Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Minolta Bizhub 163 - Zacięcie papieru

KH 19 Mar 2013 20:47 5211 13
    KH
    Level 11  
    Witam, dostałem do serwisu tego bizhuba. Drukarka ma około 90 tys. przebiegu (wcześniej nie była serwisowana). Wymieniłem wałek opc, koła zębate dewelopera, listwę oraz zasypałem nowy starter. Po przedrukowaniu 300 stron drukarka zacina papier.
    Wcześniej zdarzały się też zacięcia ale nie tak. Kartka podczas wyjścia z podajnika zatrzymuje się i zgniata w harmonijkę. Po wymianie wydruki są idealne. Według serwis manuala trzeba wymienić rolkę w podajniku również. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem. Nie mogę zlokalizować przez co się przycina. Może ktoś z Was już spotkał się już z czymś takim.
    COPIERNICK
    Level 16  
    Witam. Rolka nie jest droga, to może warto wymienić. Dwa tygodnie temu wymieniałem rolkę i sprzęgło, bo urządzenie nie pobierało z jednej kasety. Sprzęgła często "siadają" w tym modelu.
    KH
    Level 11  
    Właśnie się zastanawiam nad rolką. Poprawiłem ta listę z rolką na drzwiach i przez chwilę wydawało się ok. Później dałem jakieś 200 stron do wydruku i szło normalnie. Po chwili znowu było zacięcie kartki w specyficzny sposób.
    machyl
    Level 22  
    rolka z tego co widzę pobiera papier, gdyby była zużyta papier zacinałby przed rejestracją, papier najwidoczniej hamuje przed bębnem może o co coś uderza jego krawędż? sprawdż rolkę transferową
    KH
    Level 11  
    Mi się wydaję że to rolka z listwą na drzwiach robi problem. Wyczyściłem ją złożyłem zamknąłem i wydrukował i po jakieś chwili znowu to samo. Teraz nie idzie nic za każdym razem to samo. A może tak jak kolega coś ze sprzęgłem (Jaki to numer części) Dziękuje Wszystkim za zainteresowanie problemem...
    machyl
    Level 22  
    dobrze kumasz, to jest właśnie rolka transferowa a papier pewnie uderza w jej listwe prowadzącą, może uszkodzone zaczepy w obudowie dzwiczek, a sprężyny pod rolką aby są?
    vrus
    Level 18  
    wymien transfer, robi harmonijki przy bebnie? jesli tak to wymiana transferu na 100% pomoze, 3 przypadki juz takie miałem, zawsze pomagało
    KH
    Level 11  
    A możecie mi podać dokładny numer tego transferu. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Robi dokładnie harmonię przy opc.
  • Helpful post
    machyl
    Level 22  
    4034R70600
    mib3
    Level 23  
    metalowa listwa przy rolce transferowej trzyma się na dwóch śrubach. Odkręcając owe śrubki będziesz miał regulacje listwy ok 2mm w gore albo w dol. Tym się pobaw.
    M.
  • Helpful post
    piwos
    Level 24  
    A ja myślę że Masz problem z przebiciem bębna lub napędem niniejszego.
    Możliwe że uciekły Ci uszczelki magnetyka lub colary je zerwały. W wyniku tego masz zwarcie przez co zacina kartkę na wysokości bębna. Rozłóż moduł, sprawdź!
    Cześć :)
    KH
    Level 11  
    Dzięki Wszystkim za podpowiedzi. Jutro będę na miejscu i jeszcze raz to rozbiorę...Nie wymieniłem jednej rzeczy mianowicie 2 rolek (4163 5298 01). Nie wiem czy to nie to może też wpływać na zacinanie papieru?? Drukarka ma swój przebieg i jak patrzyłem na te rolki to są troszkę zużyte... Z tego co czytam w postach jedni wymieniają te roki inni nie ... Przydały by się Wasze opinię ;)
    -dudus-
    Level 21  
    Witam

Co do tych rolek to koszt niewielki więc wymienić nie zawadzi, a potrafią bałaganu narobić. Ja wymieniam razem z developerem i bębnem dla świętego spokoju, jak będą nadmiernie zużyte tak jak napisał "piwos" bęben wyrywa uszczelniacze wałka magnetycznego i są problemy.

Pozdrawiam
    KH
    Level 11  
    Witam,

chciałem na wstępie Wszystkim podziękować. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje ale dopadła mnie choroba. Wymieniłem wszystkie części zgodnie z sugestiami Wszystkich. Przyczyna jednak była bardzo prosta. Mianowicie jak zamawiałem podzespoły a dokładnie wałek OPC nie mieli już np. firmy AE... i wysłali mi jakiś zamiennik (jakoś wydruku ok). Jak już wcześniej pisałem drukarka wydrukowała około 300 stron i zaczęła robić harmonię. Powodem było odklejenie się korony na wałku OPC. Wałek stał w miejscu i dlatego robiła się harmonia.
    Odrobina Wszystkim znanego kleju za 3 zł załatwiła temat. Teraz wszystko drukuje idealnie. Bardzo dziękuje Wszystkim za pomoc i życzę Wesołych Świąt...