Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

xperia mini pro x10 - Nie włączy się, czarny ekran, nagrzewa sie.

pawelll_89 16 Mar 2013 11:24 3831 8
  • #1 16 Mar 2013 11:24
    pawelll_89
    Poziom 12  

    Witam serdecznie. Otóż mam 2 xperie z uszkodzonymi taśmami, zamówiłem oryginały
    po czym zmieniłem, pierwszy telefonik działa bez zarzutów, natomiast drugi po włączeniu tylko zawibruje, podświetli ekran i pada, po czym za jakiś czas znowu podświetla ekran. Zauważyłem że po tym "wlączeniu" po kilku minutach bateria się znacznie nagrzewa. Był sprawdzany na innej taśmie i to samo. Telefon przed wymianą działał w 100% i nie był nawet rozkręcany od nowości.
    Proszę o pomoc Pozdrawiam.

    0 8
  • Pomocny post
    #2 16 Mar 2013 16:20
    signumserwis.pl
    Poziom 14  

    Skoro działał w 100% to po co wymieniałeś taśmę? Sprawdź pobór prądu. Wygląda jakby układ poszedł a nie taśma. Jest wykrywalny przez komputer? może coś źle poskładałeś? Rozbierz i poskładaj tylko prowizorycznie niezbędne elementy i spróbuj wtedy tylko go uruchomić.

    0
  • #3 16 Mar 2013 16:46
    pawelll_89
    Poziom 12  

    100% nie licząc taśmy- po rozsunięciu się zawieszał. Na złożonym wszystko działało. Próbowalem na podłączonej gołej płytce+taśma+ekran i to samo. Płytka sobie leżała tą chwilę przy zmienianiu taśmy- kilka minut na biurku w suchym miejscu itp Wię uszkodzenie mechaniczne bądź zalanie odpada.

    Komputer wykrywa telefon.

    Nowy objaw przy włączaniu mruga czerwona dioda. A podczas ładowania świeci na czerwono.

    0
  • Pomocny post
    #4 16 Mar 2013 19:15
    signumserwis.pl
    Poziom 14  

    Dioda ma świecić na czerwono podczas ładowania. Wymień baterie, popodmieniaj co się da z drugiego tel. Wygląda jak byś źle zamontował taśme lub coś zniszczył przy złaczu ewentualnie. Sprawdź to wszystko. Jeśli tel jest wykrywany to główny układ jest wporządku.

    0
  • #5 18 Mar 2013 16:35
    pawelll_89
    Poziom 12  

    Przełożyłem płytę do innego telefonu i niestety to samo.

    Przy podłączonym USB co chwilę jest wykryto telefon i rozłączono i tka w kółko.

    Dodano po 4 [godziny] 54 [minuty]:

    Czy może to być coś z oprogramowaniem?

    0
  • Pomocny post
    #6 19 Mar 2013 09:23
    signumserwis.pl
    Poziom 14  

    Raczej nie powinno paść oprogramowanie skoro wcześniej wszystko było ok. Jeśli całą płytę przełożyłeś do drugiego telefonu to masz pewność że usterka leży po stronie płyty głównej.

    Można zacząć od przeprogramowania go, następnie sprawdź złącza (usb i od taśmy). Mogło coś od zasilania polecieć rownież i są skoki napięć tylko. Schemat w ręke i sprawdzanie wszystkiego po koleji. Nie wiadomo czy przy składaniu nie było jakiegoś zwarcia i coś poleciało.

    0
  • #7 19 Mar 2013 13:23
    pawelll_89
    Poziom 12  

    Kolego a możesz mi dać jakąś wskazówkę jak się pozbyć tego kleju którym jest złącze usb zalane?

    0
  • #8 19 Mar 2013 15:53
    signumserwis.pl
    Poziom 14  

    A po co ściągasz klej? Klej podgrzej lekko hotem, gdy zrobi się miękki, delikatnie go zeszkrob. Ale jest tam mały układ spod którego nie usuniesz kleju jeśli go nie podniesiesz.

    Nie przegrzej plastików jeśli gdzieś z boku występują i w środku złącza usb.

    0
  • #9 13 Wrz 2013 17:30
    pawelll_89
    Poziom 12  

    Dziękuję za Pomoc.

    0