Witam,
proszę o poradę czy warto kupić gazowy podgrzewacz wody Termet typ G 19 00 AQUAHEAT ELECTRONIC
jest to bardzo atrakcyjny cenowo model, ale czy warto ?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Zarówno Termet 19.00 jak i Neckar N19 nie mają modulowanej mocy zależnej od przepływu wody i przez to nie trzymają stabilnej temp., więc polecam np. Termet 19.02, warto dołożyć. Klienci dopiero po jakimś czasie pytają czy można do nich COŚ dołożyć aby modulowały., niestety nie.
Sory faktycznie Neckar N19E ma modulację ale manualną (ręczną) a Termet elektroniczną i dlatego jest o niebo lepszym wyborem. Prócz tego ma tańsze części.
Sory może elektroniczną to przesadziłem ale płynną to na pewno w stosunku do Neckara , oczywiście cały czas piszę o 19.02, bo 19.00 ma taką samą modulacje jak Neckar N19e z tym że Neckar ma o 2 kW więcej od 19.00
Serwo, N19 (WRP11B) i 19-02 to konstrukcyjnie bliźniaki. Zespół wodny - membrana - dławica - mechaniczny zespół gazowy - 2 cewki gazowe. Jedna i druga terma jest wysokiej jakości. Jedna i druga przy regularnych przeglądach będzie pracowała bezawaryjnie.
dziękuję za odpowiedzi
jeszcze mam jedno pytanko, mam możliwość kupna w podobnej cenie równiez Berette fonte 11 AE, będzie to lepsze rozwiązanie od neckara n19
Jeżeli chcesz tanio i dobrze kup Opalie Saunier Duval. Cena stosunkowo niska, a moim zdaniem fajny podgrzewacz za dobre pieniążki. Pewnie ktoś zaraz wyskoczy, że później wężownica kosztuje 400 zł jak się przepali stara, ale do Junkersa jest podobna cena.
finalnie ze względu na dostępność, wybór padnie na jeden z tych trzech. Neckar n19,termet g19 00 lub Berette fonte 11 AE
3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
W związku z tym, proszę edytowac i poprawić swoje posty!
mod.serwisant73
-west pamiętam twój wpis o modulacji w Neckarze i w Termecie i pisałeś zupełnie inaczej. Dokładnie opisałeś różnicę między Neckarem a bliźniaczym junkersem; inna elektronika, brak czujnika i chyba inna membrana. Nie mogę tego odszukać ale to chyba było w 2012r.
-west pamiętam twój wpis o modulacji w Neckarze i w Termecie i pisałeś zupełnie inaczej. Dokładnie opisałeś różnicę między Neckarem a bliźniaczym junkersem; inna elektronika, brak czujnika i chyba inna membrana. Nie mogę tego odszukać ale to chyba było w 2012r.
Cześć.
Neckar N19e to bliźniak Junkers WRP11B => sprawdzona konstrukcja, porównywalna ze starszą serią WRP 250 - 325KB. Modulacja zależna od ilości wody przepływającej czyli mechaniczny układ woda - gaz. Mało wody - mało gazu.
Następcą był WRP11-2B - identyczny w tym co powyżej lecz inna obudowa i sterownik. Modulacja ta sama.
Teraz jest WRDP11-2B - identycznie jak powyżej lecz dodano wyświetlacz i czujnik NTC nagrzewnicy do odczytu temperatury na wyjściu. Lecz tylko odczytu. Modulacja jak powyżej. Mechaniczna.
Żeby modulacja był pełna czyli żeby nastawiać temperaturę precyzyjnie, niezbędne jest: 2 czujniki NTC - na zasilaniu i wyjściu oraz cewka modulacyjna. Czyli musi być zasilanie 230V do urządzenia - oczywiście nie na cewkę . Jak w termie np Junkers WT. Nie ma wtyczki nie ma modulacji. Wyjątkiem są stare kotły oparte na zespołach wodnych. Tam też była modulacja mechaniczna. Jak w termie.
Reasumując, jak masz podgrzewacz Junkersa WT z modulacją elektroniczną i 2 czujnikami NTC to wystarczy dostawić pompę i masz kocioł na centralne ogrzewanie.
Ja tam nie jestem przekonany do Termeta. Osobiście uważam że Neckar jest lepszy względem jakości. Choć mam sentyment do włoskich kotłów i gdy bym miał wybrać z pośrud tych trzech to dominowałaby Beretta fonte;) nie jest to piecyk awaryjny, prosty w obsłudze, płynnie moduluje, a i z wyglądu ładny. Gdy jeszcze pracowałem w serwisie Beretta to miałem bardzo sporadyczne wezwania do tego piecyka względem usterek, ale rzadko usterka była winą piecyka:D
Wracając do głównego wątku - AQUAHEAT to model tzw. marketowy. Nie warto go kupować.
Polecam Neckar-a bądź Termet-a 19-01 lub 19-02. To co przemawia za Neckarem to cena zakupu, za Termetem natomiast cena części zamiennych (ze 2 razy taniej większość podzespołów).
Weź kolego pod uwagę, że teraz wszystko się psuje po niedługim czasie i trzeba patrzeć poza ceną na serwis i ceny części zamiennych.
Mam Opalię 3 lata i właśnie padła nagrzewnica , już druga.
Dlaczego dają tylko rok gwarancji - bo wiedzą jaki szajs sprzedają.
Nigdy więcej nie chcę słyszeć o tej firmie.