Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Identyfikacja cewek Tonsil oraz budowa zwrotnicy

flamaster444 14 Mar 2013 17:09 2796 6
    flamaster444
    Pupil
    Witam!

Nosze się z zamiarem zrobienia zwrotnic do głośników wysokotonowych lecz nie posiadam dostatecznej wiedzy na ten temat i zgłaszam się z prośbą do Was. Zwrotnice miałyby być do głośników CT.STX.7x3.1.250.8.N.P.PH. Poszperałem trochę w internecie i znalazłem tabelę z wartościami elementów jakie są potrzebne do budowy zwrotnicy. Nie mam pojęcia czy są one prawdziwe i czy akurat do tego modelu będą odpowiednie. Wg. producenta głośnik ten powinien być cięty 2500 Hz / 18 dB / oct. Czy jeżeli wykonam 2500 Hz / 12 dB / oct. to nie uszkodzę głośnika? Na załączonych zdjęciach przedstawiam cewki Tonsila jakie posiadam lecz nie znam ich parametrów oraz kondensatory. Czy te podzespoły nadadzą się do budowy zwrotnicy? I gdzie w tych cewkach jest wejście sygnału a gdzie wyjście? Dodam jeszcze, że przed zwrotnice chciałbym wpiąć w szereg żarówkę 21W / 12V.

https://obrazki.elektroda.pl/5831421000_1363277225.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1160159400_1363277225.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/7958006600_1363277226.jpg

Pozdrawiam.

Moderated By dj-MatyAS:

Mimo Wieloletniego stażu - wiadomości i wiedzy - zero.
    Nadaję rangę adekwatną do poziomu jaki Kolega reprezentuje.

flamaster444
    Pupil
    Może mi kolega wytłumaczyć o co chodzi? Myślę, że warto by było ponieważ nie każdy tutaj posiada wiedzę na poziomie eksperta.

Dodano po 56 [minuty]:

Przeczytałem to po raz kolejny i kolejny... I znowu. Przyznaje się do błędu. Myślałem o cewkach dla wysokotonowych a napisałem o cewce dla głośnika basowego. Przepraszam za mój błąd i niedopatrzenie. Mimo wszystko uważam, że zwykłe przejęzyczenie to nie jest powód aby od razu posądzać ludzi o nazwijmy to "głupotę" oraz brak wiedzy.
    flamaster444
    Pupil
    Byłem dzisiaj "zaciągnąć języka" na uczelni u osób które były w stanie mi pomóc. :) Zmierzyłem również za pomocą odpowiedniego sprzętu wartości interesujących mnie cewek. Jak nikt więcej nie ma nic do powiedzenia to temat do zamknięcia. Ps. następnym razem postaram się wyjaśnić wszystko jak trzeba bez pomyłki. :D
    Anonymous
    Anonymous  
    flamaster444
    Pupil
    Chodziło o cewkę jako filtr a nie cewkę jako cewkę głośnikową. Leżał przede mną filtr basowy głośnika z oznaczeniami plus oraz minus i to mnie wprowadziło w błąd. Dopiero później uświadomiłem sobie, że to mogło faktycznie dziwnie zabrzmieć. A na przyszłość tak jak pisałem wcześniej postaram się bardziej dokładniej opisać temat.

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Jeszcze może przydatne zdanie na przyszłość dla innych napiszę. Cewki widoczne na zdjęciach mają 0,24mH.
    Anonymous
    Anonymous  
    flamaster444
    Pupil
    Wiem, że chodziło o podłączenie samego głośnika i nie wiem dlaczego napisałem też o samej cewce.

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

Kwestie parametrów elementów mam już za sobą. teraz pytanie czy nadadzą się one na zwrotnice do w/w głośnika?