Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduły GSM - Moduł GSM + TCP/IP gniazdo. Robił ktoś? Wymiana doświadczeń.

lukashb 17 Mar 2013 10:14 3864 8
    lukashb
    Level 39  
    Witam! Jak w temacie. Nie bardzo wiedziałem w jakim temacie umieścić, ale tak czy inaczej mój kłopot dotyczy transmisji, więc....staję przed problemem (zaraz w zasadzie stanę) wyboru modemu dość taniego do stworzenia transmisji między uC a modem GSM. Rozważam modem ZTE ME3006, jego pdf mówi o możliwości wykorzystania transmisji po gniazdach TCP, a także SIM300/900 tu niestety drogo, bo aż 100zł od sztuki. Pytanie jest następujące. Czy ktoś próbował, testował taką transmisję? Serwer będzie na stałym i publicznym IP. Trochę mnie nie pokoi, że nie którzy ludzie ogólnie mają problemy z tymi modemami (nie może się zalogować, gdy loguje dostaje reset itp. a urządzenie ma pracować w warunkach ciężkich rzekł bym, bo będzie to auto, czyli wszelkie iskry, śmieci od zapłonu, elektroniki itp).
    Gdyby ktoś pytał co robię, to GPS tracker W wersji testowej na razie, potem zobaczymy. Może ktoś przerobił konfigurację po AT i by podrzucił kawałek swoich komend, po kolei co wysyłał. Dzięki. Pozdrawiam
  • Helpful post
    Svavo
    Level 23  
    Czy mógłbyś zdradzić co będzie odbywało się z odebranymi danymi po stronie serwera - tworzysz sam jakąś aplikację czy korzystasz z gotowych?
    lukashb
    Level 39  
    Własna aplikacja, powoli rozwijana. Aktualnie śmiga na trackerze napisanym na androida, ale to zbyt drogie rozwiązanie. Docelowo tracker GSM. Tak to wygląda na razie, szału niema. Moduły GSM - Moduł GSM + TCP/IP gniazdo. Robił ktoś? Wymiana doświadczeń.
    Na pewno wyjdzie taniej niż kupno systemu gotowego. Przy okazji człowiek się rozwija.
  • Helpful post
    Svavo
    Level 23  
    Piękna sprawa! Czy mógłbyś napisać coś więcej jak ten soft działa i jak tworzyć taką aplikację? Interesuje mnie kwestia samych map. Chyba, że to projekt komercyjny, to oczywiście zrozumiem.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    Rinho
    Level 19  
    U mnie przy sim300/900 problem z zawieszaniem czy resetem powodowany był zasilaniem, moduł podczas logowania i łączenia pobiera dość znaczny prąd. Po oddzieleniu zasilania dla uC i modułu wszystko gra... tylko sam moduł jest wrażliwy na zasięg.
    lukashb
    Level 39  
    Dzięki za odpowiedzi. Wybrałem do testów na stole taki moduł:
    http://allegro.pl "Moduł GSM SIM900 + antena STM32 AVR ARDUINO itp"
    Tzn. Sim900 bez ładowarki, ale już gotowy, działający - mam pewność, że jak coś się nie łączy, to tylko z winy S/W. Jak dojdzie, i popróbuję, dam znać jak idzie. Zapewne będę walczył z komendami do połączenia do serwera.

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    Dar.El
    Rinho
    Level 19  
    Ja akurat zakupiłem "gołą" wersje i wlutowałem na pcb. Elektronikę (dsPic'a i parę peryferiów) zasilam z LM1117, natomiast sim900 jak datasheet poleca z LM2596. A całość zasilana z instalacji auta... większych problemów nie było ( nie licząc błędów natury ludzkiej ;))

Datasheet
    lukashb
    Level 39  
    Witam. Modem doszedł, komunikacja jest. Dla potomnych komendy AT wpuszczone modem od razu po starcie, konfig dla sieci Plus:

AT+CGATT=1   

OK 
    AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"  

OK 
    AT+CSTT="www.plusgsm.pl" 

OK 
    AT+CIICR 

OK 
    AT+CIFSR 

"ip modemu"
    at+ciphead=1 

OK 
    AT+CIPSTATUS 

OK 

STATE: IP STATUS 
    AT+CIPSTART="tcp","xxx.xxx.xxx.xxx","yy" 

OK 

Dla dowodu :D
    Moduły GSM - Moduł GSM + TCP/IP gniazdo. Robił ktoś? Wymiana doświadczeń.
    Jak widać, działa elegancko. Pozdrawiam!