Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vectra C 2.2 benzyna 2003 rok - Nie pali na drugi cylinder

karuzo 18 Mar 2013 20:11 10227 19
    karuzo
    Level 9  
    Witam wszystkich mam problem posiadam Vectrę C silnik 2.2 benzyna z 2003 roku czytałem tu wiele rzeczy ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem .Więc krótki opis sytuacji nie pali mi na 2 cylinder efekt tego to znacie;( wymieniłem ECU przeprogramowałem go idt wymieniłem też cewke ,moduł cewki,cycki świec ,nowe świece zresetowałem błedy po przejechaniu jakieś 1,5km znów zapaliła mi sie kontrolka silnika jak sie pali to pół bedy ale jak zacznie mrugac to już gorzej i wszystko wruciło do stanu trzesienia silnikiem dodam jeszcze że czasem ma jakieś odpały i załancza 2 cylnder wszystko chodzi dobrze ale na krótką chwile kosztowało mnie to juz 1600zl z czesciami oraz zmiana kodów itd proszę powiedzcie jak ktos miał podobny problem jak go rozwiazać gdzie szukać dalej po podłączeniu do laptopa informuje mnie że nie pali 2 cylinder czyli nic nowego mi to nie mówi popmocy rodzacy :cry: :cry:
    janwinnicki
    Level 15  
    Sprawdź przewody ECU - cewka i ECU - wtryskiwacze.
    dylan1
    Level 19  
    sprawdź kompresje silnika. pomiary oscyloskopowe zrobione ?
    karuzo
    Level 9  
    kompresja silnika równa 15,4 .15,2 .15,3 15,4

Dodano po 1 [minuty]:

dodam jeszcze że błąd jaki jest to p302 i p302* wiecej info nie mam
    karuzo
    Level 9  
    Panie janwinnicki te przewody to też już badałem i bez zmian
    ktos gdzies tam napisał ze może to sterowniki wtryskiwaczy gdzie ich szukac?
    lub sonda lambda tylko ze to w astrze
    a ja szukam podobnych problemow ale vectra a dodam jeszcze ze kiedys cos wlasnie mi tak lekko zasnierdzialo paliwkiem

Dodano po 2 [minuty]:

strumien prosta rzecz podlanczam laptopa i wszystko wyskakuje jak na tacy a efekt też jest jasny skoro trzesie silnikiem i brak mocy a od czasu do czasu jak mu sie cos poprzestawia to wszystko wraca do normy ale tylko na kilka minu mianowicie jakies 2 moze 3

Dodano po 1 [minuty]:

strumien błąd P302 i P302* mówią same za siebie
    jacekelektro123
    Level 11  
    witam ma ten samochód instalacje gazową
    karuzo
    Level 9  
    nie bo nie jestem miłosnikiem gazowania aut

Dodano po 2 [minuty]:

10 min temu podłaczałem laptopa aby sprawdzic jakie błedy bo dziś też wymienili mi ECU skasowali błedy pochodził chwile puzniej zaczol nawalac i znowu pochodziłchwile a teraz włczyłem engin i lipa dalej to samo

Dodano po 2 [minuty]:

Panowie wiem to ciężki orzech do zgryzienia mysle że to jakaś drobnostka ale nie mogę jej zlokalizować no i elektrycy również oni tylko kieszen mi wyczyscili

Dodano po 1 [minuty]:

no bo tak na chłopski rozum cylinder 1 i 3 bezbłednie działają 4 równiez tylko co jest z 2?? brak pomysłów mam
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    karuzo wrote:
    brak pomysłów mam

Być może masz misfire na tym garku i ecu wyłacza wtrysk.

Możesz też z poziomu komputera wyłaczać i włączać wtryski podczas pracy silnika.
    Dróg jest kilka w tym problemie.
    karuzo
    Level 9  
    Stumien trafiles z tym okresleniem(misfire) bo własnie to jest przypisane do błedu P302 i P302* ale nie bardzo wiem co z tym sie wiąże

Dodano po 1 [minuty]:

nie bardzo moge wyłaczyc bo mojprogram jest troche okrojaony cos jak demo
  • Helpful post
    Level 43  
    T5 wrote:
    To teraz zamień wtryskiwacze miejscami.2 z np 3cim.I zobacz czy usterka zostanie na 2 czy pójdzie na 3.

I w następnym poście najpewniej będzie rozwiązanie.
    karuzo
    Level 9  
    strumin wlśnie znalazles jakis punkt zaczepieni bo zdarzylo mi kilka krotnie poczuc paliwko teraz tylko jak ten problem rozwizac i od czego zacząc??

Dodano po 1 [minuty]:

ok jutro tak zrobie dzieki za rade
  • Helpful post
    Level 43  
    Po prostu zamiast stukać w klawiature zamień miejscami wtryski Drugi z Trzeciem.
    Jeśli bład pojawi się na Trzecim wtrysku to masz wtrysk do wymiany.
    karuzo
    Level 9  
    Srtumien i napisze Ci co i jak
    jacekelektro123
    Level 11  
    ja bym obstawił nieszczelność kolektora dolotowego
    damdam

Level 34  
    Może warto sprecyzować, czy mówimy o zwykłym pośredniaku, czy Z22YH - direct ?
    karuzo
    Level 9  
    damdam dokladnie to jet ten model co napisałeś

Dodano po 38 [sekundy]:

to jest Z22YH direct

Dodano po 2 [minuty]:

hmm kolektor w tu to nie mam nic do rzeczy ponieważ wszystko chodzi cichusko ze aż miło tak cichutkiego silnika to w rzyci nie słyszałem gdyby nie obrotomierz to bym powiedział ze silnik jest wyłczony

Dodano po 8 [minuty]:

ale wracajac do tematu tutaj kolega STRUMIEN poruszył ważną rzecz i chyba ma racje co do wtryskiwacza ponieważ dzis sciagłem go no i była uszkodzona uszczelka zastapilem ja inna ale byla zaslaba i paliwo zaczeło cieknąc stąd tez wnioskuje ze czasmi czulem zapach paliwa teraz zakupie wtryskiwacz i wymienie go wcałosci mimo ze zaczelo dzialac na starym nie szarpalo motorem chodzil równiutko ale nie mam pewnosci bo przeciekal jak go wymienie to napisze czyli nie wczesniej niz w sobotye bo jutro jade w delegacje do londynu i wracam w piatek wieczorem a na czesc i tak musze poczekac az mi wysla na ebay

Dodano po 4 [minuty]:

ale piscie panowie tak czy inaczej bede sprawdzal wszystkie mozliwe opcje bo jesli tam nie wypali a awarja zostanie to wiecie sami dalej bede szukal lokalizacji z gory dziekuje wam za wszelka pomoc doceniam wasze doswiadczenia i szanuje kazde pomysły
    karuzo
    Level 9  
    STRUMIEN jesteś WIELKI w całym tego słowa znaczeniu trawiłeś w 100 procentach dziękuję znowu śmiga jak dawniej jeszcze raz dzieki i szacuneczek dla Ciebie oraz pozostałych. Dzis wruciłem z delegacji i ottwarłem paczkę zamontowałem i wszystko smiga
    karuzo
    Level 9  
    STRUMIEN jesteś WIELKI w całym tego słowa znaczeniu trawiłeś w 100 procentach dziękuję znowu śmiga jak dawniej jeszcze raz dzieki i szacuneczek dla Ciebie oraz pozostałych. Dzis wruciłem z delegacji i ottwarłem paczkę zamontowałem i wszystko smiga