Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam drukarki do druku na folii

ciapaty 22 Mar 2013 15:17 5478 16
phoenixcontact
    ciapaty
    Level 12  
    Szukam urządzenia do druku na folii, docelowo chodzi o folię soczewkową. Potrzebuję niedużą maszynę na której będę mógł w biurze wydrukować przygotowany projekt i zobaczyć jak się prezentuję. Docelowa produkcja będzie szła na maszynach UV w drukarni ale chciał bym mieć coś w miejscu pracy do podglądu efektów pracy. Format a3/a4, technologia druku to nie mam pojęcia co to może być aby trzymało się na folii. Zwykłe atramentówki foto chyba tak średnio radzą sobie z folią, rozmawiałem z działem technicznym Epsona, mają fajne drukary za 2-3 koła ale odradzili ten zakup ze względu na jakieś czujniki papieru...

Co polecacie?
  • phoenixcontact
    majeranek86
    Level 12  
    Tak, ale też chodzi o to, żeby przybliżyć wydruk do wydruku na tych UV. Najlepiej kupić kilka typów folii, popróbować na laserze i atramencie i uzyskać zbliżony efekt.
    Anonymous
    Anonymous  
  • phoenixcontact
    ciapaty
    Level 12  
    Właśnie tak na to patrzę, druk na papierze i sklejanie folią dwustronnie klejącą (grubości chyba 0,012 mm). Także jakiś laminator jeszcze muszę znaleźć. Co do samej folii to na dobrą sprawę mam problem ze znalezieniem hurtowni sprzedającej takie materiały... szukam w necie nic :)
    Anonymous
    Anonymous  
    ciapaty
    Level 12  
    Nie mam :) Ale teoretycznie wiem jak to się robi, poczytałem sporo, wiem jakie programy, a grafiką zajmuję się od wielu lat. Także poradzę sobie ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    ciapaty
    Level 12  
    Pytania zapewne się pojawią, pierwsze jest takie gdzie kupić te cholerne folie :D

Dodano po 17 [minuty]:

A wracając do drukarki to Epson albo Canon, serie foto pro i tak mniej więcej 2 tysiące chciał bym wydać. Najprostsza drukarka Epsona to około 7 stówek. Canon to tylko A3 i wszystkie mają 8 albo więcej tuszy, drukują też powoli.
    A może laser? Do zdjęć to chyba jednak atrament, jak myślicie?
    Anonymous
    Anonymous  
    ciapaty
    Level 12  
    A koszt eksploatacji też przemawia za Epsonem?
    Anonymous
    Anonymous  
    ciapaty
    Level 12  
    a czy drukarki termosublimacyjne bęą kompatybilne z tą folią?

Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

Dobrze że wspomniałeś o ilości kolorów w drukarce, lepsze mają tego cały legion... najprostszy epson pluje już "tylko" 6 kolorami.
    ciapaty
    Level 12  
    Nabyłem folię, mam 75 i 161 lpi, setki nie było na stanie, a ta chyba by mnie najbardziej interesowała. 161 wygląda już bardzo gęsto i nie wiem, czy mi to drukarka ogarnie. ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    ciapaty
    Level 12  
    To przypomnę się odnośnie tekstu wspomnianego wyżej, o rozdzielczościach.

A i jaka jest zależność rozdzielczość folii - możliwości uzyskania różnych efektów? Chciał bym dłubać w miarę dużej rozdzielczości co by nie było za bardzo widać pasków na folii. Te 160 LPI jest fajne, takie matowe. Ale 75 już wyraźnie mniej przyjemne dla oka.
    b0guc
    Level 1  
    Witam,
    ciapaty, gdzie kupiłeś folię jeżeli można wiedzieć ?