Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KIA Sportage I 2.0TDi - nie świeci kontrolka ładowania, alternator robi zwarcie

mariuszmic 17 Mar 2013 22:16 3693 3
  • #1 17 Mar 2013 22:16
    mariuszmic
    Poziom 2  

    Witam.
    Mam problem z alternatorem w niedawno kupionym samochodzie Kia Sportage 2.0TDi z 2000r a mianowicie: samochodem jezdziłem przez ok tydzień-ok 400 km.
    W samochodzie były uszkodzone świece żarowe co zmuszało do dlugiego kręcenia rozrusznikiem przy rozruchu jednak akumulatora nie trzeba bylo doladowywać.
    Wymieniłem świece i rozruch jest już łatwy.
    Ale wracając do tematu.
    Przyjechałem z pracy i nie bylo problemu, nastepnego dnia rano zastałem rozładowany akumulator, podpiąłem prostownik bez odpinania klem i pojechałem z kolegą do pracy, po powrocie okazało się że akumulator dalej jest rozładowany, odłączyłem aku aby go sprawdzić i naładować, po naładowaniu zalożyłem go zpowrotem -nie świeciła kontrolka ładowania i zauważyłem że z aku pobierane jest dość dużo prądu pomimo wyłączenia wszystkich odbiorników,zacząłem wiec sprawdzać po kolei obwody(bezpieczniki i przekaźniki) aby sprawdzić gdzie jest zwarcie- okazało się ze na alternatorze ponieważ przy odkrecaniu kabla łaczacego aku i alternator powstaje zwarcie czego moim zdaniem nie powinno być.
    Stwierdzilem że winny temu jest regulator napięcia który wymieniłem i sprawdziłem również szczotki.
    Po podpięciu wszystko wydawało się być ok-po przekręceniu kluczyka lampka ladowania świeciła a po zapaleniu silnika zgasła i altek ładował 14-17v
    Poskladalem wszystko i poszedłem do domu.
    Wieczorem chciałem jechać do kolegi wsiadam przekręcam kluczyk:
    -kontrolka ładowania nie świeci
    -aku traci moc- znów to samo
    Co może być przyczyną? prostownik?uzwojenie?
    zauważyłem że gdy odkręcę kabel od aku na alternatorze kontrolka się zapala ale nie gasnie
    Prosze o pomoc

    0 3
  • #2 17 Mar 2013 22:26
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Diody sprawdź. Pod obciążeniem.

    0
  • #3 17 Mar 2013 22:56
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  

    14-17V Jeśli dobrze to odczytuje to masz aku prawie ugotowany. Powinno być w okolicach 14.4v a jak 15V to już należy się bać o instalacje aku. Na pewno diody robią zwarcie.

    0
  • #4 17 Mar 2013 23:14
    mariuszmic
    Poziom 2  

    Czyli to co podejżewałem,takie ladowanie bylo zaraz po wymianie regulatora, teraz nie ładuje tylko zwiera.
    Do wymiany diody i regulator też?
    Szczotki też chyba wymienie przy okazji.

    0