Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 1,4 2001 - nie dziala licznik, podswietlanie przełączników nawiewu

enygma 16 Mar 2013 10:02 7791 6
    enygma
    Level 12  
    Witam
    Mam problem z 206 -tka z 2001 r 1,4 benzyna ,
    szukałem podobnych problemów i znalazłem że to częsta usterka ale mało porad jaki co naprawić żeby zadziałało.

Otóż najpierw zaczął wariować obrotomierz , albo pokazywał za mało o 1000 obr albo nic nawet nie drgnął, teraz działa ale przestał działać prędkościomierz , wskazówka stoi na zerze ale licznik dzienny pokazuje i zlicza przejechaną trasę .
    Do tego jeszcze raz działa a raz nie podświetlanie pokręteł od regulacji nawiewu .
    Nie wiem czy to ma coś wspólnego jedno z drugim ale straszy nas ta 206 tka.

Acha licznik patrząc na allegro to jest z wersji po lifcie z 1 wtyczką czyli od lewej wskaźnik paliwa , obrotomierz bez wskaźnika temperatury wody, prędkościomierz i wskaźnik temperatury wody.

Za wszelkie rady z góry dziękuję

Edit

Wczoraj wieczorem działał samochód a dziś rano już go nie można uruchomić :( kolejny objaw ? auto jest z gazem i teraz przy kręceniu rozrusznikiem czasem wyłączają się diody pokazujące paliwo/gaz na czym jedzie tzn znika sterowanie przełącznikiem gaz/paliwo a po wyłączeniu stacyjki i ponownym przełączeniu w poz 3 - rozruch zaświecają się , to już mnie całkowicie zdziwiło.
    Co to może być?
    enygma
    Level 12  
    Witam

Co do mojego drugiego pytania , auto dojechało do domu a rano już nie odpaliło, nie ma napięcia na 3 styku we wtyczce zasilającej cewki zapłonowe więc i na świecach,
    bezpieczniki sprawdzone , kontrolki na liczniku wszystkie świecą , słychać pompę paliwową .
    Skąd przychodzi napięcie na cewkę ?gdzie szukać przyczyny awarii?
    15darekvw
    Level 27  
    Sprawdz wiazke nad skrzynia.
    enygma
    Level 12  
    dzisiaj biorę autko na hol i ciągnę do elektryka , najpierw trzeba znaleźć przyczynę braku iskry a przy okazji może i uda się zaradzić na ten licznik , zobaczymy co wyjdzie
    15darekvw
    Level 27  
    Przyczyna bedzie brak zasilania ECU i kilku innych rzeczy ;-) uszkodzona instalacja w komorze silnika.
    enygma
    Level 12  
    A więc narazie wiadomo że coś nie gra :( po podłączeniu do komputera są problemy z komunikacją , wyskoczył jakiś niezrozumiały błąd którego nie można skasować i dalej błąd komunikacji.
    Mechanik ma się zając tym czymś co zamoka ECU ? jednostka sterująca ,

Może jak będzie miał czas to jutro już coś będę wiedział i oby to była jakaś mała usterka .