Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czarny ekran po logo windows 7 - Zamiast powitania, czarny ekran i kursor na kil

coorhan123 14 Mar 2013 14:40 9387 4
    coorhan123
    Level 2  
    Witam. mam następujący problem. Zaczął się on gdy grałem w tomb raider. Ni z gruszki ni z pietruszki wywaliło mi taki dziwny obraz w paski, irytujący dźwięk z głośników i zwiecha. Po restarcie systemu wszystko się ładowało jak zawsze, ale zamiast powitania, zastał mnie czarny ekran z kursorem który po kilku sekundach znikł. Wszedłem w tryb awaryjny, Użyłem combo fixa, przywracanie systemu i wszystko było ok. Ale jak zacząłem grać to znowu to samo. To samo było również w league of legends. Zrobiłem pełny format. Zainstalowałem wszystkie sterowniki. Grałem sobie w gta 4 gdy po kilku godzinach znowu problem wrócił. Dodam też że wcześniej, jak grałem w LoLa, gra się przycinała i wyskakiwał komunikat że sterownik "coś tam" ale odzyskał sprawność. I znowu czarny ekran i system nie chce ruszyć( po restarcie oczywiście) wszedłem w tryb awaryjny, usunąlem sterowniki do grafiki, i system wstał. Zainstalowałem sterowniki, znowu padł. Temperatura karty to 35" w stresie nie przekracza 45'C Game booster twierdzi ze temp procka to 82'C ale bios uważa że to tylko 37'C. Wcześniej robiłem różne cuda wianki i szamańskie sztuczki i system ruszał, lecz teraz ten czarny ekran stał się moim przyjacielem i nie chce mnie zostawić. Od 2 dni przeglądam internet i nie znalazłem nic sensownego poza CZARNYM EKRANEM ŚMIERCI ale on się mnie nie tyczy bo nie mogę uruchomić men. zadań. Dane taktyczno-techniczne mojego potwora
    procesor AMD Phenom 9550 x4 2.2GHz z chłodzeniem spartana + nowa pasta
    Grafika ATI Radeon HD 7870 OC 2GB
    Płyta główna GIGABYTE ale nie pamiętam modelu :/ wiem że jest popularna
    Zasilacz 550W Cooler Master
    6gb ram ddr2
    1tb Dysk
    Windows 7 Ultimate 64bit
    Nod 32 ver 5 Smart Security

Dodam tylko że karta graficzna jest najnowszym nabytkiem bo posiadam ją od listopada a wszystkie programy które wymieniłem są oryginalne Tak, gardzę piractwem
    Bardzo proszę Admina o nie kasowanie postu jeżeli temat jest zły, i proszę mi podać odpowiedni, zamiast podawać link bo nigdy nie uda mi się tego zrobić jak należy

Z Góry dziękuję za pomoc.

PS Posiadałem sterowniki catalyst 13.1, następnie 13,2 beta. Przed chwilą zainstalowałem 12.1 lecz problem jest ten sam.
    Ma ktoś jakiś namiar tzn email lub telefon do działu technicznego ati ??
    bravo991
    Level 25  
    Podaj model tej płyty głównej.Wg Mnie problemem jest karta graficzna- sprawdź czy nie ma na niej kondensatorów napuchniętych/wybrzuszonych.
    Również na płycie sprawdź kondensatory etc.
    kuferekczasu
    Level 31  
    Z grami to jest tak że czasem plik wymiany (swap) sie liczy.
    Próbowałeś go wyłączyć albo zmienic wielkość?

Ja cos podobnego miałem kiedyś, niby grafika dobra ale w grach były krzaki.
    Wystarczyło trafic na KONKRETNĄ wersję sterowników. Nie wiem co jeszcze, chyba że to rzeczywiście coś ze sprzętem.

(Sam tego nie zmieniałem, ale w BIOSie jest dużo ustawień odnośnie
    karty graficznej. Może to cos zmieni?
    coorhan123
    Level 2  
    Gigabyte S-Series GA-MA78GM-S2H wizualnie wszystko wygląda okej. Nic nie wygląda na większe niż powinno lub stało się niewymiarowe.

Dodano po 1 [minuty]:

kuferekczasu wrote:
    Z grami to jest tak że czasem plik wymiany (swap) sie liczy.
    Próbowałeś go wyłączyć albo zmienic wielkość?

Ja cos podobnego miałem kiedyś, niby grafika dobra ale w grach były krzaki.
    Wystarczyło trafic na KONKRETNĄ wersję sterowników. Nie wiem co jeszcze, chyba że to rzeczywiście coś ze sprzętem.

(Sam tego nie zmieniałem, ale w BIOSie jest dużo ustawień odnośnie
    karty graficznej. Może to cos zmieni?

Niestety na biosie się nie znam. Coś mi świta że na gtx260 miałem coś podobnego, ale nie dam sobie za to ręki uciąć, ale tamta karta miała 80'C w spoczynku
    jajajajaja
    Level 2  
    Witam,
    natrafiłem na ten temat i zastanawiam się, czy został rozwiązany.
    Mam podobnie, choć bez artefaktów w grze.
    Po prostu raz wyłączyłem kompa i na drugi dzień podczas ładowania systemu - było klasyczne "okno windows" i nagle czarny ekran.
    Doszedłem do tego, że to grafika - Radeon HD7850 lub 70, już nie pamiętam, Win7 64.
    W trybie awaryjnym normalnie działa, jest obraz, nawet dual screen też, oczywiście na ustawieniach awaryjnych.
    Odinstalowałem sterowniki, wgrywałem starsze, nowsze, za każdym razem to samo. Przy wyłączonym sterowniku ładuję system normalnie, nawet w trybie normalnym, natomiast jak włączę sterowniki, to ekran ładowania windy i potem czarno.

Co może być? Czy to problem ze sterownikami, czy uszkodzona grafika, z którą od wielu lat nigdy nie miałem problemów?