Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rejestrator BCS+Linksys WRt54g+modem technicolor 7200 Dyndns

djsizar 22 Mar 2013 19:22 1809 4
    djsizar
    Level 10  
    Witam
    Mam taki problem mam rejestrator BCS i potrzebuję mieć podgląd przez internet z zewnątrz. Usługę internetu mam od UPC, modem to Technicolor 7200+Linsys WRT54g ( z racji tego, że w Technicolorze nie ma ustawień DNS). I sytuacja wygląda następująco:
    Rejestrator podłączyłem do Linksys-a a z modemu Technicoloru podłączyłęm kabel do gniazda internet w Linksysie.
    Nastepnie załozylem i opłaciłem konto vip na dyndns, zalozylem hosta itd.
    Skonfigurowałem w rejestratorze ustawienia dla dyndsn (nazwa hosta, domena, port, nazwa uzytkowanika, haslo itd.
    Nastepnie przekierowałem w Linksysie porty TCP, UDP i Http w forwardingu i ustawienia DNS dla dyndns którego zalozylem.
    Powinno wg mnie to smigac po wpisaniu z zewnątrz adresu http://nazwahosta.dvrdns.org:88 (np. dla portu 88)
    Nie wiem czy cos robie nie tak?
    Proszę o pomoc
    ntint
    Level 10  
    Nie konfiguruj dyndns w rejestratorze tylko w ruterze.
    extremeee
    Level 25  
    kolego ntint czytaj ze zrozumieniem.

Po pierwsze ma modem + router i dyndns ustawił w tym właśnie routerze.

kolego autorze czy na pewno dyndns pracuje Ci poprawnie ?
    tzn czy to przekierowanie działa (bez forwardingu portu) ale czy działa ?

W ramach experymentów w routerze spróbuj ustawić ip rejestratora w DMZ.

Nie mam doświadczeń z UPC ale z tego co piszesz to masz modem a nie router wiec tam raczej firewalla nie ma...
    Opisz troszkę bardziej szczegółowo.

Port forwarding masz zrobiony prawidłowo ?
    ntint
    Level 10  
    extremeee wrote:
    kolego ntint czytaj ze zrozumieniem.

Po pierwsze ma modem + router i dyndns ustawił w tym właśnie routerze.

Czytam czytam to popierwsze po druguje czytaj co napiasłem i co napisał kolega wyżej, po co ustawiać w rejestratorze dyndns i w routerze przecierz to nigdy nie zadziała, napisalem jasno i wyraznie ustaw to wszystko tylko w roterze przekieruj port 37777 i tyle ma działać, w rejestratorze jedynie port Http na 88 bo tak masz zmienione.
    djsizar
    Level 10  
    W rejestratorze BCS jest zakładka w której zaznaczamy opcje dyndns a w ustawieniach tej zakładki musimy dokonać konfiguracji czyli ustawienie portu nazwe hosta użytkownika konta dydndns i haslo do tego konta to jest niezbędne do prawidłowej konfiguracji. Problem nie polega na tym, ponieważ układ jest taki ze rejestrator jest podlaczony do linksys w nim jest wykonany prawidłowo forwarding czyli przekierowane porty UTP TCP HTTP dla adtresu np. 192.168.1.112 (czyli taki sam jak rejestratorze) ustawiona jest tez prawidłowo konfiguracja DNS (taka sama jak dla konta zalozonego na dyndns konto oczywiście opłacone status VIP) do Linksysa mam podpięty modem Technicolor 7200 (czyli dostawce internetu) DMZ ustawiałem ale nie chce z niego korzystać. Niestety to wszystko nie działa (internet mam i z poziomu Technicolora i Linksysa). Nie wiem czy nie powinno się dodatkowo zrobić jakiś przekierowan w Technicolorze (np. czy nie trzeba przekierować Linksysa). Aha i jeszcze jedno obydwa urządzenia obecnie sa w innej klasie (Linksys 192.168.1.1 Technicolor 192.168.0.1)