Polecam NEON firmy Vector. Jest szybki, mierzy w zasadzie od 18 dB/µV.
Ma darmowy program, instrukcja i menu po polsku. Po co analog? Jeszcze chwila i po temacie.
Cena to raz, kolorowy wyświetlacz, po co? Jeśli masz pomiary sygnału w telewizji analogowej, to kup sobie prosty miernik Teletronik TSM2002. Wystarczy. Wywalać kasę na sprzęt, który ma wodotryski w zasadzie nie potrzebne. Przemyśl temat.
Tylko '' neon'' ma wszystko co potrzebujesz przy pomiarach instalacji antenowych.
Nowa wersja '' neon+'' ma dołożoną funkcję zasilania przedwzmacniaczy. W tej klasie cenowej nie znajdziesz nic lepszego.
Zgadzam się z przedmówcą @lancet Nie ma lepszego miernika w tej cenie!
Proszę nie robić porównywać NEONA ze wskaźnikami np. z AXING.
telbod wrote:
Jeden ma 5V do wzmacniaczy ale nie ma analogu, drugi ma podgląd, trzeci mierzy analog....
Po co koledze zasilanie 5V ?
"Normalne" anteny mają zasilanie 12V,24V. Jednakże jeśli antena ma zasilanie 5 V to będzie miała, także zasilanie 12V.
Dla mnie to zbędna funkcjonalność.
Witam
Bawiłem sie dzisiaj neonem i mam kilka pytań:
1. Pierwsza opcja to pomiar sygnału to dotyczy analogu tak? bo bylo c/n i v/a i cos tam cos tam .25 mhz czyli to jest do analogu tak?
2.jak mierzyc cyfrówke?
No nikt nie był łaskaw mnie poinformować co i jak , dali do ręki neona i sf 200 i digiaira i mnie zostawili, nikt nie był łaskawy chociaz słowa powiedzieć;/
Bawiłem sie dzisiaj neonem i mam kilka pytań:
1. Pierwsza opcja to pomiar sygnału to dotyczy analogu tak? bo bylo c/n i v/a i cos tam cos tam .25 mhz czyli to jest do analogu tak?
2.jak mierzyc cyfrówke?
Chyba odbiegamy troszeczkę od tematu, gdzie w tytule jest " Jaki Miernik do DVBT najlepiej wybrać " a nie - jak mierzyć.
Nadmienię, że w tym dziale piszemy o --- Dobór anten, sposób prowadzenia instalacji odbiorczej, podział sygnału na kilka odbiorników, instalacje TV naziemnej oraz kablowej. Nie dotyczy TV SAT. Jak widać nie ma nic o sposobie obsługi czy wykorzystania mierników a i przyrządów - chociaż jak najbardziej jest to zbliżone do tematyki działu.
Zobacz, że tytuł "... co wybrać" nie jest równoznaczny "co kupić" i dlatego został tutaj pozostawiony a nie przeniesiony do bardziej odpowiedniego działu " ... co kupić".
W sytuacji kiedy dalej będziemy brnąć w dyskusji " jak obsługiwać " to zmienimy ten wątek i przeniesiemy do innego działu.
Do działu np. Warsztat elektronika : https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum22.html .
Regulamin pkt 3.1.14. 3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.