Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mastercook O5MX Piekarnik - Piekarnik nie dogrzewa

ferri110 20 Mar 2013 11:22 5058 3
    ferri110
    Level 9  
    Witam.Mam problem z piekarnikiem Mastercooka.Ma już parę lat ,i do tej pory dwa razy usuwałem usterki.Po 3 latach użytkowania rozpadła się uszczelka drzwi,spaliła się grzałka kołowa termoobiegu.W chwili obecnej piekarnik nie dogrzewa.Dokonałem pomiaru wszystkich obwodów,i na zimno wszystko w porządku.Podejrzewam że uszkodzeniu mógł ulec przełącznik funkcji,którego niektóre styki poczerniały.Nie posiadam schematu owego piekarnika,a na przełączniku nie ma żadnych oznaczeń.Mam w związku z tym pytanie czy ktoś już naprawiał taki sprzęt,i może zna oznaczenie tego 5 położeniowego przełącznika
    ferri110
    Level 9  
    Witam. Dziękuję koledze za zainteresowanie.Otóż zanim podjąłem temat ,obmierzyłem wszystkie grzałki,sprawdziłem przewody zasilające,zegar,termoregulator,oraz silnik termoobiegu,żeby wykluczyć ewentualne usterki.Przebadałem wszystkie obwody przełącznika funkcji,no i też w porządku.Na koniec został mi do zbadania sam 5 pozycyjny przełącznik funkcji.Trzy kontakty mocno zmieniły kolor a najbardziej kontakt 8H.Na zimno przewodzi .Próbowałem podmienić na nowy ,ale w handlu oferują tylko 6 pozycyjny i dosyć drogi.Na tym moim nie ma żadnych oznaczeń tzn ani numeru ,ani modelu,są tylko oznaczenia kontaktów.Nadmieniam iż piekarnik podłączony jest prawidłowo do listwy zaciskowej.
    ferri110
    Level 9  
    Witam.Problem z piekarnikiem okazał się prozaiczny.Otóż przy pomiarach na
    "gorąco" okazało się iż jeden z kontaktów przełącznika funkcji ,po dłuższym grzaniu zachowuje się jak typowy bimetal tzn.po nagrzaniu się rozłączał obwód grzałki,po czym po ostygnięciu ,załączał znowu.Nie udało mi się zdobyć oryginalnego przełącznika,więc zamontowałem inny ,co wiązało się ze zmianą połączeń,i zrobieniem 2 mostków.Piekarnik od tej pory pracuje jak należy.Tak więc zamykam temat