Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłogowe kolumny + amplituner stereo do 1000zł - rock, jazz, pop, blues, opera

adek755 25 Mar 2013 04:11 6687 16
    adek755
    Level 13  
    Witam.

Jakiś czas temu zakupiłem zestaw kina domowego 5.1 Samsunga.
    Sądziłem, że prócz zastosowania przy filmach, posłucham też sobie na nich muzyki.
    Nic bardziej mylnego. Kino sprzedane.

Poszukuję teraz podłogowych kolumn stereo i amplitunera stereo .
    Pomimo, że zła jakość dźwięku kaleczy me uszy, technicznie jestem zielony w temacie audio.
    Potrzebuję więc Waszej pomocy w doborze sprzętu. :)

Budżet: 1000zł
    Gatunki muzyczne: rock, jazz, pop, blues, muzyka poważna
    (np. Dżem, OneRepublic, Anna German, Radiohead, Aerosmith, Andrea Bocelli)
    Z głośników korzystać chciałbym też przy filmach, dlatego jakaś tam dynamika, moc i bass też są mile widziane.

Miejsce, w którym pracować miałyby kolumny - i tu pojawia się problem...
    Jest to dość specyficzny pokój - otwarty, dość duży salon.
    Nie będę się dalej rozwodził - poniżej schemat:

Zgaduję, że taka pozycja kolumn i ogólny metraż pokoju nie sprzyja dobremu roznoszeniu się dźwięku,
    ale wierzę że jednak będzie dało się tak coś posłuchać, bo przemeblowanie nie wchodzi w grę.

Teraz pytanie do Was drodzy forumowicze:
    1. Jaki zestaw kolumn podłogowych stereo + amplitunera do 1000zł byście mi polecali?
    2. Z tego co wyczytałem, amplitunery często bywają dużo gorsze jakościowo od wzmacniaczy w tych samych cenach.
    Na tunerze stosunkowo mocno mi zależy, dlatego czy nie znajdzie nic sensownego z amplitunerów w moim budżecie? :(
    3. Czy odtwarzacz, który również planuję zakupić ma jakieś znaczenie? Myślałem, żeby podłączyć amplituner/wzmacniacz
    pod jakikolwiek odtwarzacz DVD - bo chyba nie ma ten element układanki wpływu na dźwięk?

Słowem końca - oczywiście rozumiem, że 1000zł to bardzo mało i wcale nie wymagam cudów.
    Po prostu nie chcę wtopić pieniędzy w najgorsze dziadostwo i bardzo proszę o pomoc w wyborze możliwie dobrego zestawu w tej cenie.

Z góry dziękuję za pomoc!
    Siwek

Herethic
    Level 28  
    Krótko mówiąc - masz na cukierka, a chcesz czekolady ;)...

Zacznijmy od początku:
    Kwiatka opędzluj teściowej. ;)

I przejdźmy do końca:
    To Shaggy - dobry materiał tłumiący podłogę.:spoko:

A co ze "środkiem" odpowiedzi na Twoje pytanie?
    No cóż... Ja akurat gustuję raczej w ostrzejszych,
    lub bardziej alternatywnych brzmieniach.

Postawiłbym jednak na monitory na około 6"-owych wooferach.
    Z prawej strony rysunku masz miejsce w którym umieściłbym w przyszłości 10"-owy subwoofer.

Pozdro.

adek755
    Level 13  
    Herethic wrote:
    Krótko mówiąc - masz na cukierka, a chcesz czekolady ...

nie, nie :) Właśnie tak jak pisałem - nie chcę czekolady, po prostu nie chcę kupić gównianego cukierka ;)

Odnośnie ustawienia to takie delikatne zmiany oczywiście wchodzą w grę, ale samych głośników.
    Telewizor stoi na narożnej szafce dopasowanej do wcięcia, także na to nie ma rady - zostaje.
    Głośniki bardziej równolegle mogę oczywiście ustawić i tak też poczynię.

Co do dywanu to pozytywne zaskoczenie bo właśnie mam Shaggy na podłodze. :)
    Po prostu już tego nie uwzględniałem na schemacie, ale beton tam nie leży, nie.

Herethic wrote:
    Postawiłbym jednak na monitory na około 6"-owych wooferach.

Spodziewałem się właśnie takich podpowiedzi. Oczywiście rozumiem, że w takiej cenie dostanę lepszą jakość z głośników mniejszych, na których mniej poszło na wykonanie, design. Niemniej, jest to salon główny i marzą mi się jednak kolumny stojące, które i wyglądem będą coś reprezentować. No i tym bardziej, że mają stać koło TV. Dodam też, że efekt placebo u mnie jest dość silny, więc i wygląd ma dla mnie spore znaczenie hehe ;)

Nie wymagam nie wiem czego - po prostu chcę jak najlepiej to możliwe wydać te pieniążki i nie wtopić tego w jakieś VK.

To może wyjdę ze swoimi znaleziskami. Po tym co samemu udało mi się wyszukać...
    coś jak Jamo S426, KODA K-5400 F, TAGA HARMONY TAV-606 V3 nie da rady?
    A może coś coś z używanych, o ile z drugiej ręki w tej cenie coś ciekawego dostanę?

No i jeszcze wrócę do moich pytań
    adek755 wrote:

1. (...) jaki amplituner stereo?
    2. Z tego co wyczytałem, amplitunery często bywają dużo gorsze jakościowo od wzmacniaczy w tych samych cenach.
    Na tunerze stosunkowo mocno mi zależy, dlatego czy nie znajdzie nic sensownego z amplitunerów w moim budżecie?
    3. Czy odtwarzacz, który również planuję zakupić ma jakieś znaczenie? Myślałem, żeby podłączyć amplituner/wzmacniacz
    pod jakikolwiek odtwarzacz DVD - bo chyba nie ma ten element układanki wpływu na dźwięk?

gdyż odpowiedzi na te pytania pozwolą mi oszacować ile zostaje na głośniki.

Pozdrawiam i dzięki za posta :)
    Herethic
    Level 28  
    adek755 wrote:
    Właśnie tak jak pisałem - nie chcę czekolady, po prostu nie chcę kupić gównianego cukierka ;)
    Ciężko będzie... Dobre podłogówki za kilkaset złotych? Trzeba by chyba do Davida Copperfielda napisać ;)...
    A na serio - na alledrogo są Mission M73i. Nie oceniam, nie polecam, posłuchać mógłbyś. Pięc stówek kosztują..

Druga sprawa to długość fal akustycznych (przy niskich częstotliwościach) - miałbyś do dyspozycji ok. 3 metry...
    Po kiego czorta Ci więc podłogówki? Naprawdę liczysz na "dobry bas" w takiej przestrzeni? Nie licz na to.
    Właśnie z tego powodu zaproponowałem Ci subwoofer. Jako dodatkowy koszt oczywiście.

adek755 wrote:
    Z tego co wyczytałem, amplitunery często bywają dużo gorsze jakościowo od wzmacniaczy w tych samych cenach.

"Mitologia" przepisywana z klawiatury na klawiaturę. Nie ma takiej reguły.
    Stworzyli ja marketingowcy, żebyśmy więcej sprzętu kupowali...

Pozdro.

adek755
    Level 13  
    Przyjrzę się tym Mission M73i. Cena ok i widzę na szybko, że marka uznana, ale chyba o znalezieniu takich do odsłuchu przed ew. zakupem mogę pomarzyć :(

A co sądzisz o Jamo S426, KODA K-5400 F lub np. TAGA HARMONY TAV-606?

No i jak wygląda sprawa z amplitunerem? Masz może jakieś propozycje?
    Domyślam się, że szukać będę w starszych produkcjach, ale czym kierować się przy wyborze?
    Herethic
    Level 28  
    adek755 wrote:
    ... o znalezieniu takich do odsłuchu przed ew. zakupem mogę pomarzyć :(
    U mnie "na wsi" (w Bydgoszczy) może i tak, ale w Stolicy niekoniecznie...;)
    adek755 wrote:
    A co sądzisz o Jamo S426, KODA K-5400 F lub np. TAGA HARMONY TAV-606?
    Posłuchaj, oceń.
    adek755 wrote:
    ...zła jakość dźwięku kaleczy me uszy...

Więc przyjmijmy, ze to przejściowe zakupy...

Co do Amplitunera, to może Yamaha RX447, albo coś podobnego?
    Obszerny bas bez wykopu, ostrzejsza góra..

A później jakieś normalne kolumny, albo monitory do tego i subwoofer za tysiaka?

Pisałem, że nie słucham Jazzu. Gustuję głównie w gitarach wszelkiej maści, raczej ostrych.
    Poczekaj na wypowiedzi innych osób.

Pozdro.
    adek755
    Level 13  
    Rozumiem.

Jeszcze sprawę amp pogłębię - czym w ogóle kierować się przy wyborze amplitunera?
    Sprzętów jest wręcz mnóstwo, a ceny podobnych modeli danego producenta są bardzo rozbieżne.

Czuję się więc bezradny bo totalnie nie wiem na co patrzeć...

Z moim budżetem szukać będę na pewno wśród modeli używanych, a nawet chyba wśród retro sprzętów.

Bardzo mi się podobają produkty w stylu vintage np MARANTZ 2226 czy SX 252:
    Podłogowe kolumny + amplituner stereo do 1000zł - rock, jazz, pop, blues, opera Podłogowe kolumny + amplituner stereo do 1000zł - rock, jazz, pop, blues, opera
    No, ale wybierając amplituner po wyglądzie, daleko jednak chyba nie zajdę.. :( ;)
    Herethic
    Level 28  
    W uproszczeniu:
    1) Jakością podzespołów i architekturą - najczęściej wyższe modele są lepiej zbudowane.
    2) Typem brzmienia - może być "precyzyjne - chłodne", albo bardziej "rozmazane - cieplejsze'.
    3) Mocą, a raczej poborem mocy, żeby odpowiednio wysterować kolumny.

To długi temat, a ja nie jestem audiofilem, tylko przeciętnym zjadaczem chleba...

Znam wprawdzie konstrukcje, które mogłyby Cię mocno zainteresować,
    moim zdaniem wręcz stworzone do tego co słuchasz, ale to nie ta kasa... :(

A ogólnie bajka jest o tym, ze każdy element toru audio (CD, DVD,Wzmacniacz, Kolumny) wprowadza
    jakieś zniekształcenia dźwięku. Większe, lub mniejsze. Jedne mogą się nam spodobać, inne nie.

Musisz posłuchać kilku, kilkunastu sprzętów, żeby załapać co Ci najbardziej odpowiada.
    Np. Wolisz łagodniejsze, tekstylne tweetery, czy ostrzejsze, metalowe?

Na dobry wzmacniacz potrzebujesz około 500-1500zł.
    Na kolumny około 1500-3000zł. Na subwoofer około 800-1200zł. Oczywiście używki.
    Wówczas możesz rozmawiać o tym:
    adek755 wrote:
    (...)zła jakość dźwięku kaleczy me uszy(...)

Ale to już bardziej np. z Przemo-lukas, Marian133...
    to są ich klimaty muzyczne, a nie moje.

Pozdro.

Dodano po 15 [minuty]:

Aha, z ciekawych Vintage jest na alledrogo np.Rotel RX-803. Dobry amplituner z solidnym, dość dynamicznym brzmieniem.
    Brzmienie - rzecz gustu, ale sprzęt niezły.
    adek755
    Level 13  
    Pozwolę sobie jeszcze o coś zapytać. Rozważałem bowiem postawienie przyszłego audio w pokoju na piętrze. Prócz tego, ze jest tam mniejszy metraż ~15m2 (co chyba lepiej?), doczytałem też, że gołe ściany i podłogi niekorzystnie wpływają na dźwięk. Takie też warunki niestety panują na dole w salonie - przypominam schemat:
    czyli duża przestrzeń, wysokie ściany, gołe parkiety. W pokoju. o którym teraz pomyślałem jest też dywan na całej powierzchni. Jest też jednak pewne ALE... Mianowicie ścięcie jednej ze ścian (ścięcie tak od wysokości ~100cm do sufitu) poglądowo prezentuje schemat (ścięcie jest bardziej strome i schodzi niżej, na schemacie trochę słabo mi to wyszło):
    głośniki oznaczone są jako kwiatki, ścięta ściana jest za sofą - jak na schemacie

I co o tym sądzicie? Lepszy będzie przy tej sytuacji jednak:
    pokój:
    + duży dywan, 15m2, regularny kształt i dobre rozstawienie kolumny
    - mocne ścięcie ściany (od wysokości ~50cm do sufitu)
    czy salon:
    + ściany bez ścięć
    - mały dywan - sporo gołego parkietu, połączenie z jadalnią, duża przestrzeń

Druga sprawa - wrócę do kwestii amplitunera - rzucony był tu model Denon RCD-100. Czy będzie on dobrym wyborem? Bo konkretnie nikt tego nie określił. W zestawieniu z tymi innymi amplitunerami bez CD które były tu prezentowane - Marantz, Yamaha, Pioneer? Przy RCD-100 widać bowiem, że jest to już wytwór epoki nam bliższej - jak odbija się to na jakości, brzmieniu?
    Z wyglądu dla mnie ten RCD lipa - tak jak już pisałem. Bardzo korci mnie on jednak, bo wbudowane CD w amplituner to raz, ze brak problemów z ew. zakupem gównianego odtwarzacza, dwa - uniknięcie ew. strat z połączenia CD-AMP kablami audio no i ten Denon ma optyczne wejście, czego nie mają wcześniej wymieniane, wiekowe już sprzęty, a dekoder najchętniej podłączyłbym właśnie optykiem.

I jeżeli chodzi o kolumny... trochę poszukałem, poczytałem, dowiedziałem się co nieco o kolumnach i wytypowałem dla siebie takie opcje:

1. Visaton Alto II
    2. Avance Omega 503 (oferta prywatna 700zł)
    3. TANNOY MERCURY M3
    4. ELTAX LIBERTY 5+
    5. Mission M73i

No i amplitunery:
    1. Denon RCD-100 - wcześniej opisywałem
    2. ROTEL RX-203
    3. Marantz 2215BL
    4. PIONEER SX-300D
    5. YAMAHA CR-420

Co o tym sądzicie, które chwytać? Coś się z tego uklei?

Z góry dziękuję za cierpliwość do moich pytań i Waszą nieocenioną pomoc! :)
    Herethic
    Level 28  
    Sorki, nie mam teraz czasu na odpalanie Cad-a.
    W tym układzie zachowasz funkcjonalność pokoju.
    adek755 wrote:
    (...)mniejszy metraż ~15m2 (co chyba lepiej?)
    Do ogrzewania zimą - tak. Do słuchania muzyki niekoniecznie.
    adek755 wrote:
    Mianowicie ścięcie jednej ze ścian(...)
    Regips? Jeśli tak, to troszkę przydudni przy glośniejszym słuchaniu muzyki.
    Panele też. Pomoże tu estetyczna wykładzina dywanowa (również za kolumnami/monitorami,
    bo będą stały dość blisko ściany i na ścianie za kanapą), ale też zdrowy rozsadek w decybelach.
    Drzwi szafy nie maja prawa drgać! Ale to już groszowa sprawa.

Masz tu mniejszą przestrzeń (trzy metry zamiast czterech) niż w salonie, wiec wybij
    sobie z głowy kolumny które zaproponowałeś, albo licz się ze sporymi wydatkami na
    przystosowanie do nich pomieszczenia, A nawet, gdybyś to zrobił, to kolumny powinny
    mieć nieco inna budowę.

Obecnie Monitory na 6'-owych wooferach to już sporo tutaj.

Pozdro.

Uzytkowinik19
    Level 38  
    Ja bym tutaj celował w Klipsch F1, kolumny niby budżetowe ale świetne do muzyki rock, pop, zadziwiająca potęga brzmienia z tak małych mid-wooferów, sprawdziły by się zarówno w dużym salonie jak i tym 15m2 pokoju. Kolumny bardzo jasne swoim charakterem brzmienia więc potrzeba tutaj ciemnego lub neutralnego wzmacniacza takie minimum do nich to Sony TA-F490, 500ES, 570ES i do tego jakiś niedrogi tunerek w cenie ok 100zł
    Cena kolumn używanych to ok 800zł, wzmacniacze podane możesz kupić od 300 do 450zł
    Budżet zostaje niecfo przekroczony ale naprawdę warto.

Ewentualnie Arcam Alpha 5, bdb wzmacniacz ale nie do szaleństw po prostu wystarczający do wysterowania tych wysoko efektywnych kolumn.

Kolumny ustawione powinny być na krótszej ścianie.
    Herethic
    Level 28  
    Co do krótszej ściany Użytkownik19 ma oczywiście racje,
    ale pokój straci wówczas funkcjonalność..

Pozdro.
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    Może by się dało zamienić szafki z krótkiej ściany na szafke z napisam Audio :)
    Herethic
    Level 28  
    Uzytkowinik19 wrote:
    Może by się dało zamienić szafki z krótkiej ściany na szafke z napisam Audio :)
    Całkiem ładnie by to wyglądało :D

Hmm.. http://www.skleptonsil.pl/497827/melody-nowosc
    Łagodne soprany i lekko przeciągnięty basik?...
    Przynajmniej tego można by się spodziewać... Blues, pop, opera...
    Będą łagodniejsze od Klipsch F-1, gdybyś wziąć je pod uwagę...
    Cena ciekawa...

Pozdro.
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    Te Melody jakoś do mnie nie przemawiają "Pasmo przenoszenia 75 - 20 000 Hz"
    Ja bym sobie odpuścił.
    Klipschy nie są ostre jak się je zestawi z dobrym wzmacniaczem. Wysokie tony są bardzo detaliczne.
    adek755
    Level 13  
    Chwilę poszperałem i poczytałem przed napisaniem tego posta. Pomyślałem, że wrzucanie tu esejów i zasypywanie Was licznymi, najczęściej głupimi pytaniami nie ma sensu i warto samemu trochę wiedzy nazbierać.

No więc doszedłem do wniosku, że faktycznie pójdę w stronę wzmacniacza, skoro sensownego amplitunera nie da rady mi dobrać.

Na chwilę obecną "mam" taki zestaw i dogaduje szczegóły ze sprzedawcą:
    Avance Omega 503 - 650
    DENON DCD 755AR - 350
    Myślę, ze uda mi się jeszcze coś z tego urwać.
    Że głośniki są ok - to już się zdążyłem naczytać.
    Jak ten DCD Wam się widzi? Dodam, że ten egzemplarz, który mam do zakupienia jest po drobnych usprawnieniach - jakich, oczywiście nie wiem, bo i tak niewiele by mi to powiedziało.

Jeżeli chodzi o wzmacniacz, to myślę nad modelem DENON PMA 655R. I wtedy - jeżeli jest ok:
    1. Jaki w miarę tani, ale i znośny tuner do tego wszystkiego? (Jak widzicie, budżet już przekroczony, no ale inaczej się nie da).
    Coś w Vintage do dopełnienia design'u będzie sensownego?
    2. Jeżeli nie jest ok - jaki więc wzmacniacz do 503 i 755AR?
    3. Chyba, że znajdzie się jednak jakiś amplituner?

Pozdrawiam
    Herethic
    Level 28  
    adek755 wrote:
    Jak ten DCD Wam się widzi? Dodam, że ten egzemplarz, który mam do zakupienia jest po drobnych
    usprawnieniach - jakich, oczywiście nie wiem,
    A my skąd mamy wiedzieć :?: Zauważ tylko, że w tych Avance siedzą 5"woofery...
    Posłuchaj tego zestawienia w warunkach podobnych do Twoich
    i oceń. Dowiedz się tez jakie to usprawnienia, żeby nie okazało się np, ze kupujesz
    przysłowiowy "piekarnik".

Co do kolumn:

Nie ma normy, w/g której producenci podają dolna część pasma.
    Może ona być podana zarówno przy spadku 3dB i 12db.
    Na oko (należy to sprawdzić na ucho) Melody wydają mi się lepszym rozwiązaniem.
    Co do Klipsch F1 - Użytkownik 19 pewnie ma tu pewnie więcej do powiedzenia ode mnie.
    Na pewno są najgłośniejsze i najostrzejsze w tym zestawieniu.

Pozdro.