Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Prius - Włamanie i uszkodzona elektryka

m.biruta 10 Mar 2013 21:43 4452 13
    m.biruta
    Level 16  
    Witam,
    Czy na forum znajdzie się jakiś elektryk oblatany w Priusach? Jakieś półgłówki włamały mi się do samochodu, wyrwali (dosłownie!) ekran komputera pokładowego. Nic oprócz tego nie zginęło, nie wygląda na uszkodzone (oprócz kostek do tego ekranu), ale musiało pójść zwarcie ponieważ dwa bezpieczniki poleciały (od lusterek, podświetlenia kokpitu, szyb). Bezpieczniki wymieniłem, ale nadal mam problemy. Nie działa światło w podsufitce, nie działa pilot (otwieranie drzwi), nie działa system smart key (otwieranie i odpalanie bez kluczyka). Dodatkowo nie działa radio i niektóre funkcje z kierownicy, ale to już przez brak ekranu raczej.

Chciałbym się zapytać co mogło polecieć, czego szukać...
    autoas
    Level 42  
    Myślę, że nikt ci nie pomoże przez internet, trzeba szukać spalonych bezpieczników skoro cięli wiązkę (dobrze je sprawdzić)
    Radio powinno działać, wymieniałem już taki ekran bo "padł" i jakiś czas klient jeździł z dziurą, ale w "zasadzie" wszystko działało....
    Będzie boleć, ekran drogi chyba, że masz ubezpieczenie...
    m.biruta
    Level 16  
    autoas wrote:
    Myślę, że nikt ci nie pomoże przez internet, trzeba szukać spalonych bezpieczników skoro cięli wiązkę (dobrze je sprawdzić)

Jakby cięli to pół biedy. Wyrwali buraki! Wszystkie dwie skrzynki bezpieczników sprawdziłem (pod kolumną kierownicy oraz główne pod maską). Dwa były spalone, reszta jest OK.

autoas wrote:
    Radio powinno działać, wymieniałem już taki ekran bo "padł" i jakiś czas klient jeździł z dziurą, ale w "zasadzie" wszystko działało....
    Będzie boleć, ekran drogi chyba, że masz ubezpieczenie...

No to mnie nie pocieszyłeś kolego :-/ Oczywiście jestem świadom tego, że będę zmuszony skorzystać z usług specjalisty, ale jedyny jakiego znalazłem jest z Rzeszowa, a ja jestem w Warszawie :-/ Tutejsze serwisy autoryzowane o kant d#$% potłuc - nic się nie znają, nic nie są w stanie zrobić. Naprawa z AC, niestety, uznali, że szkoda całkowita, więc się sam muszę bujać z naprawą...
    autoas
    Level 42  
    To jeszcze bardziej współczuję bo ekrany są różne (wymieniałem to wiem ) i nie każdy pasuje a jak wyrwali wiązki....to przechlapane....
    przem27
    Level 30  
    m.biruta wrote:
    ale jedyny jakiego znalazłem jest z Rzeszowa, a ja jestem w Warszawie :-

Tutaj też są fachowcy:)
    Stuknij do Pawła on typowo elektryką/elektroniką się zajmuje.
    pozdr
    m.biruta
    Level 16  
    autoas wrote:
    To jeszcze bardziej współczuję bo ekrany są różne (wymieniałem to wiem ) i nie każdy pasuje a jak wyrwali wiązki....to przechlapane....

Tak, wiem. Różne złącza, różne grafiki. Jeden gość z Allegro mi przysłał na testy, ale nie pasował właśnie... Inny rocznik :-/ Z wiązkami nie jest najgorzej, bo sygnałowa kostka do wyświetlacza jest cała. Nie pamiętam, czy druga tam nie idzie jeszcze... Brakuje tych 2 do przycisków znajdujących się pod ekranem.

Dodano po 2 [minuty]:

przem27 wrote:
    Stuknij do Pawła on typowo elektryką/elektroniką się zajmuje.
    pozdr

Jaki nick? Na co dzień siedzę na innych działach, więc w samochodowym po imionach nie kojarzę :)
    deesz
    Level 17  
    podaj kod modelu z tabl.znamionowej ewent. rocznik,wieczorem sprawdze co i jak.
    łukasz 1
    Level 17  
    Witam ktory prius model rocznik mam schematy
    deesz
    Level 17  
    proszę sprawdzić pod deską:gauge,ecu-b,acc,ecu-ig,door.
    w komorze silnika:dome,p.coin main.
    m.biruta
    Level 16  
    To jest rocznik 2005 wersja pełna z nawigacją, bt itp. (chyba sol ii się nazywa) jutro podam nr z tabliczki. 2 wtyczki od ekranu są ok (jedna idzie chyba od kierownicy, druga od komputera z grafiki). Spalone były 2 lub 3 bezpieczniki pod kolumną kierownicy, przez co nie działało to co powyżej napisałem.

Masz może grafikę gdzie skrzynki są opisane? Chociaż sprawdzałem już dwa razy wszystkie bezpieczniki i wszystko było niby ok.
    deesz
    Level 17  
    Masz rozpiske skrzynek.Rozpiska skrzynki w komorze silnika jest fragmentaryczna,ale bezpieczniki których obwody nie działają są naniesione,oprócz jednego 'AM2" który jest w tej samej skrzynce ale nie zmieścił się na tym wycinku.Jeżeli bezpieczniki które wymieniłem we wcześniejszym poście + AM2 są napewno dobre to naprawa będzie raczej trudna do wykonania wirtualnie.Rozpiska dot. aut od 11.2005
    user33
    Level 13  
    Jeśli jeszcze masz problemy z tą furą to zapukaj na ulicę Lipową 3 w Ząbkach pod Warszawą to może Ci tam zrobią, robią tam trudne usterki lecz niestety potrzebna jest cierpliwość bo czasami to trochę trwa ale skutek na ogół pozytywny. Mnie uratowali dup.ko w sytuacji mocno problematycznej.
    Telefonu nie pamiętam ale 0d 10 -18 w każdy dzień powszedni zakład jest czynny.
    m.biruta
    Level 16  
    Dzisiaj będąc na działce i sprzątając samochód coś mnie natchnęło i po raz n-ty sprawdziłem skrzynki z bezpiecznikami. Wszystko wyglądało w porządku, ale pod słońce, jeden bezpiecznik okazał się przepalony. Po jego wymianie - samochód odżył :) Smart-key zaczął działać, radio zaczęło grać, drzwi zaczęły się zamykać jak powinny, a podświetlenie podsufitki wróciło :D