    Wybaczcie może trochę głupie pytania, ale nie siedzę w sieciach.
    Sądziłem, że wszystko pójdzie łatwo i szybko :)

    Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

    Udaje mi się z routerem połączyć przez WiFi, ale nadal nie mam możliwości podłączenia przez kabel (chciałbym to zrobić, aby przywrócić standardowe oprogramowanie).

    Być może źle ustawiam adresy IP. Proszę o pomoc.
    Nie mogę też wybrać dynamicznego IP, do wyboru są niestety tylko inne

    Printy z ustawień routera:


    Netgear WNR3500L v.2 - Brak "kontaktu" z routerem po wgraniu Tomato

    0 1
  • #2 10 Mar 2013 22:34
    hermes-80
    Poziom 43  

    Najpierw 30/30/30, potem wgraj soft @shibiego v108 z openlinksys.info i czyszczenie NVRAM z GUI.

    0