Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVR PROG MKII przestał działać. Jaki zamiennik?

Noisy_daddy 25 Mar 2013 12:18 3285 25
  • #1 25 Mar 2013 12:18
    Noisy_daddy
    Poziom 14  

    Posiadam programator AVR PROG MKII od And-techu. Badziew straszny. Było z nim mnóstwo różnych problemów, w końcu zaczął działać poprawnie, ale niedawno zupełnie przestał chodzić. Cały czas świeci się czerwona dioda, dostaję komunikaty, że nie został znaleziony. W każdym razie zaprogramować za jego pośrednictwem nic już się nie da. Także planuję zakup kolejnego programatora. I tu pytanie. Polecilibyście jakiś, na który nie można narzekać? Najlepiej nie za drogi. Może ten np? http://sklep.microsense.pl/programatory/11-usb-avr-isp-ii-stk500v2-cena.html
    Dodam, że posiadam mikrokontroler ATMEGA16, windows xp/8 (w zależności od kompa) i atmel studio 6.

    0 25
  • #2 25 Mar 2013 12:57
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Z nieoryginalnych to kiedyś kupiłem w Propoxie ich programator i jest super. To co ze mną przeżył to on tylko wie, co ważne nadal żyje. Potem dostałem oryginalny MkII z Atmela i też sobie chwalę. W każdym razie działa jak należy i problemów nie ma. Z drugiej strony jeśłi używasz M16 (i może większych AVRów) to warto pomyśleć o AVR Dragon - jednak JTAG to szybkość programowania, brak problemu z fusebitami i sprzętowe debugowanie.

    0
  • #5 25 Mar 2013 14:42
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    pitboo napisał:
    Dlaczego nie użyć po prostu niezawodnego i taniego układu pod USB USBasp ?

    http://mikroprocesory.info.pl/narzedzia/programatory/usbasp.html


    Prosty to on jest, ale niespecjalnie niezawodny, dodatkowo to nie jest odpowiednik MkII, który ma ISP, PDI i TPI. Nie umożliwia też programowania układów zasilanych niskonapięciowo, ani nie współpracuje z Atmel Studio/AVR Studio. Więc nie mylmy pojęciowo dwóch światów - programatorów i tanich substytutów.

    0
  • #6 25 Mar 2013 16:34
    Noisy_daddy
    Poziom 14  

    Tak, przez flipa wgrywałem. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją and-techu i jednak ładnych pare miesięcy działał. Ale od początku było widać, że jest jakiś lipny. Dlatego nie chcę żeby coś takiego się powtórzyło.

    Cytat:
    Z drugiej strony jeśłi używasz M16 (i może większych AVRów) to warto pomyśleć o AVR Dragon

    Będę być może używał większych AVR-ów, ale też niedługo pewnie będę potrzebował atmegi 8 lub nawet czegoś z rodziny attiny. Ich się nie da programowac przez jtaga? Jeśli nie to wolałbym pozostać przy isp

    0
  • #7 25 Mar 2013 16:36
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    One mają ISP lub TPI. Ale AVR Dragon ma nie tylko JTAG, ma także ISP, TPI i HV. W efekcie każdy mikrokontroler Atmela może być Dragonem programowany.

    0
  • #8 25 Mar 2013 16:40
    Noisy_daddy
    Poziom 14  

    Sounds good. Ale np. kamami chce za niego 246 zł.. Da się go dostać w sensownej cenie?

    0
  • #9 25 Mar 2013 16:43
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    To jest sensowna cena - porównaj sobie ją z cenami innych narzędzi od Atmela o podobnej funkcjonalności ;)
    Swoją drogą ciekawi mnie awaria programatora - sam osobiście mam takowy, a także zgodną pod względem schematu samoróbkę - i działają bardzo dobrze - może spowodowałeś uszkodzenie niewłaściwym używaniem? Swoją drogą pisałeś do producenta w sprawie reklamacji/gwarancji?

    0
  • #10 25 Mar 2013 17:18
    Noisy_daddy
    Poziom 14  

    No ok. Sądząc po rozmiarze płytki rzeczywiście jest to dość uniwersalne narzędzie. Jednak nie widzi mi się wydawania tylu pieniędzy na zwykły programator. Widziałem gdzieś, że są takie zwykłe programatory bez obudowy, płytka powiedzmy ok. 2x6 cm, w jednej strony wyjście usb z drugiej gniazdo pod isp, cena ~20 zł podobno nawet może być. I coś takiego by mnie interesowało.
    Hmm a jak miałoby np wyglądać to niewłaściwe używanie? Podpiąłem po prostu MOSI do MOSI, reset do reseta itp i tyle :D Wczęsniej było tak, że co jakiś czas wyskakiwał mi error podczas próby programowania, coraz częściej coraz częściej aż w końcu atmel studio w ogóle przestał wykjrywać programator, więc wygląda na typową śmierć naturalną. Jest to już drugi programator, który dostałem od producenta w ramach wymiany, poprzedni nie działał w ogóle, już na etapie konfiguracji był problem, więc za ten programator ja już podziękuję. Następne co napiszę do producenta to będzie prośba o zwrot pieniędzy

    Dodano po 24 [minuty]:

    tmf - podrzuciłbyś linka do tego programatora w propoxie? Który to dokładnie?

    0
  • #11 25 Mar 2013 18:30
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Za 20zł to będziesz miał z całym szacunkiem badziew - nie ma jednocześnie tanich i dobrych układów. Albo kupujesz programator-zabawkę - USBasp, albo zajmujesz się sprawą profesjonalnie i bierzesz dragona.

    Co do programatora to albo masz wyjątkowego pecha, albo jakieś podstawowe błędy popełniasz przy programowaniu (np. strong pull-up/down na liniach ISP, itp.) - ja z tych programatorów korzystam od ponad roku i 0 problemów.

    0
  • #12 25 Mar 2013 18:51
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    tmf napisał:
    Z drugiej strony jeśłi używasz M16 (i może większych AVRów) to warto pomyśleć o AVR Dragon - jednak JTAG to szybkość programowania, brak problemu z fusebitami i sprzętowe debugowanie.


    Sprzętowe debugowanie?

    Chodzę sobie po necie i próbuję coś znaleźć o Dragonie. Jakieś dokumentacje, manuale, opisy. Wydawałby się, że na stronie producenta wszystko powinno być, ale ja jakoś nie mogę znaleźć. Czy za tą cenę (200 -300pln) nie mam prawa domagać się już żadnej dokumentacji?

    0
  • #13 25 Mar 2013 18:57
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    A do plików pomocy Atmel/AVR Studio Kolega zajrzał? Tam są wszystkie opisy, gdyż praca programatora zależy w dużym stopniu od wgranego z poziomu AVR/Atmel Studio firmware - stąd dokumentacje, opisy wyprowadzeń i połączeń są dołączane do każdej wersji Atmelowskiego IDE.

    0
  • #14 25 Mar 2013 19:07
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    To oznacza, że muszę rejestrować się i ściągnąć prawie 1GB, żeby zobaczyć 10 stron co z czym się je? Bo producent nie raczył dać jednego głupiego pdf z kilkoma stornami na swojej stronie? To jakaś kpina chyba.
    Co tam pdf jak nawet nie chciało się dłuższego zdania dokończyć.

    http://www.atmel.com/tools/AVRDRAGON.aspx?tab=overview

    Cytat:
    Supports up to 3 hardware program breakpoints or 1 maskable data breakpoint (depending on the OCD mo
    Supports up to 32 software breakpoints
    On-board 128kB SRAM for fast statement-level stepping
    Robust level converters support 1.8V to 5.5V target operation
    Uploads 256Kb code in ~60 seconds (XMEGA using JTAG interface)
    Full-speed USB 2.0 compliant host interface (12 MB/s)
    Firmware upgradeable for supporting future AVR devices
    Supports NanoTrace (depending on the OCD module on the AVR device; uses target device's memory)
    USB powered, and capable of sourcing power to an external target

    0
  • #15 25 Mar 2013 19:22
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Eee, przesadzasz. Wpisałem w googlarkę "AVR Dragon help" i pierwszy link:
    http://support.atmel.no/knowledgebase/avrstudiohelp/mergedProjects/AVRDragon/AVRDragon.htm
    Daje opis co i jak. Wszystkie helpy do AS są dostępne on-line, więc nic nie trzeba instalować. Są też oczywiście noty, można wygooglać, lub przejść klikając ze strony Atmela. Przy każdym procesorze są wymienione narzędzia do programowania i po tym znajdziesz opis. Zapewniam cię, że to 00 razy łatwiejsze niż znalezienie czegokolwiek o ARM :)

    0
  • #16 25 Mar 2013 19:46
    Noisy_daddy
    Poziom 14  

    W tym momencie i tak nie wgram nowego firmware'u skoro mi go nie wykrywa. Podłączyłem tak jak tu: http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&sa=N&r...w=272&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:1,s:0,i:84
    z tym, że zasilanie też z programatora (i to akurat jako jedyne działa) i rezystor nie 10 a 13 kO, więc wszystko powinno być ok.

    To jak nie 20 zł to może chociaż za jakieś 80 by coś było sensownego?
    tmf - który dokładnie programator z propoxa masz?

    0
  • #17 25 Mar 2013 19:59
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Kondensator na nodze reset zbędny, a nawet przeszkadzający. A jak nie wykrywa to musiałeś coś uszkodzić - nie ma mocnych, żeby procesor sam z siebie padł w takim stopniu, że nie startuje nawet z bootloadera.

    A z tej półki cenowej możesz poszukać jeszcze STK500v2, ale na układzie FT232RL, a nie programowym USB. Choć moim zdaniem ten programator który miałeś jest w tej klasie cenowej najlepszy i dziwi mnie, że Ci padł...

    0
  • #18 25 Mar 2013 20:04
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    tmf napisał:
    Eee, przesadzasz. Wpisałem w googlarkę "AVR Dragon help" i pierwszy link:
    http://support.atmel.no/knowledgebase/avrstudiohelp/mergedProjects/AVRDragon/AVRDragon.htm
    Daje opis co i jak. Wszystkie helpy do AS są dostępne on-line, więc nic nie trzeba instalować. Są też oczywiście noty, można wygooglać, lub przejść klikając ze strony Atmela. Przy każdym procesorze są wymienione narzędzia do programowania i po tym znajdziesz opis. Zapewniam cię, że to 00 razy łatwiejsze niż znalezienie czegokolwiek o ARM :)


    To już coś, ale ciężko dać link ze strony produktu? Nie zaśmiecam już tego wątku, bo zaraz znowu cenzura zadziała jak w poprzednim wątku w którym coś od siebie napisałem na temat Atmela. Pewnie ktoś raportował bo akurat tylko ten jeden post poleciał do kosza. Dno.

    0
  • #19 30 Mar 2013 12:49
    markoz7874
    Poziom 31  

    Witam,
    Czy mógłby ktoś udostępnić najnowszy firmware dla AVR PROG MKII od And-techu?
    Wczoraj zainstalowałem Atmelstudio i niestety oprogramowanie sugeruje update.
    Najnowszy wkład który udało mi się znaleźć, atmelstudio rozpoznaje jako 1.14 a potrzebne jest 1.15 :(
    Byłbym wdzięczny za wsad (plik HEX)

    0
  • #22 30 Mar 2013 18:20
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Rozumiem, że wgrywasz wersję 30.03.2013: Wersja LUFA: 130303 (build 130304)?
    Jeśli tak to niestety na chwilę obecną nowszy firmware nie jest dostępny - jesteśmy pod tym względem zależni od projektu lufa: http://www.fourwalledcubicle.com/LUFA.php
    Pomóc mogłaby rekompilacja źródeł ze sztucznym podniesieniem wersji, którą załączam. Bardzo proszę o przetestowanie, nie gwarantuję, że zadziała, jeśli zadziała to proszę o informacje, jeśli nie to też proszę o kontakt i niestety musimy poczekać na aktualizację projektu LUFA.

    0
  • #23 30 Mar 2013 20:34
    markoz7874
    Poziom 31  

    piotrva napisał:
    Rozumiem, że wgrywasz wersję 30.03.2013: Wersja LUFA: 130303 (build 130304)?
    Jeśli tak to niestety na chwilę obecną nowszy firmware nie jest dostępny - jesteśmy pod tym względem zależni od projektu lufa: http://www.fourwalledcubicle.com/LUFA.php
    Pomóc mogłaby rekompilacja źródeł ze sztucznym podniesieniem wersji, którą załączam. Bardzo proszę o przetestowanie, nie gwarantuję, że zadziała, jeśli zadziała to proszę o informacje, jeśli nie to też proszę o kontakt i niestety musimy poczekać na aktualizację projektu LUFA.


    Witam, oczywiście wgrywałem najnowszą podaną przez Ciebie wersje.
    Nie jestem doświadczonym użytkownikiem, ale właśnie dlatego staram się dokładnie wykonywać polecenia.
    Sztuczne podniesienie wersji odniosło skutek, za co serdecznie dziękuję :)
    Przepraszam, że tak długo musiałeś czekać na informację zwrotną, ale nigdy wcześniej nie używałem środowiska atmelstudio i trochę trwało zanim się zorientowałem w jego działaniu.
    serdecznie pozdrawiam :)

    0
  • #24 17 Kwi 2013 00:25
    Noisy_daddy
    Poziom 14  

    Wgranie nowego firmware'u rozwiązało problem z moim programatorem. Ale sytuacja i tak mnie dziwi. Przecież nie powinno tak być, że nagle przestaje działać i trzeba wgrać kolejny firmware, żeby to naprawić i tak w kółko...

    0
  • #25 17 Kwi 2013 00:51
    markoz7874
    Poziom 31  

    Noisy_daddy napisał:
    .. Przecież nie powinno tak być, że nagle przestaje działać i trzeba wgrać kolejny firmware, żeby to naprawić i tak w kółko...

    Takie sa uroki posiadania klona firmowego programatora.
    Gdybyś miał oryginał, to byś zaktualizował soft poprzez atmelstudio.
    A tak, musisz prosić o aktualizacje lub nie aktualniać atmelstudio.

    .. ewentualnie poprosić producenta oprogramowania o przygotowanie manuala, jak przygotować wsad do programatora samodzielnie?;)

    0
  • #26 17 Kwi 2013 01:24
    Noisy_daddy
    Poziom 14  

    To już będę wiedział na przyszłość..AS nie uaktualniałem (chyba że uaktualnia się samo?). No nieważne, w każdym razie problem rozwiązany. Dziękuję wszystkim za pomoc.

    0