Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uruchamianie komputera - Ciągłe resetowanie.

Azor16 18 Mar 2013 17:11 1224 21
  • #1 18 Mar 2013 17:11
    Azor16
    Poziom 6  

    Witam,
    Mam problem z uruchomieniem komputera.
    Komputer się uruchamia, wyskakuje komunikat że system został niewłaściwie uruchomiony i mam do wyboru np. uruchom normalnie, tryb awaryjny itp. Nie działa mi tam klawiatura (próbowałem 2). Następnie ładuje się windows (te paski) i komputer uruchamia się od nowa.
    Gdy ustawiam czytanie windowsa z płyty jako 1, jest komunikat że jest rozruch, ale później znów wyskakuje komunikat o złym uruchomieniu komputera.
    Bios zresetowałem. Wszystkie podzespoły bazowe prawdopodobnie działają.

    Pamięć: Patriot PSD512400H 512MB chyba DDR3
    Zasilacz: Codegen 300x1 300W
    Grafika: Radeon 9550 128MB
    Procesor: 1,24 Ghz model nie wiem
    Płyta Główna: Nie moge znaleźć gdzie jest napisane
    OS: Windows XP

    Proszę o pomoc.

  • Ups
  • Pomocny post
    #2 18 Mar 2013 17:16
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  

    A czy masz w biosie ustawioną funkcję klawiatury USB? Bo z tego co wynika nie działa ci klawiatura , i stąd ten problem z rozruchem instalacji z CD

  • Ups
  • #3 18 Mar 2013 17:17
    Azor16
    Poziom 6  

    Sprawdzę i zaraz napiszę.

  • #4 18 Mar 2013 17:19
    Mechaniorek
    Poziom 9  

    Miałem podobny problem z kompem i wadliwy okazał się bios.Ponowne przeładowanie nic nie dało. Zdobyłem inną kość i sprzęt ruszył.

  • Ups
  • Pomocny post
    #5 18 Mar 2013 17:24
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Zasilacz do wymiany.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Proszę spróbować podłączyć inny, markowy dla sprawdzenia.

    Proszę uzupełnić brakujące informacje. Np. Nazwa płyty głównej znajduje się na niej.

  • #6 18 Mar 2013 17:32
    Azor16
    Poziom 6  

    Klawiatura już działa i co mam dalej robic?

    Jeżeli bios jest wadliwy to nie przeinstaluje windowsa?

    Dodano po 53 [sekundy]:

    Spróbuję inny zasilacz

    Dodano po 4 [minuty]:

    Modecom MC 530 Carbon będzie doby?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Na płycie głównej pisze tylko K7S5A

  • #7 18 Mar 2013 17:38
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Modecom nie będzie dobry.
    Podałem linka z markami modeli polecanych.
    Płyta to K7S5A ECS. Najpierw podmień zasilacz, potem pomyslimy - 99% przypadków to wina złego zasilania.

  • #8 18 Mar 2013 17:46
    Azor16
    Poziom 6  

    Przeczytałem w tym linku, który wysłałeś że ten zasilacz psuje dyski twarde. Odłączyłem 1 i na 2 ruszyła instalacja Windowsa. Jak się uda to zainstaluję go a jutro kupię nowy zasilacz i dysk twardy bo mi zostało 40 Gb

  • #9 18 Mar 2013 17:50
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Oprócz dzadowskiego zasilacza, może także być uszkodzona tasma od HDD (przewód sygnałowy) lub wtyczka zasilania. Warto sie także temu przyjrzeć.
    Jeśli uda Ci się zainstalować win - daj znać.

  • #10 18 Mar 2013 17:50
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  

    A może to któryś dysk masz uszkodzony i stąd problem? Nawet tak słaba 300 jak codagen powinna uciągnąć ten zestaw , ale dla pewności podmień zasilacz.

  • #11 18 Mar 2013 17:53
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Emil.Miziołek napisał:
    A może to któryś dysk masz uszkodzony i stąd problem? Nawet tak słaba 300 jak codagen powinna uciągnąć ten zestaw , ale dla pewności podmień zasilacz.


    One same siebie ledwo co udźwigną, a co dopiero komputer pod pełnym obciążeniem (start).
    Dyski sprawdzimy potem, po instalacji systemu i wymianie zasilacza.

  • #12 18 Mar 2013 18:04
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  

    Wydaje mi się że przesadzasz. Mi padł tagan u33 500w i w tym momencie mam FEEl III 500w który działa pod C2D e4600 @ 3.0GHZ, GTS 250 512MB ect. Wiadomo że jak będzie lepszy zasilacz będzie lepiej, ale czy to na 100% jest problemem kolegi to bym nie powiedział. Sprawdź taśmy , podłącz dyski pojedynczo zobacz czy są ok. Może z siłą wieku skończył się ten nędzny codagenik i będziesz musiał go wymienić, ale do tego zestawu nie ma co szaleć z zasilaczem .

  • #13 18 Mar 2013 18:08
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Skoro spalenie karty i płyty za ponad 1000zł (wtedy) uważasz za przesadę to przepraszam. On sam przeżył całkiem nieźle. Nawet mu kondensatory nie spuchły. Puścił wszystko co mógł na płytę i poszło.
    I to z mojego doświadczenia, nie czyjegoś.

    Pewnie, że nie ma co szalec z zasilaczem, bo czy 40-50zł to szaleństwo?

    A Feel'a masz na pewno FEEL III więc to zasadnicza różnica.:) Oddaj koledze Feel'a, a weź Codegena.:D

  • #14 18 Mar 2013 18:10
    Azor16
    Poziom 6  

    Prawdopodobnie mam dysk twardy uszkodzony bo odlaczylem 1 i na drugim na razie działa. Windows się instaluje.

  • #15 18 Mar 2013 18:13
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  

    Tak też myślałem .Ale codagen to niebezpieczna maszyna :) Kolega wyżej ma rację . Miej to na uwadze, kupując sobie jakiegoś używanego chiefteca 300,lub deltę itp . Sam się przymierzam do wymiany zasilacza i chcę się zmieścić w 250 zł . I mam wiele dylematów

  • #16 18 Mar 2013 18:16
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Emil.Miziołek napisał:
    Tak też myślałem .Ale codagen to niebezpieczna maszyna :) Kolega wyżej ma rację . Miej to na uwadze, kupując sobie jakiegoś używanego chiefteca 300,lub deltę itp . Sam się przymierzam do wymiany zasilacza i chcę się zmieścić w 250 zł . I mam wiele dylematów


    Ocz 500W CXS i nic lepszego za 160zł nie kupisz, a masz dobrą +12V linię. A resztę pieniędzy przeznacz na coś innego.

    A dla Autora - Fortron 350W będzie w sam raz. Chyba, że będzie miał więcej pieniędzy to fortron 400W. Można już też celować wyżej, ale nie ma zbytnio sensu pakować w ten komputer tak dużej kwoty.

  • #17 18 Mar 2013 18:17
    Azor16
    Poziom 6  

    Chyba kupię po prostu lepszy komputer.

  • #19 18 Mar 2013 18:18
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  

    będę planował upgrade na quada jakiegoś oraz grafikę . Więc nie wiem czy nie poczekam i czegoś mocniejszego nie zastosuję . A twoim zdaniem jest sens pchać procesor za 500-600 zł na 775? Ponoć te quady są niezłe

  • #20 18 Mar 2013 18:20
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Emil.Miziołek napisał:
    będę planował upgrade na quada jakiegoś oraz grafikę . Więc nie wiem czy nie poczekam i czegoś mocniejszego nie zastosuję . A twoim zdaniem jest sens pchać procesor za 500-600 zł na 775? Ponoć te quady są niezłe


    Nie ma sensu. Lepiej celować w nowszą architekturę...
    Załóż temat swój w dziale "Co kupić?".

  • #21 18 Mar 2013 18:24
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  

    Nie ma sensu zakładać tego tematu bo ktoś mi może zaśpiewać ale to już było , i nie wróci więcej i usunąć. Pomyślę zobaczę jak fundusz się będzie miał . Zawsze można sprzedać to co mam za jakieś 700 zł , dołożyć i kupić coś lepszego , lecz to się nie uda .Mi dobre komputery udaje się złożyć nikta po nitce . A jak przyjdzie mi to sprzedać , to kupić bym musiał wszystko na raz.

  • #22 18 Mar 2013 18:28
    Azor16
    Poziom 6  

    Dzięki wszystkim za pomoc.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME