Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AT90s2313 rejestry. Ustawienie bajtów w rejestrze.

malamala 19 Feb 2005 23:00 1074 6
    malamala
    Level 2  
    Procesor ma sterować urzadzeniem zewnetrznym. Musze ustawic bajty w rejestrze urzadzenia na okreslona wartosc.
    Musze w rejestrze konfiguracyjnym ustawic bity 7 i 8 na "11", adres 00110
    Pisałem w bascomie, próbowałem ale nie nie moge dojsc jak to zrobic. Można prosic o pomoc?
    Wojtek_P
    Level 15  
    Przeczytaj co jest napisane np tutaj to z pewnością pomoże Ci właściwie skonfigurować porty pod bascomem.
    qmpel
    Level 16  
    Hey !!

Co to za rejestr ??
    Normalnie to się robi nazwa_rejestru = &Bwartość_binarna

Pozdrawiam !!
    malamala
    Level 2  
    Że help istnieje to ja wiem, niestety dalej nie moge dojść jak to zrobić.
    At90s2313 ma sterować transceiverem, ma 6 odddzielnych linii na porcie PD0-PD6 do skonfigurowania rejestrów transceivera. W jaki sposob w rejestrze o adresie 00110 wpisać ustawić 6 i 7 bit na 11 jeżeli ten rejestr posiada odddzielną linią sygnałową podpięta do portu PD0? Ja myślałem że wiem, ale nie wiem ;(.
    To znaczy chyba nie wystarczy uaktywnić ten port, dać adres rejestru w defininicji, i wpisac potem wartość do rejestru? Bo to nie jest rejestr uC ale rejestr transceivera podpiety do portu?. Nie mogę dojść jak to zrobić w bascomie.
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Widze że nikt nie rozumie intencji kolegi malamala!

Chodzi o rejestry zewnętrznego urządzenia a nie 2313!

Podłączony jest za pomocą 7bitowego interfejsu, ale żeby ktoś mógł pomóc to musisz dokładnie opisać te interfejsy, czy są szeregowe/równoległe, a najlepiej napisz co to za urządzenie zewnętrzne!
    malamala
    Level 2  
    Do rejestrów wewnętrznych procesora to ja wiem jak wpisywać.
    Urządzenie pisałem transceiver
    Interfejs zwykły szeregowy, 1 linia sygnałowa do każdego rejestru.
    Np:
    Nazwa rejestru:RTParam
    Opis:Receiver and trransmiter parameters
    Size 2x8bit
    Adres(binary format)00011-00010

No i wiem co mam wpisac do poszczególnych bitow i znam adres kazdego bitu.
    Problem w tym ze nie wiem jak zmusic zeby mikrokontroler wpisywał i zczytywał informacje z poszczególnych rejestrów podpiętych do inii synałowych. Powiedzmy w jaki sposób w bascomie dałoby się wpisywać i zczytywać rejestry CC1000?
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Więc o CC1000 chodzi! No to wszystko jasne, poszukaj na elektrodzie temat poruszany kilka razy, no i cholernie trudny!