Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Udostępnienie internetu sąsiadowi dwoma Tp-Link TL-WA5210G

shabek4 22 Mar 2013 14:03 10434 107
  • #31 22 Mar 2013 14:03
    shabek4
    Poziom 11  

    Już wymieniłem TP-linka. On był walnięty i sprzedawca widocznie wiedział bo słowa nie powiedział jak go zaniosłem. A w tym drugim poustawiałem sobie wszystko tak:
    Operation Mode : AP
    Network: Lan
    ip 192.168.1.2
    mask 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    Net idzie przez nowego tp linka
    Tylko mam pytanie co ustawić w Wirless- Mac filtering?

  • #32 22 Mar 2013 15:46
    wojtek2803
    Poziom 37  

    shabek4 napisał:
    Wirless- Mac filtering


    Tutaj nic nie musisz ustawiać , jest filtracja(zabezpieczenie ) po adresie Mac karty sieciowej .

  • #33 22 Mar 2013 16:11
    shabek4
    Poziom 11  

    Jeszcze tylko dopytam jak ustawić kartę w drugim kompie też z tp linkiem? I jaki adres mac dopisać do liveboxa? Adres tp linka czy karty z kompa?

  • #35 23 Mar 2013 20:16
    shabek4
    Poziom 11  

    Witam ponownie nadal mam problem z ustawieniem tp linka tak aby odbierał sygnał z mojego AP.
    Tego drugiego podłączyłem pod kartę lan do komputera po zalogowaniu się na tp linka wybrałem
    OPERATION MODE -Wisp client router
    Wireless- wireless mode następnie na survery wybrałem swoją sieć i conect po zapisaniu weszłem do zabezpieczeń wybrałem swoj rodzaj zabezpieczeń i wpisałem hasło.
    Co dalej poustawiać bo i tak nie mam internetu na tym kompie??

    Dodano po 39 [minuty]:

    Jak wejdę na liveboxa to został przydzielony dla tp linka adres ip tylko karta w komputerze nie dostaje danych dostępowych

    Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

    Pomoże ktoś łopatologicznie co jeszcze włączyć albo co jeszcze przestawić żeby był internet

    Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

    to jak pomoze ktos? na innym forum znalazlem podobny przypadek to wystarczylo zmienic ip z 192.168.1.254 na 192.168.2.3 Mial ktos podobne przypadki?

  • #36 23 Mar 2013 21:00
    CHACA
    Poziom 43  

    Kolego mam w/w antenę i nie potrzeba zmieniać żadnych adresów IP. Zakładka Wireless => Wireless Mode i zaznaczasz opcje Client, klikasz Survey i łaczysz z siecią. Jak zepnie link ustalasz w obydwóch urządzeniach takie samo hasło oraz nazwę sieci.

  • #37 23 Mar 2013 21:47
    shabek4
    Poziom 11  

    wlasnie tak robilem, tp link widzi siec dostaje ip od liveboxa ale w kompie podlaczonym do tego tp linka niema internetu zakladka wlan same zera wyswietla

  • #38 23 Mar 2013 22:57
    CHACA
    Poziom 43  

    Karte sieciową masz teraz ustawioną na auto?

  • #39 24 Mar 2013 07:38
    shabek4
    Poziom 11  

    Tak ustawione na auto.

    Dodano po 4 [minuty]:

    znalazłem taki sam problem i w innym temacie. link do tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2252137-30.html Ja mam to samo.

    Dodano po 3 [minuty]:

    W zakładce wan mam tylko adres mac i same zera adres na dynamic i wyświetla OBTAING NETWORK PARAMETERS...

    Dzisiaj spróbuję ze zmianą adresu ip z 192.168.1.254 na 192.168.2.3

  • #40 24 Mar 2013 15:32
    shabek4
    Poziom 11  

    A czy funkcja DHCP ma być na disable w tplonku w trybie ap client router? Podpowie ktoś co jeszcze można poustawiać żeby działał internet u sąsiada

  • Pomocny post
    #41 24 Mar 2013 15:36
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli masz APClient Router to oczywiście DHCP enable.

  • #42 24 Mar 2013 15:47
    shabek4
    Poziom 11  

    POMOŻE KTOŚ bo już nie mam pomysłu. Połączenie jest karta sieciowa w komputerze nie dostaje adresacji. Już wpisywałem dnsy i nic.

    livebox
    ip 192.168.1.1
    DHCP włączone
    początkowy adres IP 192.168.1.10
    końcowy adres IP 192.168.1.150
    preferowany adres serwera DNS 194.204.152.34
    alternatywny adres serwera DNS 194.204.159.1

    Dane AP
    ip 192.168.1.2
    brama 192.168.1.1
    subnet mask 255.255.255.0
    DHCP wyłączone

    AP client Router
    ip 192.168.1.254
    hasło wpisane
    łączy się z siecią ale tu co są dane wan są same zera

  • #43 24 Mar 2013 15:49
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    APClient router musi mieć adres z innej puli niż główny router np. 192.168.2.1

  • #44 24 Mar 2013 15:51
    shabek4
    Poziom 11  

    A przy włączonym DHCP zakres ip ma być taki sam jak w livebox

    Dodano po 1 [minuty]:

    shabek4 napisał:
    Tak ustawione na auto.

    Dodano po 4 [minuty]:

    znalazłem taki sam problem i w innym temacie. link do tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2252137-30.html Ja mam to samo.

    Dodano po 3 [minuty]:

    W zakładce wan mam tylko adres mac i same zera adres na dynamic i wyświetla OBTAING NETWORK PARAMETERS...

    Dzisiaj spróbuję ze zmianą adresu ip z 192.168.1.254 na 192.168.2.3

    był inny i dalej nie było internetu

  • #45 24 Mar 2013 15:52
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Kolego pisałem wyraźnie tryb APClient Router DHCP-enable plus zmiana adresu na tym routerze (inna pula adresowa).

  • #46 24 Mar 2013 15:58
    shabek4
    Poziom 11  

    OK dzięki zaraz zrobię reseta bo mimo zmian tak jak piszesz nie działa

  • #47 25 Mar 2013 18:05
    shabek4
    Poziom 11  

    POMOŻE KTOŚ bo już nie mam pomysłu. Połączenie jest karta sieciowa w komputerze nie dostaje adresacji. Już wpisywałem dnsy i nic.

    livebox
    ip 192.168.1.1
    DHCP włączone
    początkowy adres IP 192.168.1.10
    końcowy adres IP 192.168.1.150
    preferowany adres serwera DNS 194.204.152.34
    alternatywny adres serwera DNS 194.204.159.1

    Dane AP
    ip 192.168.1.2
    brama 192.168.1.1
    subnet mask 255.255.255.0
    DHCP wyłączone

    AP client Router
    ip 192.168.2.2
    hasło wpisane
    DHCP enable
    łączy się z siecią ale tu co są dane WAN są same zera

    karta sieciowa w komputerze nie dostaje adresacji.
    System WINDOWS 7

    Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

    POMOŻE KTOŚ co jeszcze zmienić żeby był internet??

  • #48 25 Mar 2013 18:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co masz w statusie APclient router?

  • #49 25 Mar 2013 18:47
    shabek4
    Poziom 11  

    Udostępnienie internetu sąsiadowi dwoma Tp-Link TL-WA5210G To co wyświetla mi się po wejściu na tp linka

  • #50 25 Mar 2013 18:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Do którego urządzenia się łączysz do AP czy do Livebox-a. Bo wygląda że do livebox-a?

  • #51 25 Mar 2013 18:59
    shabek4
    Poziom 11  

    W Ap mam taki sam SSID jak livebox tylko inne kanały. Bo livebox daje wifi na dom a tp link jako ap daje dalej do sąsiada. Problem z tym drugim lp linkiem podłączonym bezpośrednio do kompa.

  • #52 25 Mar 2013 19:03
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Konfiguracja jest rzeczywiście APclient router czy tylko APClient? Kanał który wyświetla odbiornik jest taki sam jak na AP i nie zmienia się po odświeżeniu?
    Zmienił bym jeszcze adres IP na AP ze 192.168.1.2 na 192.168.1.254 (poza DHCP livebox-a).

  • #53 25 Mar 2013 19:11
    shabek4
    Poziom 11  

    Konfiguracja jest APclient router. Kanał na AP mam 10 i nie zmienia się po odświeżeniu.
    Zmieniałem już te adresy. Jak wejdę na liveboxa to widzę swego AP i ten drugi jest podłączony bo ma ip przydzielone. Jak siedzę u sąsiada w domu ze swoim laptopem z wifi to mam internet z ap. ale po podłączeniu kablem z tp linkiem w trybie APclient router brak internetu

  • #54 25 Mar 2013 19:14
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    shabek4 napisał:
    i ten drugi jest podłączony bo ma ip przydzielone

    Jakie IP ma przydzielone skoro są 0.0.0.0 w statusie? Zrób reset prądowy Livebox-a i spróbuj ponownego połączenia.

  • #55 25 Mar 2013 19:59
    shabek4
    Poziom 11  

    W tym WAN mam same zera wyświetla mi niebieski napis obtaining network parameters

    Dodano po 2 [minuty]:

    Tak to widzi mój livebox

    TL-WA5210G
    192.168.1.13

    tplink mój
    192.168.1.2

    Dodano po 33 [minuty]:

    Ma ktoś jakieś sugestie???

    Dodano po 9 [minuty]:

    ??????????????????????????????????

  • #56 25 Mar 2013 20:26
    CHACA
    Poziom 43  

    Masz załączony serwer DHCP w AP-ku? Generalnie to masz jak rozumiem taki układ: LB podłączony do pierwszego TP-Linka kablowo, z niego sygnał radiowo do drugiego TP-Linka? Czy druga antena widzi tą pierwszą?

  • #57 25 Mar 2013 20:28
    shabek4
    Poziom 11  

    POMOŻE KTOŚ bo już nie mam pomysłu. Połączenie jest livebox daje adresację TL-WA5210G (APclient router)
    192.168.1.13
    tplink mój (AP)
    192.168.1.2
    karta sieciowa w komputerze nie dostaje adresacji. Już wpisywałem dnsy i nic.
    Ustawienia:
    livebox
    ip 192.168.1.1
    DHCP włączone
    początkowy adres IP 192.168.1.10
    końcowy adres IP 192.168.1.90
    preferowany adres serwera DNS 194.204.152.34
    alternatywny adres serwera DNS 194.204.159.1

    Dane AP
    ip 192.168.1.2
    brama 192.168.1.1
    subnet mask 255.255.255.0
    DHCP wyłączone

    AP client Router
    ip 192.168.2.2
    hasło wpisane
    DHCP enable
    początkowy adres IP 192.168.2.100
    końcowy adres IP 192.168.2.199
    W tym WAN mam same zera wyświetla mi niebieski napis obtaining network parameters


    karta sieciowa w komputerze nie dostaje adresacji.
    System WINDOWS 7

  • #58 25 Mar 2013 20:32
    CHACA
    Poziom 43  

    Usuń na razie wszystkie hasła zabezpieczające sieć. U Ciebie jest antena nadająca a u sąsiada odbiorcza? Daj screena z ustawień anteny odbiorczej.

  • #59 25 Mar 2013 21:02
    shabek4
    Poziom 11  

    Udostępnienie internetu sąsiadowi dwoma Tp-Link TL-WA5210G Zgadza się ja nadaję a sąsiad odbiera zasięg jest dobry bo 57db

    Dodano po 1 [minuty]:

    AP client Router
    ip 192.168.2.2
    hasło wpisane WEPA2-PSK/AES
    DHCP enable
    początkowy adres IP 192.168.2.100
    końcowy adres IP 192.168.2.199

    Dodano po 8 [minuty]:

    Jak jestem u sąsiada to laptop z wifi łączy się przez AP bez żadnych problemów.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jedyny problem to taki że antena odbiorcza nie daje adresacji dla karty sieciowej w komputerze sąsiada a jak podłącze do laptopa to też brak internetu

    Dodano po 6 [minuty]:

    Udostępnienie internetu sąsiadowi dwoma Tp-Link TL-WA5210G

    Dodano po 3 [minuty]:

    Bramę wpisywałem już Ap tak jak na załączonym obrazie a normalnie ustawione jest na 192.168.2.1

  • #60 25 Mar 2013 21:12
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na AP DHCP musi być disable lub chociaż poprawnie wpisana. Przecież bramę masz na 192.168.1.1 czyż nie?