Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sharp LC-60LE740E - jak uruchomić WI-FI LIVEBOX w telewizorze

przemas19694 14 Mar 2013 08:57 15681 11
    przemas19694
    Level 15  
    Witam forumowiczów. Kupiłem wczoraj ładny " telewizorek" SHARP LC-60LE740E. I pojawił się problem. Próbuję uruchomić internet w telewizorze, ale z mizernym skutkiem. Włożyłem oryginalny modem wi-fi dostarczony z telewizorem w odpowiednie wejście (tak jak w instrukcji). Na ekranie zgodnie z poleceniami wykonuję wszystkie czynności. Pojawia się komunikat "przytrzymaj przycisk WPS przez 5 sekund na routerze bezprzewodowym, zostanie nawiązane połączenie". Problem w tym, że mam stary model LIVEBOXA (stojący) z NEOSTRADY, gdzie nie ma przycisku WPS jak w nowym LIVEBOXIE 2. Jest za to pod spodem przycisk REG, wg mnie to to samo. Nadmieniam, że uruchamiając pierwszy raz inne urządzenia bezprzewodowe naciskałem przycisk REG aby nawiązać połączenie z tymi urządzeniami (telefony, laptopy, drukarka). Z telewizorem robię tak samo, naciskam przycisk REG, ale pojawia się komunikat "Nie można ustanowić połączenia bezprzewodowego". Może ktoś pomoże? I pytanie do innych użytkowników tego telewizora. Czuć w pokoju ( a ma 40m kw.) przypalany plastik. Wyraźnie czuć go z telewizora, choć nigdzie nie czuć z tyłu obudowy źródła nadmiernego ciepła. Czy też tak mieliście? Dziękuję z góry za podpowiedzi. Pozdrawiam.
    spaniel111
    Level 27  
    przemas19694 wrote:
    Witam forumowiczów. Kupiłem wczoraj ładny " telewizorek" SHARP LC-60LE740E. I pojawił się problem. Próbuję uruchomić internet w telewizorze, ale z mizernym skutkiem. Włożyłem oryginalny modem wi-fi dostarczony z telewizorem w odpowiednie wejście (tak jak w instrukcji). Na ekranie zgodnie z poleceniami wykonuję wszystkie czynności. Pojawia się komunikat "przytrzymaj przycisk WPS przez 5 sekund na routerze bezprzewodowym, zostanie nawiązane połączenie". Problem w tym, że mam stary model LIVEBOXA (stojący) z NEOSTRADY, gdzie nie ma przycisku WPS jak w nowym LIVEBOXIE 2. Jest za to pod spodem przycisk REG, wg mnie to to samo. Nadmieniam, że uruchamiając pierwszy raz inne urządzenia bezprzewodowe naciskałem przycisk REG aby nawiązać połączenie z tymi urządzeniami (telefony, laptopy, drukarka). Z telewizorem robię tak samo, naciskam przycisk REG, ale pojawia się komunikat "Nie można ustanowić połączenia bezprzewodowego". Może ktoś pomoże? I pytanie do innych użytkowników tego telewizora. Czuć w pokoju ( a ma 40m kw.) przypalany plastik. Wyraźnie czuć go z telewizora, choć nigdzie nie czuć z tyłu obudowy źródła nadmiernego ciepła. Czy też tak mieliście? Dziękuję z góry za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Może dopisz mac adres karty wi-fi do LIVEBOXA spotkałem się z tym problemem na moim LB a smrodek to może być wygrzewanie się elementów tv ale to w starych rupciach sprzed lat tak było :idea: :idea:
    andrefff
    Level 36  
    A hasła do Liveboxa nie żąda?
    spaniel111
    Level 27  
    andrefff wrote:
    A hasła do Liveboxa nie żąda?

Hasło masz na spodzie lb klucz wep a jak zmieniałeś to w zakładce sieć bezprzewodowa w konfiguracji wpa o hasło pyta zawsze przy instalacji nowego sprzetu :D
    przemas19694
    Level 15  
    Nie żąda hasła. W instrukcji zresztą jasno "japończyk" napisał: do nawiązania połączenia nie potrzeba wpisywać haseł dostępu". Z tym adresem mac karty spróbuję znaleźć możliwość dopisania. Ale jeszcze dokładnie nie wiem, jak to zrobić.

Dodano po 1 [minuty]:

Wiem doskonale gdzie jest hasło, bo do innych urządzeń musiałem je wpisywać. Telewizor nie żąda hasła.
    andrefff
    Level 36  
    192.168.1.1. zaawansowane>sieć
    przemas19694
    Level 15  
    Witam ponownie. Konfiguracja automatyczna nie przynosi skutku. Próbuje konfigurować ręcznie. I mały sukces. telewizor widzi moją sieć neostradę. Jest nawet miejsce na wpisanie klucza dostępowego. Hasło wpisuję i nic... Dalej nie łączy. Adres mac jest już wpisany automatycznie. Można jak widzę na ekranie konfigurować IP ale nie dotykam bo popsuję...
  • Helpful post
    andrefff
    Level 36  
    Wyłącz i włącz tv, może śmieszne, ale często pomaga. Z gniazdka oczywiście.
  • Helpful post
    spaniel111
    Level 27  
    przemas19694 wrote:
    Witam ponownie. Konfiguracja automatyczna nie przynosi skutku. Próbuje konfigurować ręcznie. I mały sukces. telewizor widzi moją sieć neostradę. Jest nawet miejsce na wpisanie klucza dostępowego. Hasło wpisuję i nic... Dalej nie łączy. Adres mac jest już wpisany automatycznie. Można jak widzę na ekranie konfigurować IP ale nie dotykam bo popsuję...

Miałem od czasu do czasu problemy ze swoim sony dziś łączył się jutro nie pomagało przywracanie ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja tv niestety mój ex700 tak ma ale doszłem do tego dopiero po kontakcie z infolinią więc może i ty zadzwoń :idea: :idea:
    przemas19694
    Level 15  
    Andrefff - pomysł dobry, bo faktycznie czasami się sprawdza. Niestety, u mnie dalej czarna d... Po wpisaniu klucza dalej "nie można ustanowić połączenia bezprzewodowego".

Dodano po 1 [minuty]:

Zasięg sieci jest na telewizorze średni, telewizor widzi neostradę tylko się z nią nie łączy...

Dodano po 9 [minuty]:

Spaniel111- zadzwoniłem do sharpa. Przyślą najnowszy soft do telewizora, bo ten jest nieaktualny. Ponoć to jest przyczyną, że nie łączy z internetem. Wielkie dzięki dla Ciebie innych forumowiczów. Jak dostane soft i to odpalę, dam wam znać. Chyba że dupa ze mnie i nie uruchomię tego. Ale wtedy też dam znać. Tematu nie zamykam do czasu uruchomienia internetu.Pozdro.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Przysłali soft.wgrałem, faktycznie jest nowszy od używanego. Ale dalej nie łączy się z siecią. Na infolinii Sharpa miła pani powiedziała,żebym skontaktował się z serwisem, bo ona nie wie...
    Ale panowie - telewizor pięknie pokazuje obrazki. A wieczorem jak oglądałem Bundesligę w HD widziałem ździebełka trawy na boisku . Bałem się, że żona dostanie piłką z ekranu;)
    spaniel111
    Level 27  
    Na infolinii Sharpa miła pani powiedziała,żebym skontaktował się z serwisem, bo ona nie wie...

Zadzwoń jeszcze raz może trafisz na milszą i bardziej rozgarniętą :D
    Można byłoby zaadresować wszystkie urządzenia ręcznie ale to zabawa i nie zawsze działa :cry:
    przemas19694
    Level 15  
    Proszę Państwa. Uruchomiłem internet w SHARPIE. Na innym forum podpowiedziano mi, aby przy konfiguracji ręcznej w trakcie łączenia nacisnąć przycisk REG na LIVEBOXIE. I zadziałało. Właśnie oglądam koncert RAMSTEIN na You Tube. 60 cali robi swoje i podłączone kino domowe (ma 1000Watt). Niepotrzebny już mi masaż kręgosłupa. Wszystko drży ( do czasu aż moja żona wróci do domu :). Dziękuję wszystkim za pomoc. Zamykam temat. Oczywiście służę pomocą przy instalacji.