Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacja meteo Twins W-107 - Wygasający wyświetlacz

grimed 20 Mar 2013 07:47 1410 2
    grimed
    Level 10  
    Witam

Jestem posiadaczem stacji meteorologicznej Twins W-107 i aktualnie padł mi czujnik temperatury i wilgotności (standardowe wyposażenie stacji z małym wyświetlaczem). Problem polega na tym iż przy zamontowaniu baterii czujnik uruchamia się, jednakże po krótkim czasie (2-3 sekundy) powoli wygasa wyświetlacz aż do całkowitego wyłączenia jednocześnie, czujnik również nie reaguje tzn. nie wysyła żadnych sygnałów do stacji.
    Jak myślicie, czy może być to spowodowane uszkodzeniem, lub bardziej zużyciem kondensatora? Nie wiem czy ryzykować jego wymianę, czy po prostu kupić nowy czujnik.
    electro_Nick
    Level 33  
    A czemu akurat kondensatora? A może rezystora, tranzystora lub układu scalonego? Rozumiem że baterie nowe? Więcej bez otwierania obudowy nie "wygdybamy"...
    luka1755
    Level 12  
    Trochę minęło od ostatniego postu, ale może przyda się potomnym. Wpadła mi w ręce ta sama stacja z tym samym mankamentem co u autora. Po podniesieniu napięcia zasilania z 3V na 3,2-3,5V czujnik zewnętrzny zaczyna pracować normalnie. Przy okazji, jeżeli ma ktoś pomysł gdzie dokładnie szukać problemu, proszę pisać.