Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HCS5C1050CLA382 - ATA Password

dlugi_5 20 Mar 2013 13:49 3507 18
    dlugi_5
    Level 10  
    witam,
    Mam problem z dyskiem Hitachi HCS5C1050CLA382, który wyciągnąłem z dekodera TV. Po podłączeniu do komputera nie startuje - bios wyświetla błąd. Poczytałem o tym trochę i dowiedziałem się, że może być to hasło ATA. Aby to obejść podłączam dysk do dekodera (aż talerze ruszą) następnie (uruchomiony dysk) podłączam do komputera gdzie normalnie go wykrywa (mogę zakładać partycje, formatować, itp.). Jednak po restarcie (gdy zasilanie się odłączy od dysku) blokada jest założona ponownie - nie widzi mi się za każdym razem podłączać go do dekodera. Czy jest jakikolwiek sposób aby wyczyścić te hasło?
    Nie zależy mi absolutnie na danych, które na ni są. Próbowałem MHDD ale gdy jest zablokowany to nic nie można zrobić, a gdy odblokuję (przez dekoder) to wszelkie próby ustawiania hasła/bądź jego usuwania kończą się komendą :"FAIL".
    Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc.
    dlugi_5
    Level 10  
    Czytałem ten punkt - ale pomyślałem, że skoro mam dekoder i za jego pomocą mogę dysk odpalić to oznacza, że i dane z niego mam. A usunięcie tego hasła razem z danymi pozwoli mi tylko na normalne używanie tego dysku. Jeśli jednak jest to złamanie regulaminu to proszę o usunięcie posta.
    Dra98
    Moderator of Computers service
    dlugi_5 wrote:
    Mam problem z dyskiem Hitachi HCS5C1050CLA382, który wyciągnąłem z dekodera TV.

Jaki dekoder, można w nim sformatować dysk?
    dlugi_5
    Level 10  
    Dekoder to Echostar HDC-601DER-REV A5 i w opcjach jest taka opcja jak formatowanie - myślę, że ograniczy się to do usunięcia danych i powrót do systemu plików (jaki tam był).
    artaa
    Level 43  
    To spróbuj...
    i zobaczysz czy działa.
    dlugi_5
    Level 10  
    Tak jak myslalem, format nic nie zmienia oprocz ustawienia partycji itd
    Dra98
    Moderator of Computers service
    Pozostaje zadzwonić do BOK - biura obsługi klienta.
    dlugi_5
    Level 10  
    BOK tu nic nie da tym bardziej, że dekoder nie jest z Polski. Nie zależy mi na dekoderze a na samym dysku (chce włożyć go do komputera).
    ak6
    Level 31  
    I nie odblokujesz.
    Temat był poruszany wiele razy.
    Walekmst
    Level 11  
    Dlaczego nie odblokuje? Chcesz się założyć ?
    helmud7543
    Level 43  
    Przypuszczam, że ma zmodyfikowane firmware a nie hasło...
    Walekmst
    Level 11  
    Nie, ma po prostu założone MASTER ATA PASSWORD. Istnieją sposoby zczytania lub chamskiego wyczyszczenia takowego.
    helmud7543
    Level 43  
    Istnieją, tak samo jak istnieją sposoby na firmware. Podejrzewam, że to jednak nie jest hasło ATA - zresztą niech to sprawdzi chociażby programami typu MHDD, wydając komendę EID.
    dlugi_5
    Level 10  
    MHDD nic nie dało - jak podłącze zwyczajnie go do kompa to nic nie wykrywa i MHDD nic zrobić nie może. Zaś gdy podłącze odblokowany (odblokowany przez dekoder i hot swap) to MHDD twierdzi ze wszystko jest ok i haseł nie ma (nie da się zdjąć nieistniejącego hasła; nie da się założyć nowego hasła żeby następnie je zdjąć; wyskakuje błąd i tyle).
    helmud7543
    Level 43  
    To chyba jednak nie hasło ATA.