malinabend 1 wrote: 1 pyt ; Bzdura U mnie nie ma wyłaczeń pradu.A mam w razie awrii zabezpieczenie.zwykły akumulator i przetwornica przez 1 rok ani razu nie uzywane.Ad 2 nie dotyczy bo mam i nie uzywam.Ad 3 Nie mam żadnego glikolu i żadnych awarii z tym związanych Ad następny , następna bzdura Powietrze czyli wiatr chłodzi , a możliwe dać 30cm wiecej kabla i dać pod sufitem czyli w garażu ocieplonym i podgrzewanym zimą - sucho , ciepło , latem chłodno itd Punkt następny moge dać kabel od spawarki np 10 mm 2 albo i więcej Pojemność układu niema nic do paneli fotovoltaicznych to samo pow solarów i bieg pompy . Kolego nie znasz się i nie masz pojęcia w temacie . Solary banglaję i latem mozna wziąć co dzień 18-20 pryszniców na dobę Magazyn mam ok 900 litrów i może być 2,-3 dni bez słonka i tak mam ciepłą wodę do mycia . Wiec nie pisz mi tu bzdur!!!!!!!!
Spóźniłem się z odpowiedzią do malinabend 1 ale..
Chcę tylko pomóc , jestem praktykiem i swoją instalację sam zaprojektowałem i wykonałem nie pytając się nikogo jak mam to zrobić , stwierdzam wnioski na własnych błędach i doświadczeniach , inni nie zawsze mówią całą prawdę
Kwitujesz bzdura – dach w lato strzelam 50 stopni przy braku wiatru akumulatory ugotowane ,a po co je wcześniej wymieniać .
Sinus / trapez fakt może i bez znaczenia ale pompka głośniej pracuje (warczy charakterystycznie dla przebiegu prostokątnego) i może ale nie musi skrócić jej żywotność
...
Masz duży zbiornik i nie masz problemu z nadmiarem ciepła - tego nie wiedziałem jak i kilku istotnych informacji o twojej instalacji.
Piszesz , że zawsze masz prąd a instalację masz bezawaryjną to super .
Twoja instalacja widzę konkret , zapewne masz spore doświadczenie.
Wobec powyższych informacji nie widzę sensu byś wydawał dodatkową kasę na teoretyczne zyski z zastosowania PV. Bo z praktycznego punktu widzenia na pewno ci się nie zwróci .
Co innego jeśli to robisz dla pasji tak jak to robię ja .
Założyłem solary , panele PV i obrotnicę do nich , akumulatory przetwornicę ON-GRID , UPS agregat prądotwórczy ,przełącznik sieć agregat + wydzielony obwód z UPS , klimatyzację i inne pomysły dla swojej własnej satysfakcji bez niczyjej pomocy jakiegokolwiek fachowca .
Zwróć jeszcze uwagę na solarny regulator ładowania .
Dla wersji 24V masz wyjście które ma 10A możesz bezpośrednio wysterować przetwornicę .
10Ax24V =240W .Jak spadnie napięcie poniżej 22V odłączy przetwornicę i nie pozwoli rozładować za bardzo akumulatorów .
Dla wersji 12V w celu zabezpieczenia wyjścia z regulatora przed przeciążeniem możesz podać jego napięcie na przekaźnik 12 który wysteruje przetwornicę.
Na wyjściu przetwornicy 230V dajesz przekaźnik 230V który zasila jego cewkę i podaje napięcie na sterownik i pompkę a gdy przetwornica nie działa styki są w pozycji zasilania z elektrowni.
Mocą PV w pochmurne dni aż tak bym się nie przejmował bo sterownik pompkę będzie załączał rzadziej i krócej a akumulatory powinny zdarzyć się naładować.
Radzę jeszcze sprawdzić pobór prądu z akumulatora przez przetwornicę razem z pompką i regulatorem bo prąd może być dużo większy jak by się wydawało z wyliczeń (częsta niska sprawność przetwornic) miernikiem najlepiej analogowym wskazówkowym (lepiej pokazuje średnią wartość prądu bo cyfrowe potrafią wariować przy nieliniowym obciążeniu jakim jest przetwornica). Pompka może i ciągnie te 77W z licznika ale nie wiadomo z jakim przesunięciem fazowym . Może być np.150W bo cos fi pompki jest 0,5.