Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słaby odbiór MUX2 oraz MUX3

19 Mar 2013 18:58 4203 7
  • Poziom 7  
    Dzień dobry.
    Mam do Państwa pytanie w związku ze słabym odbiorem sygnału naziemnej telewizji cyfrowej.

    Otóż do najbliższego nadajnika (Szczecin Kołowo) mam dokładnie 39.5 km (od południa). Mam zamontowaną antenę OPTICUM AX1000 ze wzmacniaczem (dedykowanym do tej anteny) 20dB. Antena jest w miare wysoko (tzn. wyżej już nie ma możliwości przymocowania - domek jednorodzinny). W niewielkiej odległości znajduje się las (na drodze łączącej nadajnik z odbiornikiem - jak wynika z DVBT map.eu). Instalacja niedawno była wymieniana (wszystko jest nowe - tj. przewody, gniazka, rozdzielnik (na dwa odbiorniki) itd...) Aktualnie odbieram dość sporo kanałów niemieckich (ale to nie jest istotne dla mnie), MUX1 (100% jakości cały czas - nie mogę sprawdzić siły sygnału) MUX2 (skacze, w zależności od pogody i chyba pory dnia z 20% do 98%) nom i MUX3 (zazwyczaj 40% jakości (też skacze - 25-60%)). Podejrzewam, że ze względu na niezbyt najlepsze ukształtowanie terenu jest to powodowane zmianami (chyba i tak nie największej) siły sygnału). W związku z tym zastanawiałem się nad zastosowaniem przy odbiorniku (tak de fact przy każdym z dwóch odbiorników) takiego oto wewnętrznego wzmacniacza (przykładowy): http://www.isat.com.pl/wzmacniacz-badmor-wa-15.html. W związku z tym chciałbym się spytać, czy takie oto rozwiązanie mogłoby poprawić odbierany sygnał??? Uprzedzę też ewentualne pytanie, antena była dość dobrze ustawiana (nakierunkowywana) i wydaje mi się, że jej położenie jest najlepsze z możliwych (przy aktualnej konfiguracji). W związku z tym, czy zastosowanie przedwzmacniacza (20dB w antenie) oraz dodatkowo wzmacniaczy przy odbiornikach (tych np. Badmora, które podałem jako przykład) ma w ogóle sens? Długość przewodu od anteny do odbiornika to tak około 20m. Pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedź.


    Regulamin pkt 3.1.15.
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    [SP5ANJ]
  • Specjalista Sieci, Internet
     
    Więcej szczegółów i zdjęć:
    • Jaki rozgałęźnik użyłeś - podaj typ lub daj zdjęcie z bliska.
    • podaj dokładnie, jakie masz wskazania jakości wszystkich odbieranych mux-ów w dzień i późnym wieczorem (nocą). Kiedy który mux lepiej odbiera - w dzień czy w nocy?
    • jaki zasilacz antenowy używasz (typ, model, zdjęcie) i jak jest podłączony?
      Jeśli nie zasilasz wzmacniacza z odbiornika, to czy wyjęcie wtyczki zasilacza antenowego z gniazdka elektrycznego powoduje zmianę / brak odbioru?
    • są jakieś zmiany po dzisiejszym wyłączeniu analogów i zmianie kanału mux-3?
    • próbowałeś odbioru bezpośrednio z anteny na jednym odbiorniku (z pominięciem rozgałęźnika)?
  • Poziom 26  
    Witam serdecznie.

    dexxtress napisał:
    ...czy zastosowanie przedwzmacniacza (20dB w antenie) oraz dodatkowo wzmacniaczy przy odbiornikach...

    O tych wzmacniaczach przy odbiornikach zapomnij od razu i nawet nie myśl.
    Przedwzmacniacz też raczej nie jest u Ciebie potrzebny ale mogę się mylić. Bez odpowiedzi na powyższe pytania, jakieś diagnozy to na razie byłyby wróżby.
    Pozdrawiam.

    Sebastian
  • Poziom 7  
    Witam.
    Teraz po wyłączeniu telewizji analogowej sytuacja wygląda następująco.
    Odbiornik 1 (dekoder Manta DVBT06):
    MUX1 - jakość: 100%, MUX2 - jakość: 80% (zaraz się odniosę), MUX3 - jakość - 90%
    Odbiornik 2(dekoder WIWA hd90):
    MUX1 - jakość 100% (siła 92%), MUX2 - zaraz opiszę, MUX3 - jakość 100%, siła 94%.
    Poza tym na obu odbiornikach odbieram dość dużo kanałów niemieckich, ale to już mniejsza o nie, bo mnie to nie interesuje.

    Cały problem jeżeli tak to w ogóle można nazwać dotyczy MUX2. Najpierw zaczę od drugiego odbiornika. Przez większość czasu (zdecydowaną większość czasu) są tam wskazania: siła: 84%, jakość: 100%. Jeśli chodzi o porę to jest to tak od godziny powiedzmy 13.00. Ostatni udało mi się zaobserwować, że tak koło godziny 11.00 wskazania były następujące: siła - 0, jakość - 0. Nikt nie rudza kablem. Warunki atmosferyczne takie same. Brak wiatru. Nic - nia ma żadnej ingerencji. Gdy tak wpatrywałem się w te paski :D, zobaczyłem jak po chwili poziomy zaczynają się podnosić od tych zer - tzn. do poziomu standardowego, czyli: siłą - 84%, jakość - 100% (podniesienie do tych parametrów od zerowego poziomu trwało nie całą minutę.) To wszystko wydaje się dość śmieszne :D. W tym momencie na drugim odbiorniku był obraz (jakość wahała się z tego co pamiętam od 60% do 70%). Z kolei wieczorem (tak koło 22.00) też dało się zaobserwować spadek jakości do około 30% - ale obraz był jeszcze płynny. Tylko raz zaszarpało.
    Stąd moje pytanie... Dlaczego tak się dzieje... Skąd takie zmiany... Przecież warunki atmosferyczny (jeżeli miałyby jakikolwiek wpływ) są takie same, instalacja antenowa się nie zmienia. Poza tym mieszkam na wsi, więc nie ma atrakcji typu przejeżdżający tramwaj... Bardzo to dziwnee....Czy to ma sens?

    Odnośnie jeszcze samego sprzętu (być może powtórzę co nieco co już napisałem w pierwszym poście):
    1. Antena Opticum Ax1000 + wzmacniacz 20dB do tego.
    2. Przewód antenowy nowy (zarówno zewn. - Triset, jak i wewnęrtzny).
    3. Rozgałężnik: http://www.eltrox.pl/trójnik-f2x-gniazdo-f-p-6314.html
    Coś takiego - tzn. coś bardzo prostego - tu nawet nie ma jakiejś małej puszeczki.
    4. Zasilacz antenowy (przy odbiorniku 1): http://www.eltrox.pl/uniwersalny-zasilacz-antenowy-12v-100ma-p-3209.html
    5. O dekoderach już pisałem.
    6. Dodatkowo przy każdym z odbiorników gniazdka Legrand.

    Generalnie ja rozumiem, że jakby coś było "schrzanione" w instalacji, to jakość byłaby niska. Tylko dlaczego tu jest tak, że jakość i siła na MUX2 są po prostu super, a raz są zerowe. Dopuszczam możliwość, że czasem mogą pogorszyć się warunki, ale żeby to było aż tak dramatyczne? (do zera?)

    Lokalizacja:
    53.017391,14.409428 (według google maps)
    Do odbiornika z Szczecin Kołowo mam dokładnie 39.6 km.
    Podaję przy okazji częstotliwości:
    MUX1 - 634 MHz
    MUX2 - 578 MHz
    MUX3 - 690 MHz
    Można wysnuć wniosek, że niższą częstotliwość odbieram gorzej.
    Ale przecież kanały niemieckie (którę są jeszcze niżej od MUX2) mają jakość 100%.
    Tym bardziej, że antena nie jest skierowana na Niemcy, tylko centralnie na Szczecin Kołowo.

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.


    Popraw link - bo jest nieaktywny.
    [SP5ANJ]
  • Poziom 15  
    A w którym instalacji miejscu szanowny kolega ma wpięty zasilacz?
    dexxtress napisał:
    3. Rozgałężnik: http://www.eltrox.pl/trÓjnik-f2x-gniazdo-f-p-6314.html

    Kto koledze polecił ten typ rozgałęźnika?
    dexxtress napisał:
    przy każdym z odbiorników gniazdka Legrand.

    oraz porządna antena i mocny wzmacniacz i odległość raptem 40km od 100kW nadajników, pseudorozgałęźnik i koledze udało się uzyskać siły sygnałów bliskie 100% ?
    dexxtress napisał:
    Generalnie ja rozumiem, że jakby coś było "schrzanione" w instalacji, to jakość byłaby niska

    A może siła jest za duża jak na tą konfigurację instalacji ? :)
  • Poziom 7  
    Ok.
    Odpowiem na pytania.
    1. Zasilacz jest wpięty między gniazdkiem antenowym (R-TV) a dekoderem,
    przy jednym (tylko jednym oczywiście) z odbiorników. Wiem, że to trochę może mał eleganckie rozwiązanie (tzn. powinien być aktywny rozgałęźnik - tzn., rozgałęźnik, który podaje napięcie do przedwzmacniacza), ale nie mam instalacji elektrycznej na strychu, więc to rozwiązanie odpada.
    2. Mam świadomość tego, że ta antena przy odległości 40km wedle tego co chyba wyczytałem na stronie producenta - przy dobrym ukształtowaniu terenu powinna działać na symetryzatorze, aczkolwiek dom jest trochę położony "w dołku" i ma przed sobą las - więc w tym wypadku zastosowanie wzmacniacza było koniecznie (przy symetryzatorze była tzw. "pikselizacja"). Dlatego też zastosowałem dedykowany do tej anteny przedwzmacniacz antenowy +20dB.
    3. Ten trójnik zastosował człowiek, który mi to łączył. Oczywiście nie jestem wielkim ekspertem w tej dziedzinie (ale też nie jestem totalnie ciemny) - nie wydaje mi się, żeby to miało jakieś bardzo duże znaczenia dla sprawności instalacji - jeżeli jest inaczej, to proszę mnie poprawić. Tzn. chodzi o to, że nie wydaje mi się, żeby ten element wprowadzał znacząco większe szumy lub powodował znacznie większą utratę mocy, niż np.
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_rsi-03_tv-fm_1-2_z_jednym_przejsciem_dc_ams_R55202.htm
    który swoją drogą również posiadam, ale go nie testowałem.

    Faktycznie - zastanawiałem się, czy nie jest to przypadkiem wina zbyt silnego sygnału. Miałem takie dywagacje. Załóżmy, że faktycznie - jest to właśnie taka przyczyna. Czy wówczas (czasami) dekoder nie pokazywałby w warunkach normalnej pracy (tzn. wtedy gdy mam obraz) siły sygnału 100% (a nie 84% tak jak to jest...)? To, że dekoder mógłby pokazać siłę i jakość równą 0% w momencie gdy sygnał jest za silny rozumiem. Dziwne to trochę...

    Proszę o jakieś rady konstruktywne/przemyślenia.
    Z góry dziękuję... ;)

    P.S.
    Rozumiem, że zwrot "udało się "wyciągnąć" siłę sygnału blisko 100% to ironia? Tak? :P


    Poprawiłeś link http://www.eltrox.pl/trÓjnik-f2x-gniazdo-f-p-6314.html na http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_rsi-03_tv-fm_1-2_z_jednym_przejsciem_dc_ams_R55202.htm, który kolidował z Naszym "pojęciem" (czytaj :znajomością) regulaminową.
    Poprawka wpisu, w którym poprawiono - jest OK. W sprawie 3-ciego "upomnienia" przez Moderatora - nie wchodzi w "grę".
    [SP5ANJ]
  • Poziom 15  
    dexxtress napisał:
    Zasilacz jest wpięty między gniazdkiem antenowym (R-TV) a dekoderem

    Szczerze wątpię żeby te gniazda antenowe nadawały się do przenoszenia napięcia. Chociaż widziałem takie instalacje i działały lecz bardzo krótko :)
    dexxtress napisał:
    nie wydaje mi się, żeby to miało jakieś bardzo duże znaczenia dla sprawności instalacji

    A mnie się wydaje, że to główny powód bolączek.
    Powinni ustawowo zabronić sprzedawania tego typu "rozgałęźników"
    dexxtress napisał:
    chodzi o to, że nie wydaje mi się, żeby ten element wprowadzał znacząco większe szumy lub powodował znacznie większą utratę mocy

    Zaburza impedancję instalacji antenowej, może powodować różne dziwne rzeczy. Nie chcę się za wiele rozpisywać , po prostu wywal to.
    dexxtress napisał:

    To jest właściwy rozgałęźnik.
    dexxtress napisał:
    To, że dekoder mógłby pokazać siłę i jakość równą 0% w momencie gdy sygnał jest za silny rozumiem. Dziwne to trochę...

    Ale jak najbardziej możliwe :D

    P.S z tym linkiem jest coś nie bardzo... też nie udało mi się go w wkleić poprawnie..
  • Poziom 7  
    Ok.
    Najmocniej przepraszam za linka - już go w tym momencie poprawiam.
    Na prawdę nie wiem jak to się wydarzyło ;).

    Ustosunkuję się tylko do tego co napisał Pan powyżej.
    1. Rzeczywiście te gniazdka nie przenoszą napięcia - dlatego człowiek, który mi to robił sam coś takie zmajstrował - tzn. wziął tylko nakładkę (tą odbudowę od legrand) - a te dziurki "wypełnił" dwiema przejściówkami typu "beczka", coś takiego:
    http://www.dipol.com.pl/przejscie_gniazdo_f_-_gniazdo_f_E8230.htm
    Także całkowicie wygląda to jak "normalne" gniazko, z tym, że przenosi napięcie po przewodzie. Ale to jest akurat zmajstrowane tam gdzie nie ma kłopotów. Przy tym drugim w którym czasem spada do zera jest normalne gniazdko (tzn. tam oczywistym jest, że nie ma zasilacza).
    2. Zatem podążając za myślą Pana - wymienię tamten trójnik na ten rozdzielnik, który mam i zobaczymy jaki będzie efekt - oby nie gorszy ;P Głęboko wierzę, w to co Pan pisał, że MOŻE (ale oczywiście nie musi) powodować problemy. Zmian w instalacji dokonam dopiero za tydzień, gdyż aktualnie przebywam w innym miejscu. Bardzo dziękuję za radę.
    Serdecznie pozdrawiam.


    UPDATE:::
    Witam.
    Sytuacja wygląda następująco.
    Wymieniłem rozgałęźnik, ale to nie pomogło.
    Zatem przekręciłem trochę anteną (tak z 15 stopni) (po sprawdzeniu według dvbtmap) w kierunku nadajnika. Wg mnie sytuacja się poprawiła. Jakość na MUX2 ustabilizowała się na 100% (o MUX1, MUX3 nie piszę, bo cały czas było na 100%), a siła na wszystkich MUXach waha się od 90 do 91%. Niemniej jednak tak po trzech, czterech godzinach zauważyłem później wahania na MUX2 jakości w granicach od 70% do 100%. Później ustabilizowało się znowu na 100%. Czyli reasumując wydaje się, że jest OK. Przynajmniej narazie - zobaczymy jak będzie potem. Tak się zastanawiałem nad tym problemem. Antena jest blisko dachu z blachy. Być może te fale jakoś "perfidnie" się odbijają, że czasami dzieją się takie cyrki. Teraz po "lepszym" ustawieniu anteny może nie będzie takich problemów. Pozdrawiam.