Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz Samsung BIZET-17A V1 - Monitor Samsung

Jokerssxx 13 Mar 2013 12:37 6768 12
  • #1 13 Mar 2013 12:37
    Jokerssxx
    Poziom 13  

    Witam
    Mam problem z monitorem Samsung SyncMaster 930BF. Monitor nie uruchamia się, niebieska dioda tylko łypie.
    Zasilacz monitora to Bizet-17A V1.0A.
    Bez obciążenia zasilacz ma poprawne napięcia 5V i 13V po obciążeniu czy podłączeniu do MB 13V rośnie do 15V a 5V pulsuje w granicach (od 1 do 5V).

    Kondensatory po stronie wtórej zostały wymienione na 1000uF/16V (w moim mieście 820uF/16V są nie osiągalne.)

    Nie wiem co jest przyczyna pulsującej linii 5V. Proszę o pomoc

    0 12
  • #2 13 Mar 2013 13:21
    dzimi
    Moderator

    Sprawdź czy nie ma obciążenia na inwerterze.

    0
  • #3 13 Mar 2013 14:57
    Jokerssxx
    Poziom 13  

    Świetlówki są sprawne, monitor przestał działać po burzy.

    0
  • #4 13 Mar 2013 17:14
    dzimi
    Moderator

    Wymień na początek również kondensatory na pierwotnej. Pamiętaj że po burzy, czasami uszkodzenia są trudne do przewidzenia i lokalizacji. Impuls mógł dodatkowo uszkodzić komponenty na MB. Możesz na próbę podłączyć z zasilacza warsztatowego +12V i +5V na zasilanie i sprawdź czy działa reszta elektroniki. Może być przypadek że inne uszkodzenia zniechęcą do naprawy ze względu na koszta.

    0
  • #5 14 Mar 2013 11:00
    Jokerssxx
    Poziom 13  

    Cenna uwaga.
    Sprawdziłem MB - płyta startuje po podłączeniu 5V i 12V, obraz wyświetlany jest prawidłowo (świetlówki są odłączone). Wychodzi na to że tylko ta linia 5V robi problem.
    W zasilaczu po stronie pierwotnej są tylko 2 kondensatory: 100uF/450V i 47uF/25V. Ten pierwszy ma pojemność 82,2uF a drugi 35,8uF.

    Mam jeszcze pytanie: co to są za zenerki ZD602 i ZD601?

    0
  • #6 14 Mar 2013 15:52
    dorota_g
    Poziom 17  

    1. Uzupełnij temat o nazwę monitora.
    2. Daj wyraźne zdjęcie, opisz IC zasilacza i inwertera - będzie można łatwiej dobrac schemat.
    3. Dzimi napisał "Sprawdź czy nie ma obciążenia na inwerterze".
    Odłącz po prostu zasilanie na inwerter. Zwykle jest bezpiecznik albo przynajmniej jakaś zworka.
    Po odłączeniu sprawdż napięcia. Do pomiaru linia 5V musi być obciążona, możesz użyć żarówki 12V/5W albo mniejszej.
    Jeżeli napięcia będą stabilne, to masz do naprawy inwerter.
    Jak dalej bez zmian to dopiero bierz się za zasilacz.

    0
  • #7 14 Mar 2013 16:41
    lisek
    Spec od monitorów

    1. odłacz kabel od matrycy (może przywierać po Vin) i kontrola napięc
    -jak tak (nap. pływaja ) to odłacz złacze z main i kontrola napięc
    -jesli dalej problem odłacz +13v z invertera (wylutuj element FH602)

    Tam sie wymieniało elki +5V - C613 + C615 (1000uF/16v ) oraz w linii +13v, w sumie 6szt. i było ok!

    Cytat:
    (2)1000uf 25v capacitors
    (2) 1000uf 16v capacitors
    (1) 470uf 25v capacitors
    (1) 47f 50v capacitor

    lub polowe w inverterze.

    Tutaj opisano działąnie tego invertera na tym scalaku FAN7310 + polowe AM4502C (tylko dla jednej lampy ,ale to mały problem > dla 4x CCFL jest podobnie)
    wg.firmy Fairchild to nota AN-4143

    Ten zasilacz Bizet > inaczej zwany BN44-00123A jest w Samsung 730BF, matryca LTN170EX-L21
    Link
    Link_Poczytać
    (':idea:')
    Cytat:
    Bizet-17 power supply board, also know as BN44-00123A.

    0
  • #8 18 Mar 2013 12:03
    Jokerssxx
    Poziom 13  

    C611,C612, C614, C615 (1000uf /16V i 25V) oraz 47uF i 470uF wymieniłem z miejsca.
    Po wylutowaniu bezpiecznika FH602 - sytuacja bez zmian dalej faluje 5V.
    Podstawiłem nawet nowy DM0565R oraz TL431 i transopor i cały czas bez zmian.

    Ps. zasilacz sprawdzam cały czas z odłączoną MB.

    0
  • #10 18 Mar 2013 12:53
    dorota_g
    Poziom 17  

    "Ps. zasilacz sprawdzam cały czas z odłączoną MB"
    i bardzo dobrze.
    Ale wyjście 5V do pomiarów musi być obciążone, np. żarówką 12V/5W, albo chociaż odpowiednio dobranym opornikiem.
    Jak masz MB i inwerter odłączone, to winny zasilacz.
    Myslę, że ten schemat pomoże, masz tam opis zenerek.

    0
  • #11 18 Mar 2013 13:57
    Jokerssxx
    Poziom 13  

    Faluje zasilanie DM0565R.
    Wymieniłem ZD601 (dioda Zenera 22V - sprawdzałem działa) R606 i D603 (kondensator 47uF wymieniłem wcześniej) czyli wszystko od transformatora do VCC DM0565R i dalej bez zmian.

    0
  • #13 21 Mar 2013 16:17
    Jokerssxx
    Poziom 13  

    Napięcie na kondensatorze za mostkiem 320V (+/-3V).

    DM0565R:
    Na 3p. 9-15V (pulsuje)
    Na 6p. 130-330V (pulsuje)

    Transopor przy diodzie Zenera ma 0-9V (pulsuje). Tu wydaje mi się że jest problem bo powinno być ok 0,5V. Przy 6V na DM... załącza się zabezpieczenie.
    Po stronie wtórnej na transopor idzie 14-16V.

    0