Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Multimetr na Atmega8 - Programowanie

daro19862 21 Mar 2013 14:15 14286 76
  • #31 21 Mar 2013 14:15
    daro19862
    Poziom 25  

    Na tym linku jest schemat ale to z kwarcem,a ja nie mam.
    O jaką diodę ci chodzi?Te z 15 postu działają natomiast wszystko przestaje działać gdy jest LCD podłączony ale to już chyba wiem czemu.Wgrałem wsad od wersji atmegi smd a podłączyłem według atmegi dip to są dwa różne schematy

    Atmega smd
    Multimetr na Atmega8 - Programowanie
    Atmega dip
    Multimetr na Atmega8 - Programowanie

    Później wgram wsad ten od atmegi dip i zobaczę czy działa o ile nie uszkodziłem atmegi.

  • #32 21 Mar 2013 14:28
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie musisz mieć kwarcu.
    Pytałem, o Twoje umiejętności, ponieważ mam wrażenie, że nie potrafisz nawet zamigać diodą LED, a bierzesz się za wyświetlacz LCD.

    Wgrywanie pliku hex nic nie da bo jest on przygotowany dla zegara 16MHz i innych (prawdopodobnie - nie sprawdzałem) pinów do LCD niż Twoje.
    Dlatego pisałem o plikach źródłowych, które skompilujesz dla swojego przypadku, po dokonaniu niezbędnych drobnych zmian.

  • #33 21 Mar 2013 14:41
    daro19862
    Poziom 25  

    No tak ja nie umiem kompilować,nie umiem nawet zamigać diodą (gdybym umiał nie prosił bym o proste komendy to tego).Próbuję tylko zrobić ten multimetr do zasilacza serwisowego.

  • #34 21 Mar 2013 14:49
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Hmm, no to będzie trudniej :)
    W takim układzie ogranicz się do ponownego sprawdzenia połączeń, sprawdzenia programatora według schematu podanego przez Pkamil18 (ta wersja na pewno działa poprawnie) i próby wgrania pliku hex tego multimetru.

    A jeżeli nadal będziesz miał problem pokaż zdjęcia wszystkiego w dużej rozdzielczości i ostre.

    A tak w ogóle, to już za 15-16 zł można kupić całkiem dobre multimetry.

  • #35 22 Mar 2013 13:22
    daro19862
    Poziom 25  

    Wgrałem hexa od Atmegi dip i wyświetlacz ruszył.Tylko nie pokoi mnie 7805 cały układ pobiera 60mA a 7805 grzeje się że nie idzie dotknąć do niego czy to jest normalne czy on jest jakiś uszkodzony?

  • #36 22 Mar 2013 19:55
    daro19862
    Poziom 25  

    Podłączyłem tak jak na schemacie:
    Multimetr na Atmega8 - Programowanie
    Myślałem że multimetr będzie pokazywał 0V i 0A a on głupieje co widać na filmie.
    Nawet po podłączeniu baterii - do PC3 przez rezystor 10k a + do PC4 przez rezystor 100k i nic się nie dzieje.
    Orginalnie schemat wygląda tak:
    Multimetr na Atmega8 - Programowanie
    Ale nie miałem reszty elementów więc zrobiłem tak jak na 1 schemacie.
    A tak się zachowuje multimetr:

    Co może być źle?

  • #37 22 Mar 2013 21:00
    Dople
    Poziom 19  

    Widze, że mieszkasz w dużym mieście. Szczerze mówiąc wydaje mi się, że powinieneś dokupić brakujące elementy.
    Brak MOSFET-a w zbiorach rozumiem, ale rezystora 7500Ω? Z jakiego powodu go nie ma? Mogłeś policzyć rezystancję zastępczą i użyć innych, jeżeli brakowało Ci akurat opornika o tej wartości.

    Powinieneś mieć zapas takich elementów jakimi są rezystory - a tu się jakiś zgubi, a tu potrzeba jakiegoś, a to wpadnie do obiadu i przepadnie... ;)

    Nie analizowałem schematu, a temat przeczytałem - wstyd mówić - "na szybko", ale niektóre elementy podciągnięte są do masy. Na pierwszy rzut oka stawiam pytanie: dlaczego tego nie zrobiłeś?

  • #38 22 Mar 2013 21:27
    daro19862
    Poziom 25  

    Rezystor 7,5k znajdę ale nie wiedziałem że to coś da zaraz sprawdzę.

  • #39 22 Mar 2013 21:50
    Dople
    Poziom 19  

    Nie napisałem, że coś da, bo nie analizowałem schematu. Dlaczego pominąłeś te elementy?

  • #40 22 Mar 2013 21:53
    daro19862
    Poziom 25  

    Bo oprócz rezystora 7,5k nic więcej nie mam.
    @edit
    No jednak ten rezystor 7,5k ohm coś tam dał bo bez niego volty skaczą od 28V do 35V a z rezystorem od 0,7V do 1,5V podobnie z amperami bez rezystora od 0,6A do 0,9A z rezystorem od 0,4A do 0,6A.Czy to jest normalne że odczyty tak skaczą?
    W konfiguracji multimetru trzeba wpisać wartość Vref u mnie jest 2.85V a tam można wpisać max 2,7V.

  • #41 22 Mar 2013 23:04
    Dople
    Poziom 19  

    Zmniejsz w takim razie to napięcie i przy najbliższej okazji kup brakujące elementy (także radiator).

  • #42 22 Mar 2013 23:10
    daro19862
    Poziom 25  

    A jak zmienić te napięcie,ono wychodzi z atmegi nóżka 21 Aref

  • #43 22 Mar 2013 23:23
    Dople
    Poziom 19  

    Cytat:
    Pomiaru tego napięcia można dokonać pomiedzy masą MULTIMETRU a złączem nr 20 µC.


    Pin dwudziesty to nie Aref.

  • #45 22 Mar 2013 23:35
    Dople
    Poziom 19  

    Dokup brakujące elementy i podłącz, co należy.
    Póki nie złożysz układu wg zaleceń to nie zadziała.

  • #46 22 Mar 2013 23:36
    daro19862
    Poziom 25  

    O jakich elementach konkretnie piszesz?

  • #47 22 Mar 2013 23:41
    Dople
    Poziom 19  

    O masie przy J4. I co z MOSFET-em?
    e: a, on jest do wentylatora... Ale nie napisano przy nim, że jest opcjonalny.
    Sprawdź, czy zasilanie jest jak należy i porównaj wskazania tego multimetru z tym, którym mierzyłeś napięcie do wpisania w setup-ie.

  • #48 22 Mar 2013 23:57
    daro19862
    Poziom 25  

    Pin nr. 3 z Masą przy J4 powinien iść do masy zasilacz z tym że ja jeszcze nie zrobiłem zasilacza na razie próbuję zrobić multimetr.Ostatniego twojego zdania trochę nie rozumiem.Jakie zasilanie mam sprawdzić bo jeżeli z Atmegi to jest 5V nie bardzo wiem z czym mam je porównać z napięciem z pinu nr.21 atmegi?

  • #49 23 Mar 2013 00:16
    Dople
    Poziom 19  

    Z czego zasilasz multimetr?
    Na jakim zasilaczu mierzysz napięcie i natężenie?

    Chyba masz jakiś multimetr poza tym, który próbujesz zrobić?

  • #50 23 Mar 2013 00:26
    daro19862
    Poziom 25  

    Multimetr zasilam z 7805+kondensatory
    Prubowałem mierzyć na baterii ale nie da się nic zmierzyć bo skaczą te volty i ampery jak na filmiku
    Miernik mam oprócz tego co próbuję zrobić.

  • #51 23 Mar 2013 00:33
    Dople
    Poziom 19  

    Porównaj to, wokół czego oscylują wartości tego multimetru ze wskazaniami tego kupnego multimetru. Są w miarę poprawne?

    Przypuszczam, że jak zrobisz zasilacz i podłączysz jak należy to wszystko będzi grało.

  • #52 23 Mar 2013 00:44
    daro19862
    Poziom 25  

    Nie rozumiem co mam porównywać jakie oscylacje?
    To co już nawet napięcia baterii nie mogę sprawdzić tym miernikiem co go robię tylko od razu muszę robić zasilacz?

  • #53 23 Mar 2013 00:49
    Dople
    Poziom 19  

    Jak wisi Ci "coś", co powinno być podpięte do masy?

    Pytam, czy napięcie, które mierzyłeś zgadzało się w miarę z rzeczywistością? Zwróć uwagę, że bateria nie ma stabilizowanego napięcia.

    Poza tym MOSFET (w odróżnieniu od jakiejś diody ze spisu) nie jest opisany jako opcjonalny element, choć nie twierdzę, że nie będzie działać bez niego.

  • #54 23 Mar 2013 10:40
    daro19862
    Poziom 25  

    A aj myślę że mam uszkodzoną atmege,muszę kupić nową zrobić PCB z wszystkimi częściami wtedy się zobaczy czy działa.
    Mam jeszcze pytanie do osób które wykonały ten multimetr, jak podłączyli sam multimetr bez zasilacza serwisowego to czy napięcie i prąd też tak skakał czy było 0V i 0A?

  • #55 23 Mar 2013 14:16
    emarcus
    Poziom 35  

    daro19862 napisał:
    A aj myślę że mam uszkodzoną atmege,muszę kupić nową zrobić PCB z wszystkimi częściami wtedy się zobaczy czy działa.
    Mam jeszcze pytanie do osób które wykonały ten multimetr, jak podłączyli sam multimetr bez zasilacza serwisowego to czy napięcie i prąd też tak skakał czy było 0V i 0A?

    Przede wszystkim należałoby zapoznac się z całością dokunentacj tego projektu a w szczególności przeczytac częśc zatytuowaną "DZIAŁANIE". Jest tam opisany sposób uruchomienia i wstępna kalibracja.
    Jeżeli w dalszym ciągu masz effekt jak na pokazanym video clip, to processor na pewno jest sprawny.
    Pomiar napięcia i prądu dokonywany jest (wg. twojego diagramu) a pinach PC.2, oraz PC.3 i PC.4 (złącze J4). Nawet dla testów te piny muszą byc zasilane jakimkolwiek napięciem (nie wyższym niż zasilanie!) aby przetwornik ADC zdekodował to jako sensowny pomiar. Podłączenie tych pinów do GND powinno dac stabilne wyniki 0 V, i 0A.
    Dla testów możesz tam podpiąc potencjometr (10 do 20 k) lub podobny dzielnik napięcia. Dla pomiarów prądu wymagany jest dodatkowy opór o małej wartości, z którego pobierasz napięcie doprowadzome do pin2 złącza J4 pokazany na drgim schemacie. Wartośc jego nie jest podana, dlatego wymagana jest kalibracja.

    e marcus

  • #56 23 Mar 2013 20:12
    daro19862
    Poziom 25  

    emarcus napisał:

    Nawet dla testów te piny muszą byc zasilane jakimkolwiek napięciem (nie wyższym niż zasilanie!) aby przetwornik ADC zdekodował to jako sensowny pomiar. Podłączenie tych pinów do GND powinno dac stabilne wyniki 0 V, i 0A.
    e marcus

    Czyli żeby było 0V i 0A muszę podłączyć te piny pod GND tzn PC2 PC3 i PC4?

    Dodano po 5 [godziny] 27 [minuty]:

    Podłączyłem jakiś stary zasilacz piszę na nim output 12V 500mA zrobiłem w ten sposób że + od zasilacz podłączyłem do J3 przez rezystor 100k tak jak na schemacie,oczywiście rezystor 5k1 też jest ,podłączyłem także ten + jeszcze pod pin1 z złącza J4 natomiast - z zasilacza podłączyłem pod pin2 z złącza j4 oraz pod GND atmegi.Na wyświetlaczu pokazuje się te 12V (od 12V do 14V) ale wszystko ciągle skacze jak na filmie.

  • #57 23 Mar 2013 20:22
    Dople
    Poziom 19  

    Jeżeli zasilacz nie jest stabilizowany to 12-14V jest dobrym pomiarem.

  • #58 23 Mar 2013 20:38
    daro19862
    Poziom 25  

    No ale żeby takie wahania były?Takie zachowanie tego multimetru jest normalne?Ja myślałem że pomiar się zatrzyma i będzie stał w miejscu a nie wahał się od 12 do 14V.

  • #59 23 Mar 2013 21:15
    Dople
    Poziom 19  

    Zmierz jakieś stabilizowane napięcie.

  • #60 23 Mar 2013 21:19
    daro19862
    Poziom 25  

    Da się zrobić stabilizowane napięcie z LM317 jak tak to co do niego trzeba dołożyć?