Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Współpraca modułu radiowego - Odbiornik nie reaguje na komendy z nadajnika.

15 Mar 2013 20:11 2088 1
  • Poziom 11  
    Witam,

    Od niedawna zacząłem interesować się RC i dlatego postanowiłem zbudować pierwszy model zdalnie sterowany od podstaw. Wybór padł na typowego MiniBota 4WD. Zakupiłem 2 układy scalone do kodowania sygnału MC145026 - koder oraz MC145027 - dekoder. Układ posiada 4 niezależne od siebie kanały. Gdy podpiąłem sygnał z kodera do dekodera za pomocą zwykłego przewodu to wszystko działało idealnie, lecz gdy podpiąłem sygnał do modułu radiowego to we wszystkich kanałach wyjściowych z dekodera otrzymałem napięcie, więc niezależnie od nadajnika dekoder wysyłał cały czas napięcie do 4 kanałów. Nabyłem taki moduł radiowy:

    Współpraca modułu radiowego - Odbiornik nie reaguje na komendy z nadajnika.

    W nocie katalogowej jest napisane że odchyły częstotliwości wynoszą +/- 150kHz i dlatego chciałbym się zapytać czy moduł radiowy i kodery będą ze sobą współpracować? Bo jeżeli odchyły kanałowe są tak małe, to 350kHz a 433MHz nie mieści się w normie. Na internecie widziałem pojazd zdalnie sterowany właśnie na takich modułach radiowych a sygnał z MC145026 ustawiony był na 3kHz, więc jeżeli 3kHz współpracuje z modułem, to 350kHz również powinno bo to nie są duże różnice.

    Po prostu po podłączeniu pinów sygnału do modułów radiowych cały czas wszystkie cztery kanały są "włączone" i dekoder nie reaguje kompletnie na komendy z nadajnika.
    Jeżeli ktoś by miał jakiś pomysł jak to uruchomić to byłbym bardzo wdzięczny.

    Czekam na odpowiedź i dzięki z góry.
  • Poziom 10  
    Udało ci się to odpalić?