nusku wrote:igorek_x wrote:Aktualnie zegar włącza zasilanie pompy na 40 minut przed jej startem, by się "wygrzała".
Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne dla pc i jej elektroniki?
PC odłączana jest od zasilania przez czasówkę, pół godziny po zakończeniu pracy.
Przy takim traktowaniu (pozwalasz jej się rozgrzać a potem uspokoić) to nie powinno być problemem. Ale np. Daikin po odłączeniu zasilania pierwszy kurs ma bardzo spokojny i długo dochodzi do siebie. Niektóre modele jak SkyAir Daikina zaczynają od defrostu niezależnie od temp. na zewnątrz - chodzi o powrót oleju. Elektronika nie wiedząc w jakich okolicznościach i kiedy było wyłączenie zasilania zakłada, że po włączeniu zasilania trzeba przepompować olej do sprężarki robiąc cykl chłodzenia. A to nie jest za fajne ...
Dzięki za tę informację.
Nie wiedziałem o czymś takim.
Dzisiaj miałem "suche" defrosty.
Wymiennik bez lodu, defrost z zegarkiem w ręku co 20 minut.
Nie wiem od jakiego czasu to trwało. Temperatura zewnętrzna 0, wilgotność 52% według wskaźnika.
Akurat coś robiłem w piwnicy, słyszę że pompa się zatrzymała i rozpoczyna defrost, więc wychodzę na zewnątrz popatrzyć na jednostkę. A ta czysta. Wracam i patrzę na pobieraną moc. Standardowo. Leci do lekko ponad 3,6kW i tu coś innego.
Normalnie od razu odnica sprężarkę i pobór spada do zera natychmiast. Tym razem powoli opada do zera.
No dora, myślę. Pewnie algorytm sobie tak wymyślił.
Niestety po kolejnych 20 minutach, to samo i znowu i znowu.
Nie wiem od kiedy robiła takie numery.
Licznik prądu mam taki standardowy z zakładu energetycznego plus dodatkowy, który pokazuje chwilowe zużycie prądu.
Nie mam możliwości sprawdzenia poboru po krzywej z wykresu.
Z braku pomysłów, włączam apkę i zauważam, że przy zakładce filtr jest jakieś info. Tam, że mam wyczyścić filtr. No to wciskam reset.
Pompa skończyła robić "suche" defrosty.
50 minut od poprzedniego, działała nadal bez przerwy.
Nie wiem od jakiego czasu to trwało, ale na taki defrost trafiłem 3 tygodnie temu. Jednak stwierdziłem, że to algorytm.
W apce nie zwróciłem uwagi, czy było jakieś powiadomienie.
Dopiero po zauważeniu cyklicznego problemu.
Jutro ponownie się jej przyjrzę.
Przerobiony haier 7kW.