Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Berlingo 2.0 HDI 2005 - Brak rozruchu, nie kreci rozrusznik

maszkety 12 Mar 2013 13:58 11124 5
  • #1
    maszkety
    Level 2  
    Po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie kreci, słychać zadziałanie jakiś przekaźników, napis STOP na czas przekręcenia kluczyka gaśnie. Nie działa tez dmuchawa i ogrzewanie tylnej szyby.
    Auto normalnie przyjechało do domku i już nie daje się uruchomić.
    W czym szukać stacyjka?
  • #2
    grala1
    VAG group specialist
    Zobacz czy dochodzi napięcie na elektromagnes rozrusznika.
    Tam PSF1 podaje napięcie na rozrusznik.
    PSF1 jest pod maską -skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami.
  • #3
    kybernetes
    Level 39  
    To jeszcze nie ten rocznik, w dwójce jest normalne BSM a sygnał rozruchu tylko przez niego przechodzi prosto ze stacyjki.

    Dodano po 52 [minuty]:

    miler80 wrote:
    robiłem ostatnio taki i 50 przychodziła ze stacyjki na skrzynkę pod maską i dopiero na rozrusznik i alternator

    kybernetes wrote:
    sygnał rozruchu tylko przez niego przechodzi prosto ze stacyjki

    grala1 wrote:
    Tam PSF1 podaje napięcie na rozrusznik.


    W przypadku PSF (Berlingo III i in.), przekaźnik rozrusznika i bezpiecznik znajduje się właśnie w tej skrzynce, sterowany jest siecią CAN.
    W przypadku BSM (Berlingo II i in.), sygnał rozrusznika wychodzi ze stacyjki.
  • #4
    Ambulans
    Level 21  
    A może padł akumulator? Sprawdź czy odpali na kable, jeśli nie to spróbuj na krótko. Dmuchawa i ogrzewanie tylnej szyby w tych autach działa po odpaleniu silnika.
  • #5
    frost-ch
    Level 2  
    Mam taki sam problem z Berlingo 1,6 HDI z 2007 nie kręci rozrusznik poruszałem kablami w skrzynce pod maską i zaczął palić ale niestety po kilku dniach znowu rzucił palenie i już dotyk go nie uleczył proszę o pomoc lub schemat przepływu prądu od stacyjki do e.magnesu rozrusznika
  • #6
    frost-ch
    Level 2  
    Znowu ręce uleczyły zdaje się że odkryłem problem jest to najprawdopodobniej słaby styk na cewce EM rozrusznika niestety rozrusznik jest w takim miejscu że nie mam pojęcia jak się do niego dobrać szczególnie w zimie i pod wiatą nie mam grzanego garażu więc pozostaje chyba serwis