Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson T650i + DVD + TV - dźwięk z DVBT przez kino domowe

biker1977 12 Mar 2013 19:57 5886 20
Renex
    biker1977
    Level 10  
    ZESTAW:
    tuner DVBT Ferguson T650i
    kino domowe LG LH-T551
    telewizor LG - nie znam modelu, jest to CRT, wejścia: 2xeuro plus 5 cinch: video Y, Pb, Pr, audio L+R)

Chciałbym podłączyć ten zestaw w ten sposób, żeby dźwięk z tunera DVBT szedł również na głośniki kina domowego. Czy możecie napisać czy jest to możliwe, a jeśli tak, to w jaki sposób i jakie przewody do tego potrzebuję?

Dzięki za wszelkie info, jestem laikiem więc proszę o proste wypowiedzi :) .
  • Renex
    pietia434
    Level 22  
    Możliwe.
    Najprościej by było wykorzystać CHINCH ale pewnie są z przodu?
    Ewentualnie EURO, ale...
    TV ma 2xEURO a ty masz dwa urządzenia: tuner i dvd(kino domowe).
    A może to kino ma 2 Euro? (wtedy by wystarczyły 3 kable EURO i sprawa by była podłączona).
  • Renex
    biker1977
    Level 10  
    Chinch może być bo wejścia są z tyłu (+3 z przodu o których nie pisałem bo nie chcę oglądać na stałe wiszących kabli z TV). Mogę prosić o instrukcję jakimi przewodami z czego do czego się łączyć?

Kino ma 1xeuro, 1xS-video, 1xpołączenie wide (cyt. za instrukcją, 1xchinch), 1xcomponent video (3xchinch) + audio 2xchinch + 1xAV in video chinch. Do tego przełącznik pomiędzy rodzajem połączenia euro/component video

Teraz mam podłączone DVBT-TV przez euro i DVD-TV przez euro. Chcę jak pisałem dać dźwięk z DVBT do DVD żeby było na głośnikach 5.1 z DVD a nie z TV. Sprzedawca DVBT bąknął coś o gnieździe SPDIF w DVBT, żeby z tego dać dźwięk ale już co i jak dokładnie to nie wiedział.
    pietia434
    Level 22  
    Aha...ale taki mały szczegół i pytanie:
    Te wejścia w TV przełączasz, tak?

Dodano po 3 [minuty]:

Nie wiem, ale prawdopodobnie połączenie EURO uaktywnia jedno z urządzeń- czy tak jest?
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Foto tylnej części urządzeń poproszę...
    pietia434
    Level 22  
    Chyba to:

Dodano po 2 [minuty]:

Sygnał można by podać CHINCHEM na kino, ale czy coś da? (Jeśli kino jest uaktywniane EURO z TV)?
    biker1977
    Level 10  
    Dziekuję za wstawienie fotek, nie wpadłem na to :(

pietia434 wrote:
    Aha...ale taki mały szczegół i pytanie:
    Te wejścia w TV przełączasz, tak?

Nie. W DVD na lewo od wejścia EURO (pod napisem AUDIO L R) jest przełącznik w zależności od rodzaju przewodów którymi łączę z TV.

pietia434 wrote:
    Sygnał można by podać CHINCHEM na kino, ale czy coś da?

Zacząłem się nad tym zastanawiać: jeden chinch w gniazdo SPDIF --> 2 w DVD (te gniazda obok przełącznika).

pietia434 wrote:
    (Jeśli kino jest uaktywniane EURO z TV)?

Kino aktywowane z TV? Nie zrozumiałem: na DVD jest wyjście, na TV wejście więc w jaki sposób?
    pietia434
    Level 22  
    biker1977 wrote:
    Kino aktywowane z TV? Nie zrozumiałem: na DVD jest wyjście, na TV wejście więc w jaki sposób?

No jest w EURO pin odpowiedzialny za to.

Dodano po 3 [minuty]:

biker1977 wrote:
    Nie. W DVD na lewo od wejścia EURO (pod napisem AUDIO L R) jest przełącznik w zależności od rodzaju przewodów którymi łączę z TV.

No tak, ale chyba nie przełączasz go zawsze?
    Jakie przewody tak przełączone.

Jak się domyślam masz w TV coś jak "AV1" i "AV2", tak? (chodzi mi o wybór np z pilota).
    biker1977
    Level 10  
    pietia434 wrote:
    biker1977 napisał:

No jest w EURO pin odpowiedzialny za to.

Nie wiedziałem - jak pisałem w pierwszym poście jestem laikiem w tym temacie (jestem stolarzem więc całkiem inna branża :) )

pietia434 wrote:
    No tak, ale chyba nie przełączasz go zawsze?
    Jakie przewody tak przełączone.

Dokładnie tak

pietia434 wrote:
    Jak się domyślam masz w TV coś jak "AV1" i "AV2", tak? (chodzi mi o wybór np z pilota).

Jeszcze raz tak. Przykładowo przy takim podłączeniu jakie mam przewodami EURO teraz na AV1 jest sygnał z DVBT i oglądam telewizję, na AV2 jest sygnał z DVD.

Pytanie teraz brzmi tak: czy po podłączeniu z DVBT z gniazda SPDIF z jednej chinch na 2 do DVD w gniazda AUDIO IN (L+R) pójdzie dźwięk na głośniki z DVD? Wtedy wyciszę telewizor i oglądając telewizję będę miał dźwięk przez DVD (zgaduję, że dźwięk będzie tylko stereo, ale nie przeszkadza mi to - nie jestem audiofilem).
    pietia434
    Level 22  
    Najpierw trzeba by sprawdzić czy kino jest "aktywne" gdy masz włączone AV połączone z tunerem.

Dodano po 9 [minuty]:

Z gniazda SPDIF na wejście CHINCH musiałbyś zastosować przetwornik C/A

Dodano po 5 [minuty]:

Bez modyfikacji obecnych kabli nie da rady, ale mówiłeś że to nie Twoja dziedzina, to może takim kabelkiem?:
    Łączyłby kino-TV
    biker1977
    Level 10  
    pietia434 wrote:
    Najpierw trzeba by sprawdzić czy kino jest "aktywne" gdy masz włączone AV połączone z tunerem.

Jak to zrobić? Nie rozumiem stwierdzenia "aktywne" w tym kontekscie

pietia434 wrote:
    Bez modyfikacji obecnych kabli nie da rady, ale mówiłeś że to nie Twoja dziedzina, to może takim kabelkiem?:

Do czego mi ten kabel? Nie mam problemu podłączenia DVD do TV, cały czas chodzi o podanie sygnału dźwiękowego z DVBT na DVD. Tą kwestię chciałbym rozwiązać, bo kupowanie w ciemno kabli i próbowanie na zasadzie "może się uda" to nie dla mnie. Stąd mój post.

PS
    sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, cytując: "Typowym wyjściem/wejściem dla sygnału S/PDIF jest RCA". Jak rozumiem RCA to po prostu chinch czyli pytanie jest proste: czy jeśli dam do gniazda SPDIF 1xRCA, potem to rozdzielę na 2xRCA i podłączę do DVD to czy to zadziała?
    pietia434
    Level 22  
    Ale jak Ty chcesz podać ten sygnał, skoro:
    -Tuner ma Euro, które jest podpięte pod TV
    -SPDIF, do którego musiałbyś zastosować przetwornik cyfrowo-analogowy.
    Gdybyś, np miał w tym tunerze wyjścia audio CHINCH (bywa tak) to wtedy wystarczył by kabelek CHINCH-CHINCH (tuner-kino domowe).

Dodano po 2 [minuty]:

Ewentualnie gdybyś miał znajomego elektronika to o ile ten kabel euro-euro(tuner-TV) jest rozbieralny to by go zmodyfikował (wyprowadził sygnał audio)+ podwójny kabelek ekranowany i 2xchinch i to kina domowego na wejście audio.

Dodano po 4 [minuty]:

biker1977 wrote:
    Jak to zrobić? Nie rozumiem stwierdzenia "aktywne" w tym kontekscie

Nie wiem jak Ci to inaczej wytłumaczyć...-jest w EURO pin, który uaktywnia dane urządzenie.
    biker1977
    Level 10  
    gdyby umknęło, bo edytowałem w trakcie gdy wpisałeś swój post:
    "sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, cytując: "Typowym wyjściem/wejściem dla sygnału S/PDIF jest RCA". Jak rozumiem RCA to po prostu chinch czyli pytanie jest proste: czy jeśli dam do gniazda SPDIF 1xRCA, potem to rozdzielę na 2xRCA i podłączę do DVD to czy to zadziała?"

Z twojej wypowiedzi zrozumiałem coś takiego (jeśli źle to mnie popraw):

1. zdjęcie, które wrzuciłeś EURO-CHINCH ma być podłączone następująco - EURO w DVBT, 3xCHINCH w TV 2xCHINCH w DVD? W takim wypadku dźwięk mam tylko przez DVD, na TV nie idzie?

2.To co napisałem na początku tego posta: skoro wejścia w DVD na audio są analogowe a wyjście SPDIF jest cyfrowe i to, że końcówki CHINCH są w obu bez przetwornika nie da rady?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to twoja propozycja z wyprowadzeniem dodatkowych przewodów z przewodu EURO i podłączenie ich do DVD jest dal mnie najlepszym wyjściem.
    pietia434
    Level 22  
    Więc tak- wejścia w DVD masz analogowe a wyjście z dekodera (SPDIF) jest cyfrowe...nie będzie dźwięku bez przetwornika A/C.

Następnie ten kabel, który pokazałem miałby być :
    Euro wpięte w TV a chinche do DVD
    kabel EURO-EURO pomiędzy tunerem a tv by został.

Tak jak napisałem- nie było by problemu gdybyś miał w tunerze wyjścia audio CHINCH.

Dodano po 2 [minuty]:

biker1977 wrote:
    "sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, cytując: "Typowym wyjściem/wejściem dla sygnału S/PDIF jest RCA". Jak rozumiem RCA to po prostu chinch czyli pytanie jest proste: czy jeśli dam do gniazda SPDIF 1xRCA, potem to rozdzielę na 2xRCA i podłączę do DVD to czy to zadziała?"

Zobacz tu, bo się uparłeś:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1454469.html

Dodano po 4 [minuty]:

Ja bym po prostu wyprowadził z euro (tuner-TV) sygnał audio potem to puścić podwójnym kabelkiem ekranowanym, zakończyć CHINCH-ami i do kina.
    biker1977
    Level 10  
    pietia434 wrote:
    Więc tak- wejścia w DVD masz analogowe a wyjście z dekodera (SPDIF) jest cyfrowe...nie będzie dźwięku bez przetwornika A/C.

Zrozumiałem, nie będę się bawił w dodatki typu przetwornik.

pietia434 wrote:
    Następnie ten kabel, który pokazałem miałby być :
    Euro wpięte w TV a chinche do DVD
    kabel EURO-EURO pomiędzy tunerem a tv by został.

Tego nie rozumiem - w jaki sposób zmiana podłączenia TV - DVD z EURO:EURO na EURO:CHINCH ma mi dać dźwięk w DVD?
    To już tak z czystej ciekawości pytam, bo to co napisałeś o wyizolowaniu sygnału audio z kabla EURO wychodzącego z DVBT i podanie go do DVD jest chyba najprostszym rozwiązaniem dla mnie (zlecę komuś wykonanie takiego kabla na Wolumenie i po problemie)

Dodano po 4 [minuty]:

pietia434 wrote:

Zobacz tu, bo się uparłeś:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1454469.html

Dodano po 4 [minuty]:

Ja bym po prostu wyprowadził z euro (tuner-TV) sygnał audio potem to puścić podwójnym kabelkiem ekranowanym, zakończyć CHINCH-ami i do kina.

Dziękuję za link - przeoczyłem ten temat w poszukiwaniach.
    Zrobię tak jak napisałeś - wyprowadzę dźwięk z EURO.

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA WYTŁUMACZENIE I CIERPLIWOŚĆ
  • Helpful post
    pietia434
    Level 22  
    Na upartego sam mógłbyś to zrobić:)
    biker1977
    Level 10  
    pietia434 wrote:
    Na upartego sam mógłbyś to zrobić:)

Daj stolarzowi lutownicę to i tak wyjdzie kredens :)
    Poważnie to brak mi czasu, wiedzy i umiejętności, żeby to zrobić. No i nawet nie mam lutownicy :)
    pietia434
    Level 22  
    A...no na skrętke to tu nie wyjdzie:)
    Szkoda, że stolica bo bym Ci to zrobił.
    penknife
    Level 21  
    inna opcja do tunera DVB-T podłączasz powielacz portów SCART (np. http://allegro.pl/maxi-042378-hama-adapter-scart-2-x-gniazdo-scart-i3075927677.html lub http://allegro.pl/rozgaleznik-rozdzielacz-euro-scart-3-1-vivanco-i3094319936.html ) Ferguson T650i + DVD + TV - dźwięk z DVBT przez kino domowe Ferguson T650i + DVD + TV - dźwięk z DVBT przez kino domowe
    następnie do jednego w wyprowadzeń kabel prowadzący do TV
    a do drugiego przelotkę SCART - RCA (6 CINCH) (lub SCART> 3xRCA IN/OUT ten musi posiadać przełącznik) gdzie AUDIO OUT L i R podłączasz kolorami na wejścia AV IN kina

PS. SCART - nazwa poprawna, (EURO -nazwa potoczna)
    RCA/CINCH(czyt. sincz) -poprawne, (CHINCH - chyba chodzi o to że prosto z Chin)
    kronos 11223344
    Level 2  
    Witam serdecznie pragnę dołączyć swoje spostrzeżenia po podłączeniu ferdka t650i pod kablówkę. Po prawidłowym skonfigurowaniu i ustawieniu kanałów potwierdzam szybkość przełączania kanałów ale po sprawdzeniu poziomu sygnału stracił sygnał i wyświetlił brak połączenia hdmi. Po podłączeniu na euro -euro tuner pracuje. Czy trafiłem na wadliwy egzemplarz?