Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nissan almera 1.4 1996 - założenie instalacji gazowej

słodka truskaweczka 19 Mar 2013 21:25 2814 8
    słodka truskaweczka
    Level 2  
    Witam. Mam małe pytanko, może ktoś doradzi
    Posiadam nissana almere 1.4 1996 sedan w dość dobrym stanie i chciałabym zamontować gaz . Może ktoś doradzi jaki do niego był by do niego najlepszy i czy się opłaca do takiego auta jeszcze montować gaz , bo wiadomo że można go sprzedać spokojnie za 3000zł dołożyć cenę instalacji i kupić coś z gazem, tylko nie jestem pewna co kupie, a ten mam sprawdzony trzeba leć benzynę plus filtry i olej.
    Przepraszam, że zakładam to może nie w tym temacie co trzeba, ale jestem tu nowa i nie wiem co i jak. Dzięki za odpowiedzi.
    ps: może ktoś wie gdzie w okolicach sosnowca jest warsztat który zamontuje mi instalację gazową a nie spartoli . :D :D
    mazi0000
    Level 21  
    Może być instalacja 2 generacji ale lepiej będzie chodził na sekwencji ten silnik ciężko zajechać spokojnie wytrzymuje 300tyś przebiegu.
    Znam tylko jeden zakład montujący instalacje gazowe ale znajduje się on w Mysłowicach nazywa się on kemot.
    m_kusow1
    Level 13  
    Jednie sekwencyjna instalacja wchodzi w rachubę.

Po założeniu pamiętać, że trzeba jeździć na przeglądy gazu to nie będzie z autkiem problemu.
    słodka truskaweczka
    Level 2  
    Witam. No ok, ale kiedyś nie było sekwencji a te autka śmigały na gaz.
    Ja jeżdżę na krótkich odcinkach, a słyszałam ze na sekwencji jedzie się na benzynie do momentu nagrzania silnika .
    m_kusow1
    Level 13  
    Starsze typy instalacji są po prostu bardziej problematyczne w obsłudze, większa awaryjność poszczególnych komponentów właśnie przez to, że często instalacja gazowa zaczyna pracować na zimnym silniku.

W sekwencyjnej instalacji takich problemów już nie ma, ponieważ instalacja LPG zaczyna pracować na ciepłym silniku.
    Ponad to jeszcze zalecana jest instalacja sekwencyjna do silników z wielopunktowym wtryskiem paliwa, a taki właśnie jest w aucie.
    słodka truskaweczka
    Level 2  
    Dziękuję za rade,może ktoś jeszcze się wypowie bo to ciężka decyzja :D A jak sekwencja to jaka dokładnie instalacja bo naczytałam się trochę i nie chciałabym żeby pan gazownik założył mi to co ma pod ręką i ma tanie,a policzy :D
    elek-mech
    Level 10  
    sekwencja to jest sekwecja masz wiertki robione obok wtrysków benzynowych a zwykła instalacja mieszlnikowa to masz mikser przed kolektorem i masz cały kolektor wypełniony gazem jak masz układ zapłonowy do bani to strzeli i może kolektor nawet rozwalić lub przepławkę
    ED11
    Level 14  
    Truskaweczko, jeśli wybierzesz instalację mieszalnikową (II generacja) to zaoszczędzisz 400zł a samochód będzie jeździł gorzej, więcej palił, wymagał częstych napraw i szybko zniechęcisz się do gazu.
    Mogą być kłopoty z uczciwym zaliczeniem badania technicznego.
    Najtańsza instalacja sekwencyjna jest o niebo lepsza od najdroższej mieszalnikowej.
    Temperaturę przełączania na gaz można zmieniać w każdej instalacji ale dla dobra silnika i komfortu jazdy silnik powinien być uruchamiany na benzynie a przełączenie następuje po lekkim nagrzaniu.
    słodka truskaweczka
    Level 2  
    hi hi :wink:
    ok , ale nie mam za dużo kaski więc chciała bym najtańszą instalacje sekwencyjną, ale jednocześnie dobrą może ktoś mi poleci dokładnie jaka ma być i jakie pod zespoły i wszystkie cześć bo nie znam się na tym moja Almerka będzie wdzięczna :D