Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Multimetr nie dziala - Wszystko jest niby dobrze.

zagert99 19 Mar 2013 20:10 1434 18
  • #1 19 Mar 2013 20:10
    zagert99
    Poziom 11  

    Witam !

    Mam pytanie , niby przy programowaniu atmegi wszystko jest 'successful'. A jednak przy podłączeniu wszystkiego na wyswietlaczu nic nie ma. Jest cały czas podświetlony. Natomiast po wcisnieciu przycisku 'RESET' nic się nie dziej. Wiatrak chodzi cały czas.


    Mogę wiedzieć co się dzieje ? Bo jakoś tak nie rozumiem tego ..

    Może źle zaprogramowane ?

    Pytanie odnoszę do multimetru

    http://elfly.pl/multimetr/multimetr_DIP.htm



    Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuje i Pozdrawiam !

    0 18
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 19 Mar 2013 20:18
    Dople
    Poziom 19  

    Jeżeli część fizyczna jest w porządku to problem musi być w kodzie.

    Sprawdziłeś ścieżki? Elementy nie są uszkodzone?

    edit: widzę, że są kodowe kody... W ogóle po włączeniu ma się coś wyświetlać? Chyba kod rozumiesz, prawda? ;)
    edit2: aj, kod jest w HEX-ach. :x

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #4 19 Mar 2013 20:21
    zagert99
    Poziom 11  

    tak kontras ustawilem i bylo ciemno jasno i nadal nic . A możecie mi napisać jakim programem najlepej to zaprogramować, bo ja robilem to progisp jako imagedata. Lecz prbolem co do innych programow w tym iz mam do dyspozycji tylko HEX a nie c, c++ . A do tego stopnie programować nie umiem .


    No niby w sciezkach wszystko dobrze

    0
  • #5 19 Mar 2013 20:24
    Dople
    Poziom 19  

    Czy na pewno dany wariant kodu pasuje do Twojego wyświetlacza?
    Jak nie masz pewności możesz nawet użyć każdego jeden po drugim.

    0
  • #6 19 Mar 2013 20:26
    zagert99
    Poziom 11  

    Nie znam się na tym kodzie ... Nie wiem nawet jak to zaprogramować , ja tylko robie flash albo eeprom write. Naprawde nie rozumie .. ;(

    0
  • Pomocny post
    #7 19 Mar 2013 20:28
    Dople
    Poziom 19  

    Na stronie są pliki HEX dla różnych wyświetlaczy - dobierz plik do swojego.

    0
  • #8 19 Mar 2013 20:33
    zagert99
    Poziom 11  

    jeśli chodzi o 2x16 to ten wyswietlacz jest 2x16 .

    Dodano po 4 [minuty]:

    Przesylam obrazek wyswietlacza.

    Multimetr nie dziala - Wszystko jest niby dobrze.

    Multimetr nie dziala - Wszystko jest niby dobrze.

    0
  • #9 19 Mar 2013 20:40
    Dople
    Poziom 19  

    Spróbuj różnych wersji programu (dla 2x16 są aż cztery) i wejść w setup.
    Układ jest już podłączony do zasilacza i ma mierzyć zadane napięcie, tak?

    0
  • #10 19 Mar 2013 20:42
    zagert99
    Poziom 11  

    tak. Ale przy przycisnieciu reset nic... A moge wiedziec jak to wgrac bo ja to wgrywalem i wyskoczylo Data Succesful

    0
  • Pomocny post
    #11 19 Mar 2013 20:51
    Dople
    Poziom 19  

    Wygląda na to, że powinno być ok.
    Jak go programujesz? Pytam o fizyczna strone. ;)

    0
  • #12 19 Mar 2013 20:59
    zagert99
    Poziom 11  

    Samo podłączenie do programatora wygląda tak:
    Multimetr nie dziala - Wszystko jest niby dobrze.
    Multimetr nie dziala - Wszystko jest niby dobrze.
    Natomiast calosc tak:
    Multimetr nie dziala - Wszystko jest niby dobrze.

    0
  • #14 19 Mar 2013 21:17
    zagert99
    Poziom 11  

    czy chodzi o to:

    Multimetr nie dziala - Wszystko jest niby dobrze.

    Chodzi o taką płytkę ? (Nie mam żadnych kondensatorów ani kwarca)

    0
  • Pomocny post
    #15 19 Mar 2013 21:32
    miroskop
    Poziom 22  

    Kiedyś zrobiłem ten multimetr i mogę potwierdzić, że działa bez problemu, więc kod jest w porządku.

    0
  • #16 19 Mar 2013 21:39
    zagert99
    Poziom 11  

    No więc w czym tkwi problem ? Może chodzi o te kondensatory i kwarc których nie użyłem .

    0
  • #17 19 Mar 2013 21:47
    Dople
    Poziom 19  

    Jak nie zmieniałeś fusebit'ów to mikrokontroler używa wewnętrznego kwarcu (1MHz).
    edit: fusebitów lepiej nie zmieniaj - taktowanie wewnętrznym kwarcem jest jak najbardziej w porządku.
    Przeczytaj ten artykuł o minimalnym podłączaniu pinów.

    Jak to nie pomoże to sprawdź inny uC... Jeżeli nawet zmiana środowiska programistycznego by nie pomogła (np. Atmel Studio, czy AVR studio) to problem jest ze stroną elektroniczną - wadliwe elementy, nieprawidłowe podłączenie, itd.

    0
  • #18 19 Mar 2013 21:49
    zagert99
    Poziom 11  

    okok. Spróbuję. Dziękuje za pomoc !

    0
  • #19 19 Mar 2013 21:58
    Dople
    Poziom 19  

    Nie ma sprawy.

    Tak mi przyszło do głowy: nie poddawaj się. :)

    0