Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung UE55ES7000 i kino domowe Samsung HT-TZ315

360dublin 18 Mar 2013 18:10 5835 13
  • #1
    360dublin
    Level 2  
    Witam, mam kino domowe Samsung HT-TZ315 i do tej pory używałem telewizora LCD Samsung 5 seria. Kupiłem telewizor LED Samsung UE55ES7000 i od tej pory mam problem z kinem domowym. Kino domowe jest podłączone przez Antynet+ do portu HDMI3 i dodatkowo kabel optyczny z telewizora do kina. W starym wszystko telewizorze było dokładnie tak samo podpięte. Teraz gdy włączam kino działa 3 sekundy, po czym nie działa przez kolejne 10, potem znowu 3 sekundy chodzi i znowu zanika na ok 10. W tym samym czasie na kinie wyświetlany napis Dolby Digital zmienia się na PCM i z powrotem. Czasami wszystko chodzi bez problemu od razu po włączeniu ale to rzadkość. Już całkowicie zgłupiałem i próbowałem już wszystkich ustawień i nie daję już rady a nie chciałbym zmieniać kina na nowe. Dodam że kino domowe jak i telewizor mają najnowszy firmware. Dzięki z góry za pomoc.
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    360dublin
    Level 2  
    Spróbowałem kilka kabli HDMI i kilka kabli optycznych i to samo. Jeśli podpięty jest tylko optyczny to działa kino domowe ok ale nie wyłącza się automatycznie dzwięk w Tv trzeba ściszać do zera no i nie da się sterować jak przez Antynet+ (HDMI-CEC) dzwiękiem kina domowego z pilota do TV. Kiedys gdy miałem stary TV kabel HDMI był podpiety do TV jako Antynet i optyczny od TV do Kina i wszystko działało jak należy.Czemu w nowym TV nie działa poprawnie?
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    360dublin
    Level 2  
    W ustawieniach kina jest tylko:
    1. Czas opoznien (po wejściu do menu nie ma nic na ekranie)
    2. Edycja dzwieku (proporcje glośności poszczegolnych glosnikow)
    3. DRC (do wyboru: wyl, 2/8, 4/8. 6/8. Pełny)
    4. AV-sync (0-150mSec).
    5. HDMI Audio(en lub de)
    Poza tymi ustawieniami niema totalnie nic
  • #6
    pyatek96
    Level 9  
    Jest jakieś rozwiązanie? Mam ten sam problem.
  • #7
    grubs
    Level 32  
    W ustawieniach kina powinieneś mieć (po wciśnięciu play na pilocie) menu ekranowe.
    I tam wybierasz Theater to connect i dalej viev TV.
    Pamiętaj tylko że dźwięk Dolby Digital uzyskasz tylko z wew tunera w TV. Jeżeli masz podłączony np dekoder przez hdmi to na wyjściu optycznym TV otrzymasz tylko dźwięk stereo.
  • #9
    pyatek96
    Level 9  
    Zrobiłem tak jak w instrukcji, jednak bez zmian, kino nadal rozłącza dzwięk.
    U mnie menu jest w j.polskim. Odbiornik właczony. Gdy klikam Oglądaj tv nastepuje rozlaczenie anynet i wtedy odbiornik jest wlaczony ale dzwiek przerywa.
  • #10
    User removed account
    Level 1  
  • #11
    grubs
    Level 32  
    Rozumiem że korzystasz z anteny podłączonej do TV. Czy tak jest na wszystkich kanałach?
    (Czy w tym samym czasie na kinie wyświetlany napis Dolby Digital zmienia się na PCM i z powrotem)
  • #12
    pyatek96
    Level 9  
    Aktualizacja kina nie pomogła. Telewizor jest cały czas podłączony do sieci wi-fi(jest regularnie aktualizowany). Kino rozłącza niezależnie od tego czy używam dekodera cyfrowego polsatu czy korzystam np. z youtube. Kino jest podpięte do 1 hdmi (dvi )
    a jest jeszcze arc oraz mhl. Zdarzało się ze przy 1 podpięciu kino działało bez zarzutów przez długi czas, lecz przy 2 włączeniu telewizora czar pryskał. Pozostanę chyba przy 3 pilotach a chciałem temu zapobiec. Dziękuję za wszelka pomoc.
  • #13
    Polon_us
    Level 42  
    Na miejscu kolegi pyatek zrezygnowałbym z połączenia optycznego do KD na rzecz ARC. W tym przypadku kabel HDMI od strony telewizora musi być w gniazdku #2 - kabel HDMI 1.4 W menu telewizora sprawdzić ustawienia dla ARC.

    AnyNet musi być włączone w takim przypadku.
  • #14
    michalania
    Level 2  
    Witam mam to samo wczoraj dostalem kino model Pioneer BCS-424 3D podlączylem wszystko tak jak w instrukcji w kinie out w tv hdmi 2 arc i wszystko ladnie dzialalo jeden dzien drugiego o dnia działo 2h poczym w trakcie ogladania wylaczylo sie resetowalem wszystko tv kino wgrywalem wszystkie aktualizacje i nic bylo tak ze wykrywalo ale nie chcialo sie laczyc teraz laczy sie na 1 sek i koniec mam tez drugi tv samsung ue40f6400 i jak podpinam do tego tv to wszystko sie laczy za pierwszym razem i dziala bez problemowo pomocy