Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KENWOOD KRC759R końcówa mocy

renegat... 20 Feb 2005 15:09 2269 20
  • #1
    renegat...
    Level 22  
    Witam posiadam radyjko kenwooda krc759r (winda)wszytko byłoby fajnie gdyby nie to ze rzaden dzwiek sie z nigo nie wydobywa....panel ładnie smiga..ale z ta koncówka mocy jest cos nie haloooo jak mozna najprosciej ja sprawdzic???dodam ze dosc znacznie sie grzeje ale nie ma zwarcia na wyjsciach głosnikowych wiec chyba wszytko jest spooko....a moze cos nie tak jes z mute i wycisz całe radio???albo cos nie tak z tell mute????dodam ze kosktak była miena i jets to niefachowo zrobione co panowie proponujecie???
  • #2
    c280
    Level 27  
    jaki napięcia masz na wyjściach głośnikowych?
  • #3
    renegat...
    Level 22  
    w granicach 3-10mV wg mojego miernika:-)ale jak sprawdzam na sucho przy wyłaczonym napieciu Ucc mniernikiem uzywajac testu na diody to nie wykazuje ze jest to wszytko poprzebijane:-)
  • #4
    c280
    Level 27  
    zupełnie cię nie rozumiem a co masz na chinchach.
  • #5
    renegat...
    Level 22  
    Na CHINCHACH NIE SPRAWDZAŁEM BO CHWILOWO NIE MAM PRZEWODU POŁACZENIOWEGO JAK SPRAWDZE TO SIE OODEZWE POZDRO
  • #6
    sq6ade
    Level 40  
    Jeśli końcówa mocy jest sprawna (przynajmniej częściowo) i jeśli jest włączona (pin STANDBY) na wyjściach powinno być ok 1/2 zasilania radia czyli 6-7 V DC.
  • #7
    renegat...
    Level 22  
    otóz tak na CHINCHACH nie ma rzadnego sygnału ani z radia ani z magnetofonu wogóle cisza....a koncówka mocy jak jest sprawna to wysteopuje bna jej wyjscu napiecie około 80mV (tak wyczytałem w dokumentacji producenta) macie panowie jakies pomysły gdzie ginie sygnał w tym radyjku????
  • #8
    djlj24
    Car audio specialist
    tam masz chyba TDA7340 czy coś takiego. Audioprocesor i chyba tu leży pies pogrzebany. Acha a radio stroi ładnie czy też nie może nic znaleźć? Bo wtedy 8V.
  • #9
    arko100
    Admin of RTV group
    Przecież kolega
    sq6ade wrote:
    Jeśli końcówa mocy jest sprawna (przynajmniej częściowo) i jeśli jest włączona (pin STANDBY) na wyjściach powinno być ok 1/2 zasilania radia czyli 6-7 V DC.

    Skoro masz 80mV na wyjściu, to jest uwalona. Wstaw nową i po zabawie.

    Pozdrowionka
  • #10
    djlj24
    Car audio specialist
    Cóż ale na wyjściach liniowych też ma ciszę. Może nie skończyć się tylko na wymianie końcówki.
  • #11
    ITKIM
    Level 15  
    Wydaje mi sie ze w krc759 audioprocesor to tda7400.
    Sprawdz noge 27 tj. Vs powinno byc ok. 8v jesli jest a na wyjsciach liniowych masz echo czyli nic uszkodzony jest tda 7400, jesli nie ma to tak jak radził djlj sprawdz 8v uwalone. Podstawowym objawem jest nie strojenie tunera i przy cd np.: 7070 lub innych plyta bedzie wolno wychodzic lub nie wyjdzie wcale.
  • #12
    renegat...
    Level 22  
    WŁAsnie radio stroi nieładnie.....nie mozna w trybie automatycznym wyszukac rzadnej stacji.....a apropso koncówki mocy to powtarzam ze ja sprawdziłęm i jest dobra:-)jaki moze bys koszt wymiany tego audioproccesora???aha widac ze ktos grzebał wczesniej w radiu gdyz głowica UKF ma poprawione luty sprzawdze w wolnej chwili to napiecie na 27 nózce i napisze:-)
  • #13
    c280
    Level 27  
    a wcześniej nie był padięty BA 3917 i na zasilaniu audio zamiast 8V dawał 12V?bo wtedy masz pół radia do wymiany
  • #15
    djlj24
    Car audio specialist
    No to widzę, że jednak chyba koszt naprawy będzie duży. Spustoszenie po problemach z 8V jest często bardzo poważne.
  • #16
    c280
    Level 27  
    ale w 759 nie ma tda 7400 tylko 73 lub 7461.
  • #17
    renegat...
    Level 22  
    NArazie to cykam do matury:-)wiec radio lezy odstawione an boku:-) panowie a z ta koncówa mocy.....podłaczcie sobie 8V stałego napiecia do głosnika i zobaczcie co sie stanie wg noty katalogwej sprawny uklad powinien miec około 80mV na wyjsciu....
  • #18
    Drzeń Rafał
    Level 22  
    Witam

    Mam problem z tym radiem a widzę że jest tu dużo specjalistów znających ten model więc się podłączę. Usterka jest taka: Wszystko działa pięknie przez około 10-15minut. Potem się wyłącza. Jak przestygnie jest dalej to samo i tak wkółko. Dodam że zmrażaczem było traktowane wszystko co się da i nie ma żadnego efektu. Opadają już mi ręce. Może ktoś mi powie czego się można czepić. Pozdrawiam
  • #19
    renegat...
    Level 22  
    WITAM
    temat odswiezam po 2 latach:-) ma ktoś może schemat do tego modelu?wiem że keidys był na elektrodzie ale jakos nei mogłęm znaleśc..2 lata temu znalazłem na elce ale poszedł niestety razem ze spalonym segatem;-(jak cos na priva wynagrodze punktami
  • Helpful post
    #20
    SlaweK
    Level 43  
    Schemat leży we właściwym dla niego dziale, Schematy Car audio.

    SławeK
  • #21
    renegat...
    Level 22  
    dzieki wielkie faktycznie był:-)