Witam.
Inspiracją do wykonania widocznego powyżej gniazda była niechęć do późno-wieczornego podnoszenia schabu i odkładającego się na nim tłuszczu spod kołderki, aby "pstryknąć lampkę". Jednak impulsem do działania była utylizacja przez jednego z moderatorów (słusznie jak najbardziej) mojej prośby o przepis na zgrabne, pasujące do moich potrzeb urządzonko z tego tematu wilczastego - pozdrawiam. Prośba moja wynikała z kompletnego braku wiedzy na temat AVR-ów jak i minimalnego tylko pojęcia o elektronice, a jak się okazało także nieumiejętności czytania regulaminu forum...
Podsumowując wstęp: lenistwo i chora ambicja (...ja nie zrobię?!?...

Schemat:

Jak widać na całość składa się kilka elementów za kilkanaście złotych. Dokładnych kosztów nie znam, ponieważ podzespoły były kupowane "na raty" w trakcie mojej nauki związanej z testowaniem różnych potrzebnych elementów.
Na początku założenie było takie aby wykonać podobnie małą i funkcjonalną konstrukcję jak z tematu wspomnianego wyżej, jednak odwiedziny w szopie, w którym się zaopatrywałem za każdym razem kończyły się rozczarowaniem ponieważ: "...nie ma, ale jest inne, podobne - w zasadzie to samo...". Więc datasheety były podstawą, a że dopiero wgryzałem się w temat lekko nie było (angielski ;( ). Suma summarum kiedy już okazało się, że działa doszedłem do wniosku, że nie będę tylko kopierem cudzych pomysłów i dodam coś od siebie

Do projektu zaadaptowałem znaleziony pod szafą pilot Thomson-a. Po usunięciu z wnętrzności pilota wylanych drinków i niedopałków okazało się, że działa. Wykorzystałem trzy klawisze:
1 i 2 - włącz/wyłącz poszczególne gniazdo
PWR - wyłącz wszystko

! UWAGA !
Układ pracuje z napięciem niebezpiecznym dla życia!
Odradzam wykonywanie go osobom początkującym, które wcześniej nie miały do czynienia z napięciem sieciowym!
Kilka fotek z testowania i budowy:

Na koniec mały pokaz:
Starych wyjadaczy proszę o ocenę i konstruktywną krytykę rozwiązania gdyż jest to mój pierwszy (mam nadzieję, że nie ostatni) projekt, który ujrzał światło dzienne.
Jeśli jest ktoś zainteresowany i posiada pilot Thomson-a - w załączniku plik .sch z Eagle-a i wsad do ATTiny13.
Pozdr
pastefqa
Cool? Ranking DIY