Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Zafira A 2.0Dti - Nie równa praca silnika - czarny dym z tłumika.

18 Mar 2013 21:38 19371 28
  • Poziom 13  
    Witam. Dd pewnego czasu mam mały problem z moją Zafira A. Na początek przedstawię model - jest to Zafira A z silnikiem 2.0DTI z rocznika 2000 z podciśnieniowym EGR'em.
    Problem w mojej Zafirce polega na tym, że po odpaleniu auta silnik puści czarnego dymka wydechem i pracuje nie równo. Szarpie, kuleje, ale nie przez cały czas. Podczas takiego szarpania przygasa podświetlenie licznika i swiatla na zmianę, raz równo a raz szarpie. I gdy na postoju doda się gazu w celu podwyższenia obrotów silnik utrzymuje obroty i od czasu do czasu przerywa a gdy zdejmie się nogę z gazu przez kilka sekund sam utrzymuje te obroty. Problem jest tez podczas jazdy - gdy autem się rusza obojętne z jakiego biegu auto tak jakby samo dodaje sobie gazu po czym go ujmuje i w efekcie lekko skacze - a gdy już jedzie to czasem jest okey a czasem przerywa i puszcza czarnego dyma. Problem mam tez z prędkościomierzem który czasem faluje na postoju i raz zaświeciła mi się przy tych falowaniach lampka od ABS-u.
    Ogólnie Auto nie wywala żadnego błędu - po podpięciu pod interfejs nic nie wykrywa. Nie znalazłem żadnej nieszczelności na wężykach podciśnienia, EGR się nie zacina. W czym może być problem?
  • Poziom 13  
    halo halo nikt nie ma żadnego pomysłu ?
  • Poziom 32  
    Wygląda na skoki napięcia zasilania. Potwierdzisz sprawdzając błędy w ABS, przecież wywala błąd. Wystarczy zwykły voltomierz i trochę chęci.
  • Poziom 13  
    witam - czujnik abs wymontowany okazało się że w ogóle nie przewodzi prądu. tzn nie ma żadnej wartości.
    - jeden problem z głowy. - po wymianie zapewne licznik nie będzie wariował.
    - Ale pozostał problem nie równej pracy silnika. Czy zapchany katalizator może powodować zawirowania silnika / jego szarpanie i czarny dym z rury ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 1  
    witam jak widac nikt niema pomyslu a mam podobny problem z takim samym modelem 2001r 250 tys. przelotu z tym ze oznaki dymku to kopcenie i dlugo przytrzymuje obroty przy zmianie biegow . sprawdzana na komputerze i niema bledu dolot powietrza przeczyszczony pobor oleju w normie paliwa rowniez odpala dobrze, moc po wlaczeniu turbo jest ok . trudnosci z utrzymaniem obrotow na jalowym biegu do 2tys. te oznaki nasilaja sie od 15 tys. wjerzdzajac na ambicje forumowiczow ktos moze przyjdzie z odsiecza . pozdro
  • Poziom 39  
    Wychodzi na to że nastawik w pompie wtryskowej się przyciera.
    Moderowany przez robokop:

    Prędzej silniczek krokowy. Pomyliłeś marki, pomyliłeś typy pomp, pomyliłeś objawy. 3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    A co oznacz ten obwód krytyczny nr 2 ?
  • Poziom 13  
    Witam ponownie - Sprawa wygląda teraz tak. Auto po odpaleniu nie równo pracuje szarpie dymi na czarno - a gdy odepnę czujnik temperatury silnika - auto pracuje równo i chyba dymi na biało niebiesko. Ale tak to jest wszystko okey. Tyle że wentylatory się włączają ale to wiadome bo odpiąłem czujnik. Więc kupiłem nowy z myślą że pewnie jest padnięty. Ale po jego wymianie nadal to samo. I gdy go odepnę silnik pracuje normalnie.
    - Co to może oznaczać ?
  • Poziom 12  
    Witam
    Ja bym zaczoł od wyjęcia i wymycia kolektora dolotowego i klapek
    i to samo z egrem i sprawdzeniem czy aby membrana nie dziurawa (otwiera ,zamyka i trzyma w danej pozycji
  • Poziom 32  
    Która pompa wtryskowa? Czy ma dwie wtyczki, czy jedną, bo nie wiadomo o czym mowa. Najważniejsze jednak to diagnostyka. Podejrzyj najważniejsze parametry i wyjdzie szydło z worka.
  • Poziom 13  
    Główna wtyka do pompy jest jedna prostokątna.
  • Poziom 20  
    Do póki nie sprawdzi podstawowych parametrów to nic z tego nie bedzie.Można se gdybać i gdybać.Bo jak by sprawdził to by bez sensu czujnika nie wymieniał.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Adrian113 napisał:
    A co oznacz ten obwód krytyczny nr 2 ?

    Np.problem z podciśnieniem.
  • Poziom 13  
    Witam - byłem dziś na podpięciu kompa - i sprawdzeniu podczas jazdy diagnosta nic nie wyczaił - ale mam też wydruk wyników - więc zeskanuje i jutro dodam.
    - Dodam też że miałem dziś okazje do podmianek kilku rzeczy od innej sprawnej zafiri.
    - Podmieniłem zawory ciśnieniowe - te co są obok akumulatora - i ten jeden koło turbiny
    - podmieniłem też sam zawór egr / oraz przepływomierz i czujnik ciśnienia doładowania.
    Ale to nic nie dało - auto dalej podczas jazdy samo utrzymuje obroty po zdjęciu nogi z gazu przerywa przy wyższych obrotach - nie wiem czy dymi na czarno bo robiłem to teraz wieczorem. - Ale dodatkowo zapomniałem dopisać że przygasały światła i podświetlenie w aucie podczas tych dziwnych zjawisk i dzieje się tak dalej nawet po podmiance.
  • Poziom 32  
    Adrian113 napisał:
    przygasały światła i podświetlenie w aucie podczas tych dziwnych zjawisk i dzieje się tak dalej
    To jest przyczyna.
  • Poziom 32  
    Skromne to badanie. Widać tylko "przełącznik biegu jałowego- nieaktywny", więc prawidłowych wolnych obrotów nie ma się co spodziewać. Czy przygasające światła to jeden z tematów tabu, bo ani słowa o napięciu.
  • Poziom 8  
    Znajomy ma volvo V40 tdi i ma ten sam problem. Mechanik stwierdził, że może to być uszkodzony czujnik temperatury paliwa.
  • Poziom 10  
    Witam otóż chodzi o Zafirę 2003 silnik 2.0 dti z pompą psg16 i mam podobny problem co wyżej opisywany czyli czasami jest oki a czasami nie i tak na zimnym po odpaleniu obr.jałowe trzyma w liściu a jak doda się gazu(powowli jest wtedy reakcja z opóźnieniem) i trzyma się pedała na jednym poziomie np. tak na ok 1500 to obroty szarpią są nierówne tak jakby mu czegoś brakowało i na zimnym dymi na biało na ciepłym daje czarną jak skur......n chmurę a podczas przełączania biegów obroty tak jakby z opóźnieniem opadają(zauważyłem to od czasu zastosowania liquid mola do przeczyszczania ukł.wtryskowego) ale to od niedawna tylko jak pisałem czasami chodzi dobrze nie szarpie nie dymi a obroty opadają prawidłowo i gna do przodu bardzo dobrze, turbo załącza się tak jak powinno niema z nim problemów poza tym egr elektroniczne działa lekko nie zacina się i reguluje prawdopodobnie dobrze. Wykonane czynności wymiana filtra paliwa przy okazji po tym zapowietrzał się i wymieniłem oprócz uszczelek obudowy to jeszcze oringi w dekielku obudowy w gniazdach były orginalne pomarańczowe a wpakowałem czarne może jakiś czas pochodzą aczkolwiek podobno mogą spuchnąć teraz niema problemu z zapowietrzaniem. Test po odłączeniu egr(wizualnie sprawdzałem zmyka się na 100% nawet macnełem dla pewności) wiadomo check jest i problem z szarpaniem dalej jest czyli to raczej nie jest jego wina dalej przepływka odpięta i to samo, bootsensor+temp.powietrza zasysanego(bo taka u mnie wersja jest) po odłączeniu też szarpie. Po odłączeniu czujnika temp. cieczy chłodzącej silnik pracuje tak jak powinien czyli równo i bez problemów nawet chmurka jest minimalna( na zimnym jest delikatnie biała) znacznie mniejsza niż jak są te objawy wadliwej pracy i tak czujnika nie wymieniałem bo po opomiarowaniu go stwierdziłem że jest okey 40°C = 1148Ω co jest grane że tak się dzieje wiadomo po odłączeniu załącza się ssanie czyli zwiększa się dawka i kąt wtrysku i może coś jeszcze..
    Czy może ktoś wie co jest grane, a dodam jeszcze że z odpalaniem zero problemów i dorzucam logi z opcoma w którym poza błędu temperatury zewnętrznej(częsta przypadłość tych aut bo sporo o tym czytałem) która niema wpływu na pracę silnika niema błędów, wszystkie inne parametry w normie czyli dawka, kąt, obroty silnika i pompy itp.(W arkuszu 13 i 14 jak widać czujnik temp cieczy jest odłączony)
  • Poziom 8  
    Kolego "naprawa-pomp.com" wyjaśnij proszę co ma regulacja kąta wtrysku wspólnego z dawką paliwa.
  • Poziom 8  
    naprawa-pomp.com Dzięki za odpowiedź. U mnie kąt żądany i rzeczywisty jest właściwy, dawka właściwa, jedynie dawka biegu jałowego za wysoka, błędów brak. A silnik jak jest zimny pracuje nie równo do 2000obr/min kopci białym dymem. Powyżej 2000obr/min silnik pracuje równo auto ma moc i przyspieszenie na ciepłym silniku wszystko jest ok nawet poniżej 2000obr/min. Dodam jeszcze, że pierwsze odpalenie na zimnym silniku wymaga trochę dłuższego kręcenia, potem pali na dotyk nawet na zimnym. Jak dla mnie problem tkwi w układzie niskiego ciśnienia a dokładniej w zaworze regulacji ciśnienia, lub napięciu zasilania (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2104366.html), ale może się mylę.
  • Poziom 10  
    Witam. U mnie identyczne objawy. Czy ktoś uporał się z tym problemem?
  • Poziom 1  
    witam, problem podobny więc się dołączę. zafira 2.0 tdi 2004 rok. Silnik nie rozgrzany ciężko chodzi, obroty skaczą, samochód cały drga, wskażnik spalania pokazuje nierówno(skoki rzędu 0,2l na 100 km) po rozgrzaniu wszystko wraca do normy, samochód chodzi normalnie. Pompa wtryskowa sprawdzona i sprawna. Wtryskiwacze wymienione. jakieś pomysły?? Dzięki za odpowiedź.
  • Poziom 11  
    witam, jesli ktos rozwiazal ten problem prosze o podpowiedz!
    niechce byc znow naciagniety przez pseudo mechanikow
  • Poziom 13  
    Witam Przepraszam za tak długi czas oczekiwania. Na odpowiedz.
    Sprawa rozwiązana - okazało się że powodem tych wszystkich cudów był uszkodzony sterownik Pompy. Można regenerować albo poszukać używanego * ale radze się nie skrobać bo używany może pochodzić / albo też posypać się w nie długim czasie.