Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Livebox 2.0, Windows 8 - Ograniczona sieć WiFi

theLeftpocket 22 Mar 2013 09:11 8481 16
  • #1 22 Mar 2013 09:11
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    Witam

    Posiadam liveboxa 2.0 oraz laptopa z Windows 8. Piersza próba połączenia z internetem przebiega bez problemu, Windows znajduje sieć, klikam "połącz", wpisuję klucz, nawiązuję połączenie. Działa.
    Problem pojawia się gdy wyloguję się/wyłączę komputer/przełączę użytkownika. Po ponownym uruchomieniu/zalogowaniu, wszystko wydaje się w porządku. Ikona sieci w tray pokazuje, że jest połączenie ale... internetu nie ma. Po chwili widzę żółty znaczek przy ikonie i adnotację "ograniczona". Muszę "zapomnieć sieć", na nowo wpisać klucz i na nowo się łączyć. I tak za każdym razem.... bardzo proszę o jakieś porady.

    Pozdrawiam

    P.S. Dodam, że znacznik "Połącz automatycznie" jest zaptaszkowany.

  • #2 22 Mar 2013 09:54
    vovo
    Poziom 13  

    Problem stanowi domyślny sterownik WiFi w Windows 8. Poszukaj najnowszych sterowników dedykowanych do karty WiFi w Twoim notebooku na stronie producenta.

  • #3 22 Mar 2013 17:21
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    Niestety instalacja nowych sterowników nie pomogła. System nadal jakby gubił sieć po ponownym zalogowaniu. Może robię coś źle? Mój notebook Lenovo G580 (20150) zainstalowałem nowsze sterowniki (system Windows przy próbie jakiejkolwiek ponownej aktualizacji mówi, że urządzenie posiada już najnowszy sterownik). Samo znalezienie najnowszych sterowników do karty WIFI stanowiło dla mnie drobny problem. Proszę o pomoc. Jestem raczej zielony, niż raczej zaawansowany.

    Pozdrawiam

  • #4 22 Mar 2013 20:32
    voitek1
    Poziom 39  

    1. Ustawienia wszystkich kart powinny być na auato-config.
    2. Pozkaż screena z LB z ustawień LAN
    3. Zainstaluj inSSIDer-a i sprawdź czy nie jest zapchany TWÓJ kanał WiFi... Jeśli tak to wybierz na LB najmniej "oblegany"

  • #5 24 Mar 2013 11:05
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    voitek1 napisał:
    1. Ustawienia wszystkich kart powinny być na auato-config.
    2. Pozkaż screena z LB z ustawień LAN
    3. Zainstaluj inSSIDer-a i sprawdź czy nie jest zapchany TWÓJ kanał WiFi... Jeśli tak to wybierz na LB najmniej "oblegany"


    1. Jak się ustawia auto-config w kartach sieciowych?
    2. Oto screen z inSidera Livebox 2.0, Windows 8 - Ograniczona sieć WiFi
    3. A to z ustawień liveboxa: Livebox 2.0, Windows 8 - Ograniczona sieć WiFi Livebox 2.0, Windows 8 - Ograniczona sieć WiFi

    Proszę o jakąś pomoc bo staję się to wybitnie irytujące gdy za każdym razem gdy włączam komputer lub loguję się muszę wpisywać klucz. Dodam, że czasem uda się połączyć za pierwszy razem (po pierwszym wpisaniu klucza), czasem muszę klikać w nieskończoność połącz żeby internet "zaskoczył".... jak jakiś stary komar.

  • #6 24 Mar 2013 11:18
    voitek1
    Poziom 39  

    1. Kanał w LiveBox zmień na najwyższy (np. 12ty).
    2. LAN w kompach
    Livebox 2.0, Windows 8 - Ograniczona sieć WiFi

  • #7 24 Mar 2013 18:49
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    Przestawiłem Liveboxa na kanał 12, ustawienia kart sieciowych mam na auto....
    Problem pozostał. Nie wiem co mam robić. Nie wiem już co przestawiać, teraz normalnie śmigam po necie, a wystarczy że się wyloguję i komp zapomina o istnieniu neta..... Najlepsze jest to, że ikona w trayu pokazuje mi, że jest połączenie i to w pełnym zasięgu ale netu nie ma. Dopiero po chwili (nie zawsze) widzę dopisek "Ograniczone".

  • #8 24 Mar 2013 18:56
    voitek1
    Poziom 39  

    Wejdź w ustawienia karty i sprawdź czy w "szczegółach" nie ma odhaczonego wyłączania karty.
    Może być podobnie jak tu:
    Livebox 2.0, Windows 8 - Ograniczona sieć WiFi

    Podobnie w LB - sprawdź na jak długo masz ustawione połączenie pod zakładką

  • #9 25 Mar 2013 08:34
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    Było odhaczone, zahaczyłem, nie zaszły żadne zmiany, komp nadal gubi sieć po restarcie/logowaniu.

  • Pomocny post
    #10 25 Mar 2013 12:01
    voitek1
    Poziom 39  

    W inSSIDer będziesz widział gdy Ci "zgubi sieć" (oczywiście na jakimś innym kompie) czy sieć hula. Jeśli tak to wina kompa: spróbuj zaktualizować sterowniki do WiFi kompa.
    Jeśli sieci nadal nie ma po kilku godz. to LB do przeglądu ustwień. Jak nie pomoże to do wymiany.

  • #11 26 Mar 2013 08:02
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    Dziękuję uprzejmie za wszystkie rady.
    Proszę jeszcze o małą pomoc w znalezieniu odpowiednich sterowników do karty sieciowej. Laptop Lenovo G580 (20150), obecnie karta figuruje w menadżerze zadań jako Broadcom 802.11b. Na stronie producenta jest to albo zagmatwane albo nie potrafię rozczytać.

    Z góry dziękuję

  • #12 26 Mar 2013 14:44
    voitek1
    Poziom 39  

    Na stronie producenta po wpisaniu danych kompa masz tylko jeden sterownik do WiFi. Wgraj go i daj znać

  • #13 28 Mar 2013 20:46
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    Sterowniki do karty WiFi dla Windows 8 na stronie producenta są jakieś lewe. Po pobraniu na komputer wypakowują się do pustego folderu w którym nic nie ma. Nie mogę znaleźć innego źródła sterowników. Net co chwilę się wyłącza. Komp świruje, gubi sieć. Livebox działa poprawnie bo na innych komputerach z Windows Xp nie ma tego problemu. Proszę o pomoc.

  • #14 28 Mar 2013 22:02
    voitek1
    Poziom 39  

    theLeftpocket napisał:
    Sterowniki do karty WiFi dla Windows 8 na stronie producenta są jakieś lewe. Po pobraniu na komputer wypakowują się do pustego folderu w którym nic nie ma...
    Pobierz jeszcze raz. Poza tym może Ci antywirus nie przepuszcza (?)

  • #15 29 Mar 2013 23:44
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    :!: Problem został rozwiązany :!: w inny, dość... prozaiczny sposób. Wystarczyło przypisać w ustawieniach LAN stały adres IP, adres bramy i stały DNS. (wcześniej wszystko było na auto).
    Pozdro

  • #16 30 Mar 2013 11:01
    voitek1
    Poziom 39  

    Więc miałeś konflikt. Prawdopodobnie właśnie dlatego, że nie miałeś auto-config na wszystkich urządzeniach łączących się z routerem.
    Pamiętaj, że jeśli przypisałeś sobie na stałe IP to w innych miejscach (łącząc się z innym routerem) na pewno (poza wyjątkiem, gdzie będzie ta sam pula adresów, a ten konkretny IP akurat wolny) będziesz musiał włączyć auto-config na WiFi w kompie

  • #17 30 Mar 2013 13:32
    theLeftpocket
    Poziom 6  

    Tak, faktycznie był konflikt. Jeszcze raz dzięki za wskazówkę i za wszystkie udzielone porady. Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME