Witam, mam problem ze skrzynią biegów w Mercedesie w220 3,2 cdi 2002r. ( przed liftingiem). W trakcie jazdy lekko przyśpieszyłem i skrzynia przestała działać, wrażenie jakby lewarek był na N. Po tym się zatrzymałem i na P lub N obroty silnika po wciśnięciu gazu wchodziły na wyższe - czyli normalnie, zaś gdy wrzuciłem na D lub R auto nie mogło wejść na wyższe obroty. Co to może być? Czy może być to wina sterownika skrzyni biegów? Pozdrawiam i proszę o wskazówkę
Rozumiem , ale sam sobie nie poradzisz . Potrzebna jest diagnoza usterki , od sprawdzenia oleju po weryfikację części mechanicznych , więc zostaje Ci warsztat.
Witam wszystkich mam następujący problem w moim w220 s320 2000rok,problemem jest skrzynia biegów lub lewarek zmiany biegów auto od miesiąca stoi nie chce odpalić z kluczyka, na wyświetlaczu nie pokazuje biegów p, r, d, nic komplet. Po wykręceniu lewarka sprawdzeniu na oko oczywiście sterownik nie wygląda na przypalony brudny czy coś wygląda jak nowy. Parę razy rozłączę i podłącze od tego sterownika wtyczkę zaskoczy parking i mogę odpalić ale tylko zwierając przekaźnik bo z kluczyka nadal nie chce i nadal nie pokazuje na wyświetlaczu żadnego z biegów. Po odpaleniu mogę zmieniać biegi bez problemu lecz na D jedzie tylko na jednym biegu to jest chyba ten tryb awaryjny, przy przełączaniu z D na R nie robi tego płynnie jak powinien tylko szarpnie dość mocno. Po zgaszeniu auta gdybym chciał go odpalić znów muszę np.wyjąć baterię na parę godzin później podłączyć wyjąć i włożyć parę razy wtyczkę od lewarka no i odpali. Proszę niech mi nikt nie mówi o komputerach laptopach przerabiałem to parę razy i nikt nic mądrego nie powiedział. Olej filtr w skrzyni wszystko nowe olej dobrej jakości. Dodam że stało się to od tak zgasilem samochód i do widzenia nie było prędzej żadnych objawów. Proszę o jakąś podpowiedź od czego mogło się to stać? No i z góry dziękuję.
Witam,Mam podobny problem W220 4matic S500. Wieczorem wróciłem bez problemu,ale ranem nie chciał odpalić,brak odzewu rozrusznika i zablokowana skrzynia na "P". Na wyświetlaczu nie ma żadnego oznaczenia położenia skrzyni...
Wygląda na to,że podobna usterka,do tej opisanej przez Pana,czy udało się Panu zdiagnozować usterkę ? Przekręciłem zapłon i ręcznie przekaźnikiem uruchomiłem rozrusznik,ale nie odpaliłem niestety... Bardzo proszę o informację... Pozdrawiam
Dzień dobry ponownie,
Podobno mogą być to,ponieważ zniknął odczyt zegara i położenia skrzyni na liczniku- moduł sam strona od kierowcy,lub moduł sterownika skrzyni. Problem w tym,że niemogę zlokalizować moduł sterownika skrzyni... Jeśli ktoś z Panów ma jakieś podpowiedzi,chętnie wysłucham.
Pozdrawiam,
Jak jest nieszczelna wtyczka na skrzyni to olej"płynie" wiązką elektryczną do sterownika skrzyni pod maską i jest problem.[/quote]
No,właśnie namierzyłem dzisiaj pod maską (lewa strona pasażer),moduł sterownika skrzyni i jest cały w oleju,przy próbie wyjęcia wylewał się olej,co spowodowało moje spore zdziwienie...Rozumiem,że olej płynął po wiązce elektrycznej i stąd uszkodzony moduł skrzyni...? Czyli muszę na skrzyni wymienić wtyczkę,dobrze zrozumiałem ?
Tak trzeba wymienić wtyczkę i nowy oring,chyba powinien być w komplecie.Sterownik i wtyczkę umyj benzyna ekstrakcyjną lub zmywaczem polipropylenowym.
Kup sobie ekstrakcyjną w sprayu.Dobrze przenika.Nie wiem jaka masz ASB ale do 722.6 wtyczka jest jest w linku niżej
https://allegro.pl/oferta/obudowa-wtyczki-automatu-mercedes-2035400253-9350788668
Panie Andrzeju,jutro biorę się do pracy a dla Pana dobra butelka Danielsa za pomoc,ogromnie dziękuję. Jestem na forum nowy,jak mogę skontaktować się z Panem celem adresu do wysyłki ? Jestem pełen podziwu dla Pana!
Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:
Jednak dzisiaj zabrałem się do czyszczenia acetonem modułu i niestety wszystko totalnie było zalane łącznie z kościami... Niestety nie udało się uruchomić auta,ale nadal nie pojawiają się na wyświetlaczu wskazania położenia dźwigni biegów,oraz zegar...Zastanawiam się,czy są gdzieś jeszcze bezpieczniki do wyświetlaczy,czy ,po prostu walnięty jest już moduł...?!
Aceton to nie jest dobry środek.Za zegarami są przykręcone brązowe przewody masowe,może zajrzyj tam,również pod maską wiązki masowe.
W tym aucie jest tyle elektroniki,linia CAN że bez podłączenia dobrego skanera to szukanie w ciemno. Sprawdź w skrzynce modułów czy wszystkie wtyczki na module silnika są dobrze zapięte.Tak kiedyś miałem w v6 3,2 Pb,że nie chciał zapalić i okazało się że któraś wtyczka nie łączyła.
Nie wymieniłem jeszcze wtyczki przy skrzyni i może ,to jest jeszcze problemem... Zastanawiam się,czy nie wymienić przewodów od skrzyni do modułu sterownika skrzyni. Dzisiaj zakupię benzynę ekstrakcyjną i spróbuję ponownie przeczyścić wszystko. Nie rozbierałem jeszcze zegarów,ale spróbuję dostać się do wspomnianych przez Pana brązowych przewodów masowych.
Zawodowo zajmuję się serwisem medycznym,więc nie boję się testować i sprawdzać wszystkiego,ale tester ,który mam do Mercedes,jest chyba słaby,zapłaciłem za niego prawie tysiąc złotych,ale widzę,że to strata pieniedzy,ponieważ nie czyta szyny CAN i mało informacji pozyskuję z niego... Sprawdziłem również skrzynki elektryczne SAM z prawej i lewej strony pod maską i niestety wszystko wydaje się być sprawne... Od wczoraj usilnie poszukuję bezpieczników od wyświetlaczy i schematy kierują do tylnej skrzynki bezpieczników pod fotelem pasażera,który chyba muszę zdemontować,aby sie do nich dostać. Coś odcina zapłon,bo próba uruchomienia przekaźnikiem rozrusznika kończy się niepowodzeniem,myślę,że zablokowana skrzynia biegów,jeśli nie widzi położenia,może być powodem..
Panie Andrzeju,jak się nie uporam z problemem,to faktycznie pozostanie laweta do mechanika,tylko do najbliższego mam 80km
Do mercedesa musi być serwisowy Star Diagnose /SD/. Może jakiś dobry mechanik co robi lepsze auta takowy posiada i mógłby podjechać.
Polecam również sklep z częściami do mercedesa z linku poniżej w razie czego.Sam u nich kupowałem kilkakrotnie jak jeździłem tą marką.
https://www.redmars.pl/pol_m_Skrzynia-biegow-automatyczna_Elektryka-hydraulika-122.html