Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nowy glosnik do HK Audio PR:O 18 Sub A - co włożyć zamiast org. Eminence?

DJLoGaN 21 Jun 2016 23:04 7614 38
    DJLoGaN
    Level 9  
    a moze nie dońca wiem co masz na myśli mówiąc "wykop" a mowiąc "mulący bas" ?

może zapytam sie na przykladzie konkretnego utworu

Tujamo - Drop That Low (When I Dip)

Czy to jest bas z wykopem? a tam gdzieś pośrodku utworu gdzie jest taki niski przeciągniety bas to do "zatrzęsienia" parkietem lepiej PS76 czy PS100?

Nie chciałbym kupić np PS76 i dowiedzieć się, że ten głośnik nie da rady przenieść takich niskich tonów

Dodam, że ten fabryczny Eminence większość tak niskich tonów przenosił przez 6 lat jego użytkowania a co mu sie stało i dlaczego to nie wiem. Membrana cała, recznie popychając membrane nie slychac aby cewka gdzies obcierala, po zmierzeniu go zwyklym multimetrem daje 3.9ohm a jednak nawet przy bardzo cichym graniu strasznie charczy czy brzeczy nie wiem jak to napisac - dzwiek przypomina jakby do membrany byla przyklejona pusta puszka po piwie ktory dzwoni i pierdzi za kazdym ruchem glosnika.

Wzmak sprawny - sprawdzony na innym glosniku i wszystko gra czysto
    Eminence na innej koncowce wydaje dokladnie takie same nieprzyjemne dzwieki
    wiktor888
    Level 11  
    Sprawdź czy w tym głośniku Eminence nie przerwane są resory, miałem podobny problem u siebie ;) Najlepiej weź lekko paluszkiem naciskaj na resor dookoła i zobaczysz ;)
    DJLoGaN
    Level 9  
    Resor jak i membrana w bardzo dobrym stanie. Przy ruchu membrana nie slychac zeby cewka o cos ocierala. Mechanicznie ten glosnik wyglada na 100% sprawny
    DjMapet
    Level 43  
    Jak brzęczy, to odkleiła się od karkasu cewka. W kazdym razie, jest do wymiany. Widać nieźle katowałeś ten głośnik przesterem i niskim basem. Jak grasz głównie muzykę pokroju:
    DJLoGaN wrote:
    Tujamo - Drop That Low (When I Dip)

To nie dziwię się, że głośnik na 3" cewce padł.
    Do zatrzęsienia parkietem musiał byś postawić ze cztery basy na: http://bcspeakers.pl/index.php?products=product&prod_id=383 :-)

18 TBX-100, to takie minimum a najlepiej sprzedaj ten basik i kup/zrób coś, co naprawdę zatrzęsie parkietem.
    Jak chcesz naprawić ten uszkodzony głośnik, to pogadaj z tym fachowcem: 608 829 269, może Ci go zrobi w dobrej cenie.

Pozdrawiam.
    DJLoGaN
    Level 9  
    Tylko czym bym ja to napędził :D Podpytam o naprawe tego głośnika. Tylko ze szczerze mówiąc ogólnie nie potrzebuje wiekszego basu bo az tak duzych imprez nie gram a głośnik swego czasu dostał pare razy po przesterach ale nigdy mi nie odmówił posłuszeństwa w ciagu 6 lat aż do teraz. Szczególnie ze wbudowana koncówka w ten sub ma niby wewnętrzny limiter żeby nie zrobić z tego głośnika tostera.
    Przyszło mi do głowy coś jeszcze - ostatni tydzien sprzet był przechowywany w małej komórce w pubie do której ktos pod moja nieobecnosc wstawil duza przemysłowa kostkarke ktora krotko mowiac robila saune w tym pomieszczeniu. Cieplo okolo 30st od parownika + wilgoć od lodu - zastanawiam sie czy to nie pomoglo mu odejsciu z tego swiata.

Chciałbym jednak postawić na nogi ta kolumne i rozsądnie dobrać do niej głośnik dlatego pytam co zagra przynajmniej na takim poziomie jak fabryczny Eminence czy ps76 czy ps100 czy np tbx100 bo to są kwoty które moge przeznaczyć na nowy glosnik.

Kupno przetwornika za 2500zl to po pierwsze dla mnie ciut za duzo a po drugie nie mam czym napedzic takiego glosnika skoro mam do dyspozycji koncowke o mocy 600W z tego aktywnego suba

A to odpowiedź bezpośrednio od Eminence USA:
    Hi Tomasz,

18415 was a custom design that we manufactured to their specifications. It
    is no longer in production. We do offer a similar model in our stock line
    that you can use for replacement, called the Sigma Pro-18-4.
    DjMapet
    Level 43  
    Z tego co piszesz, wynika stara prawda; "basu nigdy za dużo". :ok:
    Limiter pewnie jakiś jest, ale żaden nie uchroni sprzętu tak, jak obsługująca ten sprzęt osoba a zwalanie winy na kostkarkę, mnie nie przekonuje. :roll:
    Do mocniejszych głośników, można użyć większej mocy wzmacniacza - tu nie widzę problemu. :) :)
    Sigma Pro 18/4 nie będzie łatwo dostępna i w ogóle nie zawracał bym sobie nią głowy i raczej postawił na 18 TBX.
    Chyba że naprawisz tego Eminence-a, sprzedasz basik HK i kupisz np. dwa TA-18. :wink:

Pozdrawiam.
    DJLoGaN
    Level 9  
    Moge naprawic ten glosnik za 1/5 ceny nowego wiec chyba sprobuje tylko pytanie czy wroci do 100% sprawnosci na nowej cewce. Teraz juz nie bede z niego probowal wycisnac wiecej niz potrafi :)
    DjMapet
    Level 43  
    Po fachowej wymianie kompletnego recona, głośnik jest praktycznie jak nowy. Jeśli wymieniona zostanie tylko cewka, to wiadomo że membrana, resor i zawieszenie, nie będą jak nowe. :-)
    Ale jak są w dobrym stanie, to jeszcze trochę popracują.

Pozdrawiam.
    DJLoGaN
    Level 9  
    Po x konsultacjach z kim sie dalo dowiedzialem sie dwoch istotnych rzeczy:
    Ten eminence jest robiony na zamowienie HK i nie ma go w bezposredniej sprzedazy sa tylko modele zamienniki typu sigma pro

I druga rzecz najwazniejsza: wkladano do pro 18 dwa rodzaje tych eminence jeden o numerze 994176, ktory byl w pierwszych latach produkcji i ponoc mialy klopoty z chlodzeniem cewki przy pelnym wysterowaniu wiec model glosnika poprawiono i w kolejnych latach wkladali glosnik bardziej wytrzymaly o numerze 994276 i na obecna chwile sa tylko takie sprzedawane czyli wersje po poprawce. Postanowilem zakupic glosnik nowy od dystrybutora czyli poprawiony 994276 za kwote 760zl a moj stary oddaje do naprawy i pozostanie w zapasie. Moze trafi sie kiedys na internecie pro 18 z uszkodzonym glosnikiem to bedzie jak znalazl do drugiego basiora.

Dziekuje bardzo za pomoc i mam nadzieje ze temat przyda sie potomnym. Pozdrawiam