Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pralka ARDO A1000 brak poprawnego wirowania

ryswaclaw 24 Mar 2013 20:22 2409 4
  • #1 24 Mar 2013 20:22
    ryswaclaw
    Poziom 1  

    ARDO A1000 z silnikiem komutatorowym pierze poprawnie odpompowuje wodę zaczyna wirowanie, wchodzi na obroty i po około 15-20sekundach silnik staje a programator dojdzie do Ski czyli końca programu no a pranie oczywiście jest mokre. Czy to wina programatora, prądniczki czy potencjometru prędkości wirowania? A może problem leży gdzie indziej?

    0 4
  • #2 24 Mar 2013 21:27
    karol1996
    Poziom 19  

    Witam
    Jest dwóch podejrzanych:
    -tachoprądnica;
    -regulator, do którego podłączony jest silnik.
    Należy zmierzyć rezystancję prądniczki. Powinna wynosić nie więcej niż 230Ω.
    Warto sprawdzić, czy prądniczka jest dobrze połączona z regulatorem.
    Jeżeli tacho jest ok, to regulator. Wtedy bardzo przydatne będą zdjęcia regulatora.(Do niego jest BEZPOŚREDNIO podłączony silnik)

    Pozdrawiam,
    Karol

    0
  • #3 25 Mar 2013 12:55
    egon42
    Poziom 37  

    Może też zostawać woda w pralce na tyle mało ze wirowanie się włączy ale po częściowym odwirowaniu poziom się uzupełni i prestostat wykrywa wodę i wyłącza wirowanie. Duże odwirowanie jest tylko na programach chyba do 8 programu na dalszych programach odwirowanie jest tylko małe. Sam w domu mam taką pralkę i jak używam szybkie programy od 9 w górę to odwirowanie jest tylko słabe i jak pranie ma być suche to trzeba dać jeszcze raz wirowanie na program 8 i dopiero 8 program dobrze odwiruje pranie. Z tego co się doszukałem to jest co najmniej kilka wersji pralki ardo a1000 różnią się też programami w mojej program 8 to wirowanie ale winnej program 9 to wirowanie tak że trzeba to sprawdzić. Problem z tacho bym raczej odrzucił z tej racji ze były by problemy z praniem przy uszkodzonym tacho.

    0
  • #4 07 Maj 2013 11:18
    kukula82
    Poziom 2  

    Czytając powyższe wskazówki sprawdź kolego czy na pewno wypompowuje wodę do końca i tacho tez tylko że ja bym to sprawdził w ten sposób,podłącz pod przewody od tacho woltomierz na AC i obracaj silnikiem,tylko zdejmij pasek powinno się wygenerować napięcie powyżej 20V.Wtedy będziesz miał 100procent pewności co do tacho.pozdrawiam.

    0
  • #5 07 Maj 2013 11:56
    karol5608
    Poziom 28  

    Zacznij od pompy wody.

    0