Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra diora DMP 203 Dominik - Nie działa tylko szum z głośnika

gepe92 10 Mar 2013 22:15 4602 8
    gepe92
    Level 9  
    Witam, niedawno znalazłem w "graciarni" radio Unitra Dominik, radio miało popsutą regulacje skali ale to już zrobione tylko że po podłączeniu głośnik jedynieszumi i nic więcej, wiem ze jest nie przestrojone ale powinno znajdować jakieś stacje np. Jedynkę.(mam parę takich zabytków jak np Contessa, Lena itp. i znajdują jakieś stacje) Z racji tego iż jestem bardzo początkujący proszę o jakieś wskazówki od których elementów zacząć sprawdzanie żeby zlokalizować usterkę. Pamiętam ze parę lat temu radio działało.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Unitra diora DMP 203 Dominik - Nie działa tylko szum z głośnika
    krzych1-b
    Level 21  
    Najpierw go przestrój a potem zobaczymy co dalej. Namiary na przestrojenie znajdziesz w szukajce albo na old radio.
    leonsocio
    Level 28  
    Jeśli Kolega jest mocno początkujacy, najłatwiej będzie mu przestroić gotowym konwerterem.
    DIORADIO
    Level 30  
    Najpierw to zmierz napięcia w zasilaczu i porównaj ze schematem.Przestrojenie UKF-u zostaw na potem jak już uruchomisz AM(dł,śr,kr). Jak piszesz że w głośniku jest szum to rozumiem że potencjometr siły głosu też działa. Nie znam na pamięć tego schematu ale tam chyba jest scalaczek w p.cz. UL 1211 więc pomierz go. Bardzo często nie kontaktuje PR-ek obok tego scalaka.(zaśniedziały) No i oczywiście pomierz napięcia na tranzystorach i porównaj ze schematem. Sprawdż też cewki na antenie ferrytowej bo często są pourywane lub myszy się tym zainteresowały. Mam taką nadzieję że masz schemat oraz jakiś miernik bo jeżeli nie a jesteś początkujący to możesz pogrzebać ale w uchu.
  • Helpful post
    egon42
    Level 37  
    DIORADIO@ Proszę nie pisać bzdur jak kolega się nie zna to niech nie pisze, jaki UL1211 tam nic takiego nie ma to radio jest całe tranzystorowe. To radio to klon Jubilata a nie Giewonta czy Ślązaka. jedyny układ to może być końcówka mocy ale tej to akurat nie widać.
    gepe92
    Level 9  
    Takie rzeczy jak multimetry itp. posiadam. Dzisiaj zrobiłem mały teścik i po podłączeniu odtwarzacza do gniazda din z tyłu i wciśnięciu przycisku magnetofonu radio gra, lecz jeśli chodzi o odbiór to nadal tylko szum, gdzie nie przestrojona Contessa łapie sporo stacji.
    Schemat mam ale do Contessy a po tu na forum wyczytałem że to bardzo podobne radia.
    Jedyny Widoczny układ to Ul1403 ale wygoglowałem ze to wzmacniasz m.cz.
    Dziękuje za zainteresowanie tematem i proszę o jakieś wskazówki które napięcia mam pomierzyć, może uda się ożywić to radio :)
    gepe92
    Level 9  
    Tak używałem i dziękuje za schemacik nie wiem jak mogłem to przeoczyć.
    Jednak jest to identyczny schemat jak contessa czy nowszy jubilat ponieważ wszystkie te radia posiadają jednakową płytkę oznaczoną numerem 2217-230-2 :)
    DIORADIO
    Level 30  
    Tak jak Ci pisałem ; pomierz napięcie z zasilacza, chodż jak "chodzi"m.cz. to powinno być dobre ale pamiętaj że zaczynając naprawę zawsze zaczynaj od sprawdzenia (pomiarów) zasilacza.Następnie pomierz napięcia na tranzystorach T5, T4 i T3 które pracują w torze p.cz.. Jeżeli nie pracuje odb. na żadnym zakresie to uszkodzenie przypuszczalnie występuje w torze p.cz. Dopiero po uruchomieniu AM-u (dł,śr,kr) możesz brać się za przestrojenie FM-u (UKF) bo wtedy masz pewność że blok p.cz. jest dobry bo będziesz odbierał 1 program PR jeżeli myszy nie zjadły cewki fal Dł na antenie ferrytowej. Przy okazji odpowiedż dla egona 42-chyba masz kłopot ze wzrokiem bo nie doczytałeś że nie byłem pewny bo nie znam na pamięć tego schematu. Nie zarzucaj że się nie znam bo nie znasz mnie ale że nie sprawdziłem to fakt mój błąd.