Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

elektryczne ogrzewanie CO - Sterowanie i monitoring temperatury przez internet

Maniek065 15 Mar 2013 18:54 6915 13
Buderus
    Maniek065
    Level 9  
    Witam,
    z jestem w trakcie szukania rozwiązania mojego problemu, jakim jest zdalne sprawdzanie temperatury i sterowanie ogrzewaniem przez Internet. Mam domek na wsi ok 160 m ogrzewany elektrycznym piecem, CO Eco Power 15 kW : http://www.ecopower.com.pl, w godzinach 13:00 do 15:00 i 22:00 do 06:00 w dni powszednie i weekend od 22:00 w piątek do 06:00 poniedziałek – sterowane w prosty sposób przy pomocy rocznego zegara i prostego termostatu, oraz modułem GSM , który wysyła mi alarmowego SMS, gdy temperatura spadnie poniżej +11 stopni C.
    Niestety tej zimy system zawiódł, była dłuższa przerwa w dostawie energii elektrycznej moduł GSM stracił zasięg i się wylogował nie powiadomił mnie o awarii w wyniku czego popękały mi w domu grzejniki, rury i ….. .. Właśnie jestem po remoncie, który nie mało kosztował i żeby nie spotkało mnie to samo w przyszłości poszukuje jakiegoś prostego i niedrogiego 1000-1500 zł sposobu do zdalnego kontrolowania mojego pieca CO przez Internet.
    W necie natknąłem się na Waszą stronę, w związku z tym moje pytanie o możliwość i o koszty.
    Pozdrawiam Maniek
  • Buderus
  • Buderus
    nuszek
    Level 29  
    Najtaniej będzie kupić UPS do modułu GSM /cena ok. 150 zl/ , i zaprogramować tak GSM, że powiadamia też o braku napięcia.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    nuszek wrote:
    Najtaniej będzie kupić UPS do modułu GSM

Najtaniej zrobić zasilanie awaryjne z akumulatorem , takie jak do alarmu.

Maniek065 wrote:
    i żeby nie spotkało mnie to samo w przyszłości poszukuje jakiegoś prostego i niedrogiego 1000-1500 zł sposobu do zdalnego kontrolowania mojego pieca CO przez Internet.

Jak nie zrobisz solidnego zasilania awaryjnego to i przez internet nie zadziała. Zostań przy tym co miałeś, tylko usuń wady systemu ( zasilanie buforowe).
    l_Suchy_l wrote:
    Zalej instalacje CO glikolem jak w solarach i nie będzie problemów z zamarzaniem.

A tą z wodą pitną i CWU też tak proponujesz?
    l_Suchy_l wrote:
    Czujnik pogodowy zewnętrzny włączający piec przy -1 też by się nadał.

I co załaczy, jak nie będzie prądu?
    Maniek065
    Level 9  
    Dzięki za te podpowiedzi, co prawda nie zbliżyły mnie do rozwiązania problemu.
    Przepraszam źle zostałem zrozumiany i powinienem jest to wyjaśnić, dom o którym mowa jest domem całorocznym - mieszkalnym oprócz El-pieca CO EcoPower, ma tradycyjny piec CO na paliwo stałe, palę drewnem i węglem gdy tylko w nim jestem.
    Ze względu jednak na to, że jestem kierowcą i nie mam już rodziny jest większość roku pusty
    nuszek- Moduł GSM jest od początku zainstalowania zaprogramowany tak aby powiadamiał mnie o zaniku napięcia, jest również zasilany z UPS wspólnie z CA, dając spory zapas czasu sprawnego działania, w przypadku braku zasilania.
    Zawieszanie się modułu GSM i tracił łączności zdarza się od początku jego zainstalowania czyli około 6 lat, średnio 6 do 8 razy rocznie- nie pomógł w jego rozwiązaniu montaż anteny zewnętrznej, wymiana modułu na inny, nie pomagało też gdy zmieniałem operatorów, po około trzech/czterech takich zdarzeniach zamontowałem (wyłącznik od załączania światła w lodówce)aby usprawnić jego resetowanie.
    Moduł GSM łączność stracił z innego powodu przed powstaniem przerwy w zasilaniu, automatycznie do sieci się nie zalogował. Właśnie brak jakichkolwiek SMS-ów przez okres ponad dwóch tygodni zaniepokoił mnie, a po powrocie do domu z trzytygodniowej trasy, moje obawy potwierdziły się- w domu Syberia .
    Po tym zdarzeniu przestawiłem oczywiście powiadomienia modułu GSM - tak aby dwa razy dziennie: rano i wieczorem - wysyłał do mnie SMS .
    Lecz w okres ok. dwóch miesięcy po wystąpienia awarii miałem ponownie dwa takie zdarzenia, kiedy to nie otrzymałem SMS-ów. Moduł obecnie jest ustawiony w ten sposób, że w przypadku gdy nie otrzymam automatycznie SMS od modułu GSM, mogę wysłać do modułu pytanie czy w domu jest wszystko OK?, po wysłaniu takiego SMS-a otrzymałem informację , że wiadomość nie została dostarczona do modułu – czyli moduł znowu stracił zasięg pomyślałem. Dzwonię więc do sąsiada okazuje się, że sąsiad na swojej komórce tego samego operatora zasięgu też nie ma, czyli coś złego dzieje się nadajnikiem GSM . Po mojej rozmowy z sąsiadem sytuacja sama wraca do normy, otrzymuję po kole SMS-sy z modułu GSM, że w domu wszystko jest OK. W drugim natomiast przypadku , było inaczej SMS nie otrzymałem, wysłałem więc SMS zapytanie , informacja wiadomość dostarczono, lecz zwrotnego SMS-sa nie otrzymałem, tak chyba trzy razy.
    Więc dzwonię sąsiada aby zapytać czy na swojej komórce ma zasięg ?- odpowiada że ma, proszę więc aby zajrzał do mojego domu sprawdzić co się dzieje ?. Oczywiście wcześniej poprzez SMS –sa , jak mi się wówczas wydawało rozbroiłem alarm, lecz zwrotnego potwierdzenia o wyłączeniu nie otrzymałem. Sąsiad zapewniony prze ze mnie o wyłączeniu alarmu pewnie wchodzi do domu, po jakimś czasie alarm się załącza. W międzyczasie zdążył tylko spojrzeć na wyświetlacz regulatora temperatury - była + 12 stopni.
    Z trasy do domu wracałem podenerwowany, bo przez kolejne 2,5 dna mimo wysyłania prze ze mnie SMS –zwrotnych SMS nie otrzymuję. Po powrocie do domu częstotliwości błyskania diody modułu stwierdziłem że stracił łączność, przerwałem więc zasilanie modułu GSM od struny UPS na 3 min. specjalnym ukrytym wyłącznikiem zamontowanym od początku (wyłącznik od załączania światła w lodówce), sprawdziłem wszystko wróciło do normy.
    l_Suchy_l – o glikolu też kiedyś myślałem . Jego – koszt to ok. 1000-1300 zł. Lecz producent moich grzejników Armatura Kraków – po moim mailowym zapytaniu czy można go stosować odpowiedziała, że prób z glikolem nie prowadziła, i ich grzejniki są przeznaczone do wypełnienia wodą, tak jak podaje instrukcja. Producent płynu Boryszew, na moje zapytanie też nie odpowiedział wiążąco. Ponadto co zrobić z syfonami w umywalkach?, zlewach ? , co z sedesem? i bojlerem ?, też zalewać płynem niezamarzającym przy każdorazowym wyruszaniu w trasę?.
    Powziąłem już decyzję: obecne sterowanie przez moduł GSM -oczywiście zostaje, lecz koniecznie musi być uzupełnione o sterowanie przez Internet, a przy tej okazji rozwiązałbym problem jego resetowania .
    Marzeniem moim też jest, aby już gdy jestem jakieś 12 godzin przed domem, mógł podnieś temperaturę na komfortową, zagrzać wodę w bojlerze, aby po powrocie nie marznąć i nie czekać aż się dom i woda zagrzeje tylko, wrócić wykąpać się wypocząć, 5-6 dni pomieszkać i znowu do roboty.
  • Helpful post
    l_Suchy_l
    Level 20  
    Myślałeś nad takim? Sterownik ST 500 komunikacji z internetem jak się skontaktujesz z firmą to dobiorą ci moduł wykonawczy (sterownik pieca).
    Musiał byś mieć sieć ethernet w domu .Sterownik 498 zł plus sterownik do pieca więc zmieścisz się w przeznaczonych wydatkach na ten cel.Mają też sterowniki GSM.
    FUNKCJE REALIZOWANE PRZEZ STEROWNIK ST-500:
    zdalna kontrola pracy kotła przez internet lub sieć lokalną
    interfejs graficzny z animacją na ekranie komputera domowego
    możliwość wprowadzenia zmiany temperatur zadanych zarówno dla pomp jak i dla zaworów mieszających
    podgląd temperatur na czujnikach
    podgląd historii temperatur
    podgląd historii i rodzaju alarmu

Tu jest sterownik.Link
    Ps. Dobry sąsiad pilnujący wszystkiego jest niezastąpiony. :D
    Maniek065
    Level 9  
    I_Suchy_I - wielkie dzięki, wcześniej nie natknąłem się na ST 500. Co prawda tylko pobieżnie przejrzałem stronę producenta tego sterownika, lecz wstępnie zainteresował on mnie, muszę tylko bardziej poznać temat, jakie daje on możliwości - może to będzie właśnie to czego szukam.
    Internet w domu z routerem Wi-fi i ze stałym IP, jest już zainstalowany ponad rok, w trasie/w pracy też mam dostęp do Internetu - praktycznie cały czas, więc to nie problem.
    Kiedyś w trasie rozmawiałem z kolegą po fachu o moich kłopotach z domem i on opowiadał o swoich znajomych, którzy podobny problem rozwiązali za pomocą produktów firmy Mera Projekt pracującego w oparciu o magistralę 1-Wire oparty na czujnikach Dallas/Semiconductor, lecz jego znajomi byli informatykami. Troszkę o tym poczytałem - fajna rzecz, pozwalająca na zamontowanie wielu niedrogich czujników temperatury, które z czasem, pozwoliły by na optymalne dostrojenie regulacji temperatury mojego domu, CO, jak również i cwu, lecz dla osób, którzy znają się bardziej na rzeczy niż ja.
    Nie natknąłem się też w sieci na gotowy - złożony i uruchomiony sterownik pasujący pod moje potrzeby, zbudowane na elementach firmy Mera Projekt, czy też Dallas/Semiconductor, ani na osobę, która oferowałaby złożenie takiego sterownika w całość i opatrzył go jakimś programem, który by go obsługiwał.
    Temat ten porzuciłem, – bo stwierdziłem, że przerasta moją wiedzę i możliwości czasowe, a ja jestem już chyba za stary, aby się tego nauczyć. Chociaż obecnie zainstalowany CA Satel i moduł GSM sterujący ogrzewaniem, instalowałem i uruchamiałem, co prawda nie bez małych problemów – sam.
    Maniek065
    Level 9  
    Witam,
    dzięki za zainteresowanie i pomoc. Muszę jednak poszukiwać innego rozwiązania sterownika CO i cwu opartego na magistrali 1 wire, ponieważ sterownik ST 500, chociaż ciekawy ma zbyt ograniczoną ilość i rodzaj punktów pomiarowych jaką potrzebuję docelowo mieć. Wczoraj na przykład dostałem SMS-a z domu treści niska temperatura, zdziwiło mnie to bardzo, ponieważ od godziny 22:00 w piątek do do godziny 06:00 w poniedziałek ( weekendowa taryfa elektryczna) piec powinien grzać. Telefon do sąsiada oczywiście, razem z sąsiadem sprawdzamy, ja z Norwegii on na miejscu, około 50 minut ja na komórce - piec pokazuje wyłączenie awaryjne, w Internecie na stronie producenta pieca sprawdzam jaka może być przyczyna, bo nie pamiętam przecież wszystkiego - wychodzi zapowietrzenie się pieca. Sąsiad odpowietrza trzykrotnie, w międzyczasie czyści filtr na instalacji CO, załącza piec działa, - lecz powiada, że dziwnie drgają manometry. Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna, bo sam przecież tą instalacje robiłem , po chwili zastanowienia wniosek - za mało wody w instalacji. Instalacja ta nie ma po remoncie zamontowanego zaworu, który automatycznie uzupełniałby wodę, przed remontem naczynie wyrównawcze zawór automatycznie miało . Remontowana po awarii w ograniczonym czasie, widocznie ma gdzieś jakiś nieduży przeciek. Sąsiad dopuszcza wodę, ponownie odpowietrza, załącza wszystko działa OK.
    Zdarzenie to przekonało minie, że poszukiwać musze sterownika CO i cwu opartego na magistrali 1 wire, który pozwalałby na zamontowanie około 35 szt łącznie czujników temperatury, 4 szt temperatury zewnętrznej, 6 szt czujników ciśnienia, modułu ok. 10 wyjść przekaźnikowych, systemu rejestracji tych danych, i regulacji.
    Proszę o pomoc w znalezieniu takiej osoby/ osób, które mogą mi w tym po móc.
    Pozdrawiam
    Marian P
    Kosmo111
    Level 17  
    najtańszym rozwiązaniem (ale tylko monitoring) jest terminal (ja mam HP T5720) do tego interfejs 1-wire na com (lub usb) i tyle czujników ile potrzebujesz.
    Sam osobiście używam terminala+windows xp+serwer www i program logtemp który generuje mi stronę wraz z wykresami
    saskia
    Level 39  
    Do tego potrzebna jest tez kontrola UPS-a przez internet, bo jak on padnie, to nic nie pomoze, zadne sterowanie nie bedzie dzialalo.
    m2m2
    Level 15  
    Witam
    Maniek065 – co prawda poza głównym tematem, za co przepraszam, ale co do meritum problemu =
    Jako regularny zmieniacz, wody kotłowej na glikol i glikolu na wodę kotłową, podzielę się z Tobą pewnym doświadczeniem, a mianowicie:
    ‘gdy pierwszy raz zalejesz glikol do centralnego poczujesz zbawienny spokój’
    (ad. post #7: bojler+rury+pralka u mnie są puste, takie aktywne sterowanie wykorzystałbym w celu stosowania ‘Marzeniem moim też jest…’)
    Pzdr m2m2
    fragger87
    Level 1  
    Witam. Jeśli chodzi o monitoring i sterowanie ogrzewaniem to znajomy ostatnio sprawił sobie taki sysytem do sterowania ogrzewaniem - novelelectronics.pl/pl-PL/dimenonline . SMSów chyba nie wysyła ale zawsze można sprawdzić w telefonie co się dzieje w domu. Podobno niedługo ma być tez jakaś aplikacja na Androida więc przypuszczam że kwestia ustawienia widget'a na głównym ekranie z temperaturą rozwiąże problem (o ile mamy telefon z androidem oczywiście). Odpada tutaj proponowany UPS (chyba że do routera/modemu/bramy internetowej) - z tego co pamiętam to przy tym rozwiązaniu wystarczy zwykły zasilacz buforowy z akumulatorem na 12V i po sprawie - powinno wyjść trochę taniej :).