Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

obudowa wywazarki pod napieciem, a uziemienie

piomar18 14 Mar 2013 23:13 3186 29
  • #1 14 Mar 2013 23:13
    piomar18
    Poziom 7  

    Witam. Mam nowa wyważarkę która stoi na palecie drewnianej,po podłączeniu jej do prądu na obudowie, elementach metalowych mam 140 V!!! Gniazdko z uziemieniem z kabla 2 żyłowego sprawdzane przez elektryka, OK. Serwis twierdzi ze wszystko jest dobrze, ten typ tak ma ponieważ przed uruchomieniem trzeba wyważarkę zdjąć z palety i przykręcić do podłoża, a dodatkowo z tylu wyważarki przykręcić uziemienie.!? PANOWIE czy to normalne ,bo według mnie ktoś tu cuduje ,mam druga wyważarkę,inne maszyny podłączone do sieci i nie mam takich cudów. Proszę o jakiś komentarz, bo uważam iż uziemienie obudowy jest dodatkowym zabezpieczeniem ,a głównym,a nawet jedynym powinno być gniazdko.


    Nie piszemy byle gdzie na tym Forum.
    Przenoszę. [SP5ANJ]

    0 29
  • Testo
  • #2 15 Mar 2013 07:26
    nikusert
    Poziom 38  

    Witam musisz mieć coś źle podłączone ,wnioskuję że jest ona zasilana 230V ,musisz podłączyć przewód PE do korpusu wyważarki ,czyli przewód zasilający 3-żyłowy.Zobacz czy nie ma mostków między zaciskiem N a PE w maszynie.

    0
  • #3 15 Mar 2013 07:29
    szwarcu1
    Poziom 13  

    piomar18 napisał:
    Gniazdko z uziemieniem z kabla 2 zylowego sprawdzane przez elektryka


    Przecież wyraźnie napisał, że nacudowane to on ma ale w gniazdku. Dwie żyły, ale gniazdko z uziemieniem. Pewnie w gniazdku ma spięte N z PE i pewno przez to cuda się dzieją.

    0
  • #4 15 Mar 2013 07:38
    karolark
    Poziom 40  

    Pisownia porażająca :-( i nie unoś się że to nie miodki .
    Brawo dla elektryka że to dopuścił do pracy :cry:

    0
  • Testo
  • #5 15 Mar 2013 08:29
    piomar18
    Poziom 7  

    Przepraszam za pisownie.W gniazdku mam zmostkowany przewód neutralny z bolcem.

    Albo poprawisz pisownię wszystkich postów, albo temat pójdzie do kosza. [retrofood]

    0
  • #6 15 Mar 2013 08:33
    nikusert
    Poziom 38  

    To wszystko wyjaśnia.

    0
  • #7 15 Mar 2013 17:14
    bonanza
    Spec od Falowników

    piomar18 napisał:
    Przepraszam za pisownie.W gniazdku mam zmostkowany przewód neutralny z bolcem.


    Na pewno neutralny? Na 200%?

    0
  • #8 15 Mar 2013 17:43
    piomar18
    Poziom 7  

    na 1000% elektryk sprawdzał.

    0
  • #9 15 Mar 2013 18:00
    Akrzy74
    Poziom 39  

    piomar18 napisał:
    na 1000% elektryk sprawdzal.

    Trzy sprawy:
    1- Racjonalną decyzję podejmować można tylko wtedy, kiedy się posiada dostateczny zasób informacji.
    2- Pokaż protokół z pomiarów który wystawił elektryk, a jeśli nie wystawił- dzwoń po niego niech wystawi! Wtedy zweryfikujemy, czy sprawdził "neonówką", multimetrem czy może np. MZC...
    3- Na tym forum nie ma aprobaty na zdziczałą polszczyznę! Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych- popraw swoje wcześniejsze posty w tym temacie!

    1
  • #10 15 Mar 2013 19:51
    yokoon
    Poziom 28  

    A w jaki sposób zmierzyłeś te 140 V ?
    Obudowa w stosunku do jakiego punktu ?

    0
  • #11 15 Mar 2013 20:04
    nikusert
    Poziom 38  

    Słuszne pytanie zadałeś.

    0
  • #12 15 Mar 2013 21:10
    piomar18
    Poziom 7  

    Kolega miernikiem sprawdzał, dotykając obudowy i chyba maszyny obok. Aczkolwiek dotykając najprostszym próbnikiem napięcia, wskazuje on napięcie, o odczuciach manualnych niewspominając.

    0
  • #13 15 Mar 2013 21:27
    nikusert
    Poziom 38  

    To nie świadczy że masz napięcie na tej maszynie,może być na tej drugiej.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Należy zrobić pomiar na jednej i drugiej ,względem PEN.

    0
  • #14 15 Mar 2013 21:33
    piomar18
    Poziom 7  

    Tylko ta maszyna wskazuje napięcie na obudowie i po prostu poraża.

    0
  • #15 15 Mar 2013 21:38
    nikusert
    Poziom 38  

    Masz ją podłączoną z wtyczki 230V, czy na stałe z puszki.

    0
  • #16 15 Mar 2013 21:40
    piomar18
    Poziom 7  

    Z wtyczki 230V.

    0
  • #17 15 Mar 2013 21:54
    nikusert
    Poziom 38  

    Nie jest tak że masz fazę na przewodzie N(niebieskim),a na przewodzie fazowym jest N(PEN).

    0
  • #18 15 Mar 2013 22:04
    piomar18
    Poziom 7  

    Przewód bez napięcia podłączony z bolcem uziemiającym.

    0
  • #19 15 Mar 2013 22:08
    nikusert
    Poziom 38  

    Czy to napięcie masz ,gdy jest maszyna wlączona do gniazdka,czy jak ją uruchomisz?

    0
  • #20 15 Mar 2013 22:11
    piomar18
    Poziom 7  

    Po uruchomieniu.

    0
  • #21 15 Mar 2013 22:24
    nikusert
    Poziom 38  

    Musi być jakaś upływność ,natomiast jeżeli jest osobny zacisk uziemiający ,to należy maszynę uziemić, jak nakazuje DTR-ka.

    0
  • #22 15 Mar 2013 22:40
    piomar18
    Poziom 7  

    DTR-ka nie mówi nic o uziemieniu obudowy,to zalecenie serwisanta.Czy Twoim zdaniem przedstawiona sytuacja jest normalna? W jaki sposób samodzielnie mogę ja uziemić?

    0
  • #24 15 Mar 2013 23:04
    piomar18
    Poziom 7  

    kkas12 napisał:
    Należy wykonać pomiar impedancji pętli zwarcia gniazda i maszyny.
    Wtedy wszystko będzie jasne.
    Można 3 razy prościej, nie jestem elektrykiem.

    0
  • #26 15 Mar 2013 23:08
    fighter
    Poziom 21  

    Kolego piomar18 jeśli nie jestes elektrykiem to zostaw tą robote elektrykowi który zna się na tym co robi a napewno bedzie bezpieczniej i wszystko tak jak trzeba.

    0
  • #27 15 Mar 2013 23:10
    dzolo35
    Poziom 20  

    piomar18 napisał:
    W jaki sposób samodzielnie mogę ja uziemić?


    Wynając elektryka z prawdziwego zdarzenia a nie ........ .Niech porobi najpierw porządki z twoją instalacją, (jeśli jest tam zakład to przydała by się już instalacja typu TNC-S) wykona pomiary ,podłączy i dopuści maszyny do bezpiecznego użytkowania.Pamiętaj,Zycie ma się tylko jedno ,a prąd nie zabija dwa razy.

    0
  • #28 15 Mar 2013 23:43
    piomar18
    Poziom 7  

    Dziękuje za poświęcony mi czas. Faktycznie na odległość jest cieżko coś zdiagnozować, a już na pewno naprawić. Moja diagnoza jednak nie uległa zmianie i uważam, że problem leży po stronie maszyny.

    0
  • #29 16 Mar 2013 08:47
    nikusert
    Poziom 38  

    Tu koledzy mają rację,gdybyś zamieścił zdjęcie podłączenia zasilania w maszynie,to może też się coś wyjaśni.

    0