Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki laser dyskotekowy i stroboskop/kolorofon wybrać ?

Pear Bloom 17 Mar 2013 20:29 5169 19
    Pear Bloom
    Level 9  
    Witam.
    Wiem,że trochę się rozpisałem, ale muszę być wszystkiego pewny.
    Zmierzam zakupić powyższy sprzęt dyskotekowy na domowe imprezy.
    Chciałbym, aby stroboskop/kolorofon można było podłączyć do komputera, aby migał w rytm muzyki.
    Zależy mi na widoczności i jakości, choć bez przesady, ponieważ mieszkam w bloku (fajnie by było, gdyby wiązki lasera były widoczne z różnych miejsc, a nie tylko patrząc na nie centralnie).
    Może pokierowałby mnie ktoś parametrami dla dobrego lasera i stroboskopów/kolorofonów (gdyż zamierzam kupić 2).

Teraz może jeszcze seria (trochę odbiegających) pytań i wyjaśnień:
    1. Jeśli chodzi o laser, to chodzi mi o coś takiego jak tu

2. Czym różni się stroboskop od kolorofonu i co jest lepsze oraz co można podłączyć do komputera ?
    3. Czy mają one regulację kolorów ?
    4. Czy dymnica jest konieczna i legalna do użytku w bloku ?
    5. Może jakieś ważne szczegóły przy zakupie ?

Dziękuję i pozdrawiam.[/youtube]]Link[/url]
    Anonymous
    Anonymous  
    Pear Bloom
    Level 9  
    @D.J-MatyAS
    Nie ma głupich pytań. Po prostu leżę w tym temacie i potrzebuję pomocy od ludzi, a nie wyszukiwarki.
    Mi chodzi oczywiście o dyskotekowe sprzęty, a stroboskopy dyskotekowe raczej nie są białe.

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    Pear Bloom
    Level 9  
    @D.J-MatyAS
    Mam 500 zł na oba sprzęty :)
    chengerG
    Level 16  
    Co do lasera w tej kwocie to najlepiej wychodzi oferta nr 3086448805
    A stroboskop np oferta nr 3103121375
    Co do sterowania dźwiękiem to lepiej wybrać kolorofon ;)
    Pear Bloom
    Level 9  
    @chengerG
    Dzięki wielkie.
    Stroboskop wygląda na porządny,a co do lasera, to bardzo kusząca oferta.
    Jeszcze kontrolowany z mikrofonem. Mam nadzieję, że nie będzie za mocny :]
    chengerG
    Level 16  
    A laser typu nr 3099484764 chyba w domu lepiej by pokrył ściany a i nie duże pomieszczenie przemawia na korzyść tego laserka ;)
    Pear Bloom
    Level 9  
    Ten też nie jest zły.
    Używki jednak nie zbyt mi odpowiadają, chyba, że chodzi Ci konkretnie o model.
    Pear Bloom
    Level 9  
    To już chyba takie droższe. Dziwne, że nie widać wiązki.
    chengerG
    Level 16  
    Bez dymu nie widać a cena to tak lekko ponad 300 zł
    Pear Bloom
    Level 9  
    Cóż, niedługo się pewnie na coś zdecyduję.
    Obawiam się, że na wytwornicę nie starczy mi już pieniędzy. Z resztą, nie wiem jak zareagowała by mama, ona w końcu niepokoi się jak widzi dym przy spieczonych ziemniakach :)
    Tak czy inaczej, może wiesz, czy była by aż taka duża różnica z dymem i bez ?
    Oraz, jak potem pozbyć się tego dymu :D
    chengerG
    Level 16  
    W dymie widać promienie, fale i inne figury a bez dymu to tylko na ścianach kreski lub punkty w przypadku tych z ADJ.
    W

Co do dymu to wystarczy otworzyć okno i wyleci ;)
    Pear Bloom
    Level 9  
    Ok, przeglądałem filmiki tego Skywaya i według mnie trochę dziwnie kieruje promienie.
    Na początku bardzo ostro ostro (lewo, prawo, góra, dół), a potem tak bardzo powoli z góry na dół i na boki. Być może to kwestia ustawień i piosenki. Tak czy inaczej, może znasz jeszcze jakieś przypominające ten z filmiku z opisu? :)
    chengerG
    Level 16  
    Ja planuję kupić dwa te Skayway'e a co do wzorów to może tak już ma zaprogramowane, że na początku wyświetla określony wzór i tak dalej. I za każdym razem zaczyna od tego samego.

Co do innych laserów to większość z allegro są tego typu wyjątek to takie jak ten drugi typ co Ci podałem.
    Nie kupuj tych małych laserków po nie całe 200 zł bo to szkoda kasy ;)

Może sam podaj przykłady to Ci pomożemy :)
    Pear Bloom
    Level 9  
    Przeglądałem allegro i faktycznie ciężko coś innego znaleźć. Te dziwne zmiany kierunków były pewnie wywołane przez piosenkę, tak więc raczej po kłopocie :)

Ten Skyway posiada też 9 kanałów DMX, fajnie się składa, że posiadam ten kabel, co prawda XLR do mikrofonów, ale też powinno śmigać.
    Może wiesz, jak można to wykorzystać (np. do własnych kompozycji świetlnych) ?
    chengerG
    Level 16  
    Od mikrofonu, sprawdź jak są połączenia we wtyczkach.
    Ja mam kabel mikrofonowy do miksera i tylko są dwa piny wykorzystane.

O co Ci chodzi z tymi kompozycjami ?? masz na myśli DMX ??
    Pear Bloom
    Level 9  
    Tak chodzi o DMX.
    Po prostu zastanawiam się, w jaki sposób mogę to wykorzystać np. czy będzie możliwość zaprogramowania własnych ruchów itp.
    chengerG
    Level 16  
    Mam dwa lasery ale nie na DMX.
    Mógłbyś zaprogramować lub przy pomocy interfejsu USB ustawić jakieś sceny ale w tym narazie nie pomogę bo nie robiłem jeszcze tego ;)
    Tzn programowałem różne sceny w sterowniku ale to było na głowach a nie na laserze