Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki TV wybrać do świetlicy

bogdanmk3combi 22 Mar 2013 21:05 1290 9
    bogdanmk3combi
    Level 10  
    Witam, na TV nie bardzo się znam więc pytam, mamy zamiar kupić TV ok.42 cale do świetlicy. Pomieszczenie ma 11 m długości co nie powinno przeszkadzać w widzialności, lecz chcę go podpiąć pod komputer by spełniał role monitora do celów np szkoleniowych. Komputer nie ma wyjścia HDMI. Co polecacie, na co zwrócić uwagę przy kupnie?
    tadziol
    Level 19  
    Jeśli komputer nie posiada złącza HDMI , to możesz użyć złącz VGA.
    Rozglądaj się za TV z takim wejściem(obecnie większość).

Dodano po 15 [minuty]:

VGA służy tylko do przesyłania "obrazu" .
    Jeśli dźwięk(np. z komputera) ma być odtwarzany przez głośniki TV musi posiadać wejście AUDIO IN(praktycznie wszystkie obecnie) i potrzebny będzię dodatkowy przewód.
    Anonymous
    Level 1  
    bogdanmk3combi
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedź, co do kwoty to do 1800 zł i nie plazma bo do energooszczędnych ona nie należy.
    Anonymous
    Level 1  
    tadziol
    Level 19  
    LOCOLOCO wrote:
    Na 11 m - to wielkość 42" jest za mała. Z tej odległości nikt nie przeczyta informacji.

Dokładnie, osoby siedzące dalej mogą nie tylko nie przeczytać informacji, ale nawet nie dostrzec szczegółów grafiki. A nawet jakby, to długotrwałe wytężanie wzroku jest męczące i po jakimś czasie widzi się jak przez "mgłę".
    Może kolega bogdanmk3combi pomyślałby o jakimś rzutniku.

Dodano po 43 [minuty]:

LOCOLOCO wrote:
    Przejściówka VGA hdmi rozwiąże problem.

A dokładniej konwerter. Pamiętajmy, że VGA korzysta z sygnału analogowego, a HDMI z cyfrowego. Było już o tym na elektrodzie --> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1148498.html
    Dołożenie tutaj takiego konwertera to dodatkowy koszt, a autor dysponuje niewielkim budżetem.
    Autor nie wspomniał o tym, ale jego komputer może posiadać wyjście DVI(sygnał cyfrowy). Tutaj wystarczyłby adapter/przejściówka DVI-->HDMI, których ceny nie są wygórowane.
    bogdanmk3combi
    Level 10  
    Kolego tadziol myślałem, ale projektorze, ale czasem by obejrzał jakiś program z telewizji np. mecz. Powstał dylemat, gdy zobaczyłem efekt z projektora blady w ciemnym pomieszczeniu dlatego poszedłbym w TV.
    Teraz głupie pytanie, jak wygląda wyjście DVI?
    Anonymous
    Level 1  
    bogdanmk3combi
    Level 10  
    Dzięki, ale mój komp ma tylko VGA i muszę skorzystać z Twojej rady, czyli szukać TV z takim wejściem.