Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mozilla Firefox 19.0.2 - Buforowanie filmów na YT

sailor1989 12 Mar 2013 10:38 4908 18
  • #1 12 Mar 2013 10:38
    sailor1989
    Poziom 12  

    Witam serdecznie.
    Od pewnego czasu mam problem z buforowaniem czegokolwiek na youtube i pokrewnych serwisach. Początkowo myślałem że to problem javy (bo pojawił się po aktualizacji) zmieniałem aktualizacje na starsze i nowsze i nic to nie pomogło. Wczytałem gdzieś w internecie że problemem mogą być ciasteczka nic z tego to już przerobiłem. Kolejnym krokiem było przeinstalowanie przeglądarki korzystam z firefoxa wersja 19.0.2 czyli najnowszej. (oczywiście to też nie pomogło).
    Problem wygląda następująco:
    Włączam film na YT bufor startuje i startuje film, po chwili (nie ma reguły jak długiej chwili) bufor się zatrzymuje i ani drgnie dopóki albo nie odświeżę strony (czyli nie zacznie grać od nowa), albo nie zmienię rozdzielczości (obojętnie z jakiej na jaką) wtedy bufor ruszy z miejsca do końca filmu. Tak dzieje się prawie przy każdym filmie procentowo jakbym miał to opisać to w 95% filmów tak się dzieje.
    Ktoś ma jakieś pomysły co jest nie tak zapewne z komputerem bo problem występuje też w przeglądarce chrome.
    Jeśli chodzi o mój system i sprzęt to:
    System Win 7 x64
    dysk 500 (wolne miejsce jest)
    RAM 6GB
    Jeśli chodzi o dodatki do przeglądarki to zainstalowane mam tylko blokowanie reklam AdblockPlus, Jednak chciałbym zaznaczyć że po przeinstalowaniu przeglądarki nie miałem nic zainstalowanego i problem nadal występował.
    pozdrawiam Smile

    0 18
  • #3 12 Mar 2013 11:05
    Dark Rider
    Poziom 2  

    Witaj, piszesz, że sprawdziłeś już sprawę ciasteczek. Sprawdź ponownie :-), gdyż miałem podobny problem gdy nie było zaznaczone pole wyboru "Akceptuj ciasteczka z innych witryn". Druga sprawa to kwestia flashplayera, może trzeba go zaktualizować, a może jest to jakaś przejściowa trudność pomiędzy działaniem nowego firefoxa i obecnego flasha. Sprawdź też czy to samo dzieje się gdy zmienisz rozdzielczość filmu. W internecie ludzie zgłaszają takie problemy na przeróżnych przeglądarkach więc bardziej wina będzie leżała po stronie flashplahera, ale możesz też przetestować chrome zamiast firefoxa.

    0
  • #4 12 Mar 2013 11:05
    1337166
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 12 Mar 2013 11:53
    entermen
    Poziom 31  

    @sailor1989
    Jaką masz przepustowość łącza internetowego?

    0
  • #6 12 Mar 2013 14:01
    sailor1989
    Poziom 12  

    Jeśli chodzi o flasha to wersja x64 najnowsza, nie sądzę aby był to problem między wersjami flasha, javy i ff bo problem jest już od 2 miesięcy (początkowo tak myślałem i czekałem na kolejne aktualizacje).
    Rozdzielczość, to co podesłał "Dark Rider" nie pomogło, bo nawet przy najmniejszej rozdzielczości się zawiesza i jak zmienię na większą rusza bez problemu.
    Co do komputera to może być racja bo musiałem ściągnąć kilka programów ostatnio, ale wydaje mi się że problem z yt pojawił się wcześniej. Poza tym antywirus nic nie wykrywa (gdata antivirus).
    Co do łącza to 16Mbps ściąganie na speed teście właśnie wyskoczyło 1,5 Mbps. Ale nie ma to wpływu, bo z innych komputerów (w sumie 4 korzystające z tego samego routera) nie mają problemu.

    0
  • #8 12 Mar 2013 15:27
    sailor1989
    Poziom 12  

    niestety nic nie pomogło ... :( ma ktoś jeszcze jakieś pomysły oprócz format C:?

    1
  • #9 13 Mar 2013 19:54
    b66
    Poziom 8  

    Mam dokładnie ten sam problem co "sailor1989". Może ktoś zna rozwiązanie?

    0
  • #10 13 Mar 2013 21:55
    sailor1989
    Poziom 12  

    dobrze wiedzieć że nie jestem osamotniony w tym problemie :)

    0
  • #11 14 Mar 2013 07:58
    entermen
    Poziom 31  

    Spróbuj kliknąć prawym klawiszem myszki na ekranie filmu na youtube.pl
    Wybierz Ustawienia.
    Sprawdź czy masz włączoną (zaznaczoną) opcje: "Włącz przyspieszenie sprzętowe"
    Wyczyść cache przeglądarki.
    Sprawdź na zaznaczonym i nie zaznaczonym. Przetestuj.

    Problem czasem występuje na grafikach ati.

    0
  • #13 14 Mar 2013 13:35
    sailor1989
    Poziom 12  

    niestety nic nie działa. testowałem różne ustawienia w ustawieniach ;p i nic to nie daje.
    jedyne co zauważyłem to na innych portalach nie korzystających z odtwarzacza YT wszystko działa normalnie mówię tu np. o stronie sadistic.pl i tego typu stronach korzystających z takich odtwarzaczy.

    0
  • #14 15 Mar 2013 09:42
    b66
    Poziom 8  

    Mój problem jest dokładnie taki sam, wszystkie kroki i porady opisane wyżej przeszedłem.Również na innych portalach nie korzystających z odtwarzacza YT wszystko działa ok. Co do komputera też jak u "sailor1989" system Win 7 x64, dysk 500 (nowy komputer),RAM 4GB. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może samo oprogramowanie(sterowniki,choć są najnowsze) laptopa HP ProBook 4540s, coś zamulają?

    0
  • #15 15 Mar 2013 14:01
    sailor1989
    Poziom 12  

    też mam stosunkowo nowy sprzęt (od sierpnia 2012) i gdzieś tak do stycznia nie było żadnego problemu więc to raczej nie wina sprzętu a softweru. Rozumiem że nie tylko ja mam taki problem czyli wina musi leżeć gdzieś po stronie jakiejś aktualizacji tylko której? starsze wresje ff też nie działają jak powinny chrome też nie. Może wina leży po stronie YT jest w ogóle taka opcja?

    0
  • #16 20 Mar 2013 21:56
    my41s
    Poziom 32  

    sailor1989 napisał:
    Może wina leży po stronie YT jest w ogóle taka opcja?

    Szczerze powiedziawszy nie wiem, ale dodam, że ja również mam (czasem) taki sam problem.
    Nie ważne, czy to stary celeron m, czy nowe i7, czy XP, czy 7 - to samo się dzieje. Pominę wcześniejsze problemy z ogromnym obciążaniem CPU przez flasha odnotowane również przez wiele użytkowników.
    Jedynie dodam, że nie zauważyłem tego pod Mackiem oraz Linuxem (opensuse 12.3, ale za mało oglądałem filmów, by jednoznacznie powiedzieć, że tam się nic takiego nie dzieje).
    Podejrzewam, że to wina flash playera. Może spróbuj wrócić do wersji 10.3?
    a z HTML5 korzystałeś?


    PS: czasem mam również problemy z odtwarzaniem po zatrzymaniu filmu, czy problemy z przewijaniem - w większości przypadków chcąc przejść 2 minuty dalej, muszę coś oglądać od samego początku, bo każde przejście kończy się albo pauzą, albo film wraca do samego początku, dość często wraca i odtwarza od tego samego miejsca, od którego chciałem owy film przewinąć.

    0
  • #17 20 Mar 2013 22:49
    sailor1989
    Poziom 12  

    co do Twojego PS'a ( ;p ) to czasami też mam taki problem.
    Aktualnie na YT korzystam z HTML5 (gdzieś tam jest opcja wypróbowania) co do flash playera nie próbowałem jak tylko wypróbuje dam znać jakie rezultaty.
    Ale skoro nie zauważyłeś problemu na Macu albo Linuxie to coraz bardziej skłaniam się do tego że będzie to jakiś super ekstra wirus lub coś w ten deseń... wszystkie znane mi operacje (takie jak skanowanie anywirusem, oczyszczanie dysku, defragmentacja dysku) przechodziłem jakiś czas temu aby oczyścić trochę dyski i problem nie zniknął więc zostaje tylko format ale trochę brakuje czasu aby pozgrywac wszystko na dysk zewnętrzny tym bardziej że mam kilka projektów na dyskach...a robić format tylko dla filmów na YT trochę mi się nie chce ;p bez tego też da się żyć :)
    czekam może ktoś rozwiąże problem w mniej inwazyjny sposób :)
    pozdrawiam :)

    0
  • #18 21 Mar 2013 06:00
    my41s
    Poziom 32  

    sailor1989 napisał:
    oraz bardziej skłaniam się do tego że będzie to jakiś super ekstra wirus lub coś w ten deseń...

    Wirus nie, aleniedopracowany odtwarzacz lub flash player bardzo możliwe. Na duże obciążenie czasem pomagało wyłączenie sprzętowego przyśpieszania.

    Może ktoś inny ma jakieś sugestie?

    0
  • #19 07 Lis 2014 20:51
    sailor1989
    Poziom 12  

    może trochę późno ale lepiej tak niż wcale.
    Problem sam się rozwiązał, nie wiem jak nie wiem kiedy ale w pewnym momencie zauważyłem że wszystko wróciło do normy, być może YT w tamtym okresie coś robił (na pewno przechodził na HTML5) i to coś było niekompatybilne z moim softem.

    0