Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zielona plama OTV Otake Curtis

19 Lut 2005 18:18 1398 16
  • Poziom 39  
    W lewym górnym narożniku ekranu pojawiła się zielona plama. Ma ona "obłe kształty" - coś a'la kleks.
    Ponadto jakość obrazu siępogorszyła.
    (pojawiły się jaśniejsze paski itp).
    Plama pojawiła się z dnia na dzień.
    Czy to wina kineskopu czy elektroniki?
    Jak można ją usunąć?
    Plama jest na wszystkich kanałach jednak "zmienia kształty".
  • Poziom 22  
    Sprobuj na początek wyłączyć TV wyłącznikiem sieciowym i załączyć ponownie a jak to nie pomoże to rozmagnesować.


    POZDRAWIAM.
  • Poziom 30  
    namagnesowal sie kineskop wyłącz z sieci tv na około godzinke i załącz go ponownie(średnio tyle stygnie pozystor odpowiadajacy za zadziałanie petli rozmagnesowywujacej) jeśli to nie da efektu pozytywnego to weź lutownice załącz , przybliz do zakolorowanych miejsc i okrężnymi ruchami powoli ja oddalaj od kinolka
    pozdrawiam
  • Poziom 21  
    zrob sobie rozmagnesnice takich kilkadziesiat zwojow cewki pod 220 , jest gdzies na elce schemat i sproboj tym
  • Poziom 39  
    nie wiem czy to coś zmieni - obraz "zwęził" się. Tzn u góry i na dole ekranu jest czarno, linie które powinny tam być wyświetlane są po prostu "gęściej" poniżej i powyżej czarnego paska.

    Wcześniej obraz troszeczke "migotał" i czasami powoli przesuwał się z góry na dół ciemniejszy "pasek"

    Dodam jeszcze że ta plama jest trawiastozielona i obraz "nie przechodzi przez nią" - tak jakby ktoś coś nakleił wewnątrz kineskopu;)
    Do tego zmienia kształt troszkę...
  • Poziom 16  
    A co robiłeś?
    Z rozmagnesowywaniem kineskopu koledzy dawali dobre rady, które nie wymagały rozkręcania TV. Jeśli one nie pomogły to wtedy musiałbyś wymienić pozystor w zasilaczu (to taki element z trzema nóżkami który się nawet mocno grzeje). Teraz zwężenie obrazu
    Jeśli wystąpiło w wyniku twojej ingerencji w środku to szukaj w układzie odchylania V o ile nie postanowiłeś ruszyłeś cewek odchylających.
  • Poziom 39  
    nienie - nic nie robiłem od momentu napisania pierwszego posta. Po prostu obraz się "zjechał u góry i na dole" nic nie ruszałem, po prostu wyłącze go na noc z prądu...


    To "zjeżdzanie" się obrazu może być spowodowane zbyt niskim napieciem z zasilacza?
    Tzn kondensatory od przetwornicy wyschły czy coś takiego...
    Telewizory nie są moją mocną stroną...
    Jeszcze raz zaznaczam że nie otwierałem OTV.
  • Poziom 15  
    z tego co zrozumialem z opisu nie jest to efekt namagnesowania calkowity brak obrazu w tym miejscu a nie zakolorowanie co do wymiany kondensatorow jak najbardziej wysychaja one po pewnym czasie i traca pojemnosc proponuje wymienic kondziory w ukladzie odchylania i w przetwornicy najlpeiej na takie na 105C i sprawdzic plyte pod wzgledem zimnych lutow to na pocztatek
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    dokladnie zrob tak jak podpowiada kolega wyzej
    sprawdz zimne luty ale na calej plycie i spokojnie wymien elektrolity na 105 stopni w przetwornicy(to zasilacz) w ukladzie odchylania pionowego i na plycie kineskopu po takim czasie jak ma to tv to na pewno dobre posuniecie wtedy powinno byc ok
  • Poziom 22  
    Kondensatory i działanie przetwornicy możesz sprawdzić - nie zaszkodzi wtedy bedziesz pewien na czym stoisz. Te objawy o których piszesz (zawęzony obraz) moga na to wskazywać.
  • Poziom 15  
    Wymień kondensatory elektrolityczne w zasilaniu odchylania pionowego .
  • Poziom 39  
    Rozumiem.
    Chyba po prostu wymienie wszystkie elektrolity. TV ma z 15 lat, więc mu się należy;)

    Zdaje sobie sprawe że elektrolity nie wysychają nagle. Skojarzyłem fakt że wcześniej obraz troszeczke "migotał" i czasami powoli przesuwał się z góry na dół ciemniejszy "pasek" i teraz się "zwęził" że to może po prostu następna faza zaawansowania uszkodzenia.

    Telewizor wyłączyłem na noc z sieci. Później napisze czy plama zniknęła.
  • Poziom 39  
    Więc po kolei.
    Plama zmniejszyła się, ale po 10 minutach pracy TV, wróciła do swych pierwotnych rozmiarów.
    Mało tego. Próbowałem przełączenia PAL/SECAM (tak dla przekory;)) i plama jest cały czas zielona, obraz kolor/ bw.
    Przy wejściu w tryb programowania plama zaczyna pulsować (zmienia kształt) zgodnie z tym jak pulsuje wyświetlacz w TV (pojawia sie i znika numer kanału na nim).
    Od rana pasek z dołu zniknął, pojawił sie u góry, a nad nim jasny biały pasek, który wydać nawet po "zjechaniu" kontrastem i jasnośćią na minimum...
  • Poziom 31  
    może to coś z osd jeśli ten tv go ma (nie znam się na modelach otv) - odłączyć układ osd i sprawdzić
  • Poziom 39  
    No więc od początku:
    Wyszedłem z założenia że każdy elektrolit może być uszkodzony...
    Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne. Niektóre były padnięte, ale dało to się zauważyć dopiero patrząć "od spodu"...

    No i efekty było widać od razu:
    1) obraz stał się czystszy i wyraźniejszy bez migania itp
    2) zniknęło zwężenie obrazu
    3) zniknęła "zielona plama"

    Zdjąłem jeszce ze wszystkiego korzuszek z kurzu...

    Ale idąc za ciosem mam dwa pytanka:
    1) Przy jaskrawszych kolorach (szczególnie czerwonym) pojawiają się "mazy" - tzn jest jakiś obszar jaskrawego koloru (np czerwonego) i po prawej stronie jeszcze kawałek jest też czerwony

    2) na kineskop nałożone jest coś a'la cewka do której wchodzą dwa przewody
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    witam do sprawdzenia masz jeszcze plytke kineskopu wzmaniacze wizji i rezystory wez miernik i sprawdz czy ktorys rezystor nie zmienil wartosci wymien tez juz na wszelki wypadk kondensatory w filtracji 200v i 12v a co do tej cewki jest to pewnie petla do rozmagnesowania kineskopu zalaczona jest ona w poblizu takiego bialego elementu pozystora
  • Poziom 39  
    jeżeli chodzi o kondensatory - to wymieniłem wszystkie elektrolity jakie tam tyko były...

    Zapomniałem dodać, że owe "mazy" pojawiały się już na początku eksploatacji TV...