Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW

Mlynekg 27 Oct 2022 09:16 302685 2354
Texa Poland
    rsv6
    Level 12  
    Orientuje się ktoś do czego są te zworki? Zastanawiam się czy tam nie wpiąć termostatu aby pokazywał mi realnaną temperaturę?

Zmniejszenie temperatury na pilocie powoduje że agregat też zwalnia. Lepiej gdyby pracował w tyrbie on off pełnej mocy. Bo takie niby podtrzymywanie temperatury to tylko strata prądu.
  • Texa Poland
  • Texa Poland
    Wlodek22
    Level 30  
    Ja jest to emulator zastępujący typowe silniki inwerterowe, 5 przewodowe. Jest tu wykorzystany sygnał sterujący do zmiany częstotliwości wyjściowej. Zmieniając sygnał sterownik otrzymuje taką częstotliwość na wyjściu jakiej oczekuje, typowy fetbeck jak w prawdziwym silniku.
    https://youtu.be/kdzPFjwDcdM
    rsv6
    Level 12  
    Co masz na myśli mówiąc konfiguracja. Czy na Tych panelach widać pracująca sprężarkę ? Marzy mi się taki LCD co pokazuje realna temeperatury. Oraz pracę sprężarki w procentach. Orientuje się ktoś czy można coś takiego do tego modułu podłączyć?

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW [img-2] Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW [img-6]
    Sterownik do pompki i dwóch wentylatorów już mam i działa znakomicie. Gdy na wyjściu sterowania jest minimum 2V załącza wyjście przekaźnika D9

A1 A2 wejścia napięciowe sterowania wentylatorami.

D7 D8 wyjścia sterowania częstotliwością.

Program w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3929760.html
    Wnekus
    Level 11  
    Mam pytanie odnośnie defrostu jednostki zewnętrznej MDV 11kw, wymiennik rurowy 16kw. Teoretycznie wszystko działa OK, pompa grzeje, co jakiś czas następuje defrost, chmura pary, temperatura cienkiej rurki nie spada poniżej 10 stopni ale... każdy defrost kończy się błędem "F0 - Zadziałanie zabezpieczenia przeciążeniowego", po czym jednostka wraca do normalnej pracy samoczynnie.
    Defrosty mam dopiero od 1-2dni, ale przez przypadek zauważyłem ten błąd bo nie powoduje żadnej problemów. W momencie defrostu czy wystawienia błędu pobór prądu zbliża się do 5kw (nominalnie jest 4kw)
    Zrobiłem dodatkowy test, puściłem układ w druga stronę czyli na chłodzeniu bufora, 2-3 minuty pracy i błąd "P6 Zadziałanie zabezpieczenia niskiego ciśnienia.... "
    Dodatkowo od samego początku dość głośno słychać "szum" czynnika w rurach, bo to może mieć jakieś znaczenie do diagnostyki.
    Wlodek22
    Level 30  
    Zapomniałeś zadać pytanie. Pewnie pytasz, dlaczego?
    A no dlatego, że algorytm defrostu w tej klimie został napisany dla wymiennika lamelowwgo, który ty zastąpiłeś rurowym. Zamiast od parowania - 20C, masz +20C i na twoim miejscu bym się cieszył, że zabezpieczenia fabryczne działają i nie testował bym ich dalej.
    Wnekus
    Level 11  
    Ale problem dotyczy defrostu oraz "chłodzenia bufora" dla celów testowych - czyli właśnie takiego wymuszonego defrostu, tylko inny błąd jest generowany.
    Grzanie CWU czy CO działa chyba bez większych problemów a przynajmniej ja ich nie zauważyłem bo osiągane temperatury uzyskuje bez problemów.

Czy ilość czynnika (zbyt mała) może mieć znaczenie - agregat inwerter z EEV. Czy jest jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu ??
    Mam wziernik na instalacji oraz nagrane filmy z defrostu oraz chłodzenia może by pomogły w diagnostyce ??
    jack63
    Level 43  
    Wlodek22 wrote:
    Zapomniałeś zadać pytanie. Pewnie pytasz, dlaczego?
    A no dlatego, że algorytm defrostu w tej klimie został napisany dla wymiennika lamelowwgo, który ty zastąpiłeś rurowym. Zamiast od parowania - 20C, masz +20C i na twoim miejscu bym się cieszył, że zabezpieczenia fabryczne działają i nie testował bym ich dalej.

Widzę, że przejąłeś ode mnie "wołanie na puszczy"... : D
    Mnie się odechciało, bo prawda nie dociera i na nowo objawiają się odkrywcy faktu, że ziemia jest okrągła (wymiennik powietrzny JW z dostosowanym do niego algorytmem pracy), a nie płaska (wymiennik cieczowy z algorytmem tylko oszukanym informacjami z czujników temp).
    Dobrze, że jest bufor i działające zabezpieczenia, bo niektórzy skończyli przygodę z PC na zamrożeniu i zniszczeniu wymiennika cieczowego...
    Także przeciążenie silnika, przemijające lub presostat LP to drobiazgi. Jednak, faktycznie nie ma co testować ich "wytrzymałości" na zniszczenie...
    Wlodek22
    Level 30  
    Jak budowa cepa.
    Tylko ot niestety tylko tzw "pewna grupa fejsbukowa" wie jak ten cep działa.
    U żeby nie było, że się tylko przesmiewam i że zawsze taki mądry byłem. Ja też przechodziłem tą drogą, też przerabiałem klimę, też obudziłem się od szumu czynnika w grzejnikach. Ale zadałem sobie trudu pewnych rzeczy się nauczyć i zrozumieć, by dojść do przekonania, że nie warte to zachodu. Tzn wymyślanie i wdrażanie dosyć skomplikowanych chłodniczy zabezpieczeń czy zalewania instalacji glikolem. Kupiłem normalna pompę i spię spokojnie.
    Wnekus
    Level 11  
    Quote:

Dobrze, że jest bufor i działające zabezpieczenia, bo niektórzy skończyli przygodę z PC na zamrożeniu i zniszczeniu wymiennika cieczowego...
    Także przeciążenie silnika, przemijające lub presostat LP to drobiazgi. Jednak, faktycznie nie ma co testować ich "wytrzymałości" na zniszczenie...

Wlodek22 wrote:

Wydaje mi sie ze do zamrożenia wymiennika wiele mi jeszcze brakuje, temperatura wody po przejściu przez wymiennik ma minimalnie 27 przy wejściowej 35 stopnie oraz temperatury gazu cienka 17 / gruba 32. Cały cykl trwa około 2 minut, wiec możliwe ze czujniki jeszcze nie uzyskały prawidłowych odczytów.
    Pompa obsługuje tylko i wyłącznie bufor i wymiennik rurowy (nie płytowy o ile to ma jakieś znaczenie) pędzona na 100#.

Możliwe ze właśnie temperatura o której pisał Wlodek22 ma znaczenie.

Gdyby ktoś chciał zerknąć dwa filmy

1. Defrost

2. Praca na chłodzeniu bufora (Tbufora około 30 stopni, t-zewnetrzna -3

Agregat powinien grzać/chłodzić do -15 , w pierwszym przypadku przeciążenie silnika, w drugim zabezpieczenie niskiego ciśnienia.
    Wlodek22
    Level 30  
    Z tego co ja znajduje to f0 i p6 oba dotyczą przeciążenia i zabezpieczenia modułu IPM sprężarki.
    Poszukaj informacji o kopercie pracy sprężarki i sprawdź czy toja sprężarka w niej się mieści.
    Wnekus
    Level 11  
    Wlodek22 wrote:
    Z tego co ja znajduje to f0 i p6 oba dotyczą przeciążenia i zabezpieczenia modułu IPM sprężarki.
    Poszukaj informacji o kopercie pracy sprężarki i sprawdź czy toja sprężarka w niej się mieści.

Błędy wyciągnięte z PDF-a agregatu.

Agregat to MODA-36HFN1-QRDA

F0 -Overcurrent protection
    P6 - Low pressure protection of compressor

" kopercie pracy" Jeśli chodzi za zakres pracy to
    Warunki testu to -3 do -5 zewnetrzna / temeratura wody w buforze 30 - 40 stopni
    Grzania -15 ~ 24
    Chlodzenie -15 ~ 50
    Wnekus
    Level 11  
    Wlodek22 wrote:
    Zamiast od parowania - 20C, masz +20C i na twoim miejscu bym się cieszył, że zabezpieczenia fabryczne działają i nie testował bym ich dalej.

I tu chyba jest pogrzebany pies. Zrobiłem defrost bez obiegu wody w wymienniku (rurowy 28mm średnicy wewnętrznej), wiec założyłem ze nic złego nie ma prawa się stać przy defroscie trwającym do 2 minut.
    I faktycznie procedura zakończyła się bez żadnego błędu, pobór prądu przez agregat w normie.

Zewnętrzna powłoka wymiennika uzyskała -6stopni na pomiarze pirometrem.

Jakieś pomysły jak poradzić sobie z tym defrostem ??
    Wlodek22
    Level 30  
    Powiem ci na czym polega główna różnica, a ty wymyśl rozwiązanie.
    W oryginale podczas defrostu większość ciekłego czynnika znajduje się w wew wymienniku, rurach i separatorze cieczy przed sprężarką, w zewn wymienniku jest przeważnie przegrzana para.
    Po przeróbce jest dokładnie odwrotnie, ciecz zalewa zew, a wew, gruba rura i separator wypełnione przegrzaną parą.

Jakie są twoje propozycie?
    Wnekus
    Level 11  
    Wlodek22 Niestety przyznam się bez bicia ze moja wiedza na temat procesów chłodniczych jest bliska zeru. Wiem ze gdzieś dzwoni ale nie wiem gdzie ;).
    Jako ze mam dość gruby wymiennik rurowy a jednostka wewnętrzna pośrednio umożliwia mi sterowanie pompa wody (grzanie, chłodzenie - pompa włączona - defrost wyłączona) prędzej wymuszę bardzo minimalny przepływ wody przez wymiennik (pompa cyklicznie załączana co kilka sekund) niż poradzę sobie z problem od strony gazowej.
    jack63
    Level 43  
    Wlodek22 wrote:
    W oryginale podczas defrostu większość ciekłego czynnika znajduje się w wew wymienniku, rurach i separatorze cieczy przed sprężarką, w zewn wymienniku jest przeważnie przegrzana para.

Tak jest gdy defrost trwa dłużej niż trwa stan przejściowy po przełączeniu zaworu 4D. W stanie przejściowym czynnik musi zostać przemieszczony z wymiennika JW do wymiennika JZ. Nie dzieje się to w ułamku sekundy! To jest proces i podczas niego dzieją się różne "ciekawe" rzeczy oraz powstaje najwieksze zagrożenie dla wymiennika JW. Szczególnie gdy zostaje zamieniony z powietrznego na wodny.
    Wlodek22 wrote:
    Po przeróbce jest dokładnie odwrotnie, ciecz zalewa zew, a wew, gruba rura i separator wypełnione przegrzaną parą.

Nie do końca jest jak piszesz. Przeróbka (zmiana wymiennika JW na cieczowy) niewiele zmienia początkową sytuację o ile objętości wymienników (powietrznego i cieczowego) są podobne. Wielka zmiana następuje gdy rusza odparowanie czynnika w wymienniku JW będącego podczas defrostu parownikiem. Ori układ i to niezależnie czy z kapilarą czy z EEV jest przystosowany do dużo mniejszego napływu ciepła. Założone temp odparowania są niskie. No może nie -20 oC, ale minimalnie poniżej zera czyli takie jak dla chłodzenia. W ori JW żaluzje są zamknięte lub tylko minimalnie uchylone, a went chodzi na najniższym biegu. Wszystko po to aby nie było zimnego powiewu. Wszystko dzieje się spokojnie i defrost trwa dość długo. Jest czas na ustabilizowanie się pracy układu. Nie ma dużych przegrzań czy zalewania sprężarki.
    Po zmianie wysokie temp generują olbrzymi napływ ciepła. Sprężarka dostaje bardzo dużo odparowanego czynnika. Przegrzania idą w kosmos, a silnik tylko jęczy pobierając dużo prądu. Patrz zabezpieczenie przeciążeniowe (F0).
    Defrost trwa krótko, bo zostają osiągnięte temp wymiennika JZ. Jednak odbywa się to w czasie trwania stanu nieustalonego.
    A następnie kończący się defrost przechodzi w normalne grzanie generując kolejny stan nieustalony. I prawdopodobnie wtedy objawia się błąd LP. Przecież warunki odparowania czynnika w JZ są diametralnie inne niż w JW. Im niższa temp zewnętrzna tym różnice są większe a przecież czynnik skroplony w wymienniku JZ musi odparować aby dostać się do sprężarki. Istnieje groźba zalania sprężarki cieczą.
    Wnekus wrote:
    Zrobiłem defrost bez obiegu wody w wymienniku (rurowy 28mm średnicy wewnętrznej), wiec założyłem ze nic złego nie ma prawa się stać przy defroscie trwającym do 2 minut.
    I faktycznie procedura zakończyła się bez żadnego błędu, pobór prądu przez agregat w normie.

To o czym piszesz potwierdza moje powyższe wywody. Do tego ratuje cię wymiennik płaszczowo-rurowy. W przeciwnym razie miałbyś już katastrofę.
    Wnekus wrote:
    moja wiedza na temat procesów chłodniczych jest bliska zeru. Wiem ze gdzieś dzwoni ale nie wiem gdzie .

Szczere wyznanie. Szczera odpowiedź: Weź schemat tzw hydrauliczny obiegu twojego klimatyzatora. Zaobserwuj jak działa automatyka, czyli trzeba "złapać defrost" i obserwować jak urządzenie działa. Tzn kiedy zatrzymuje się sprężarka. Kiedy przełączany jest 4D. Kiedy znów start sprężarki. Co słychać "w rurach". Najlepszy byłby film z komentarzami gdy na nagraniu nie słychać przełączania 4D czy startu sprężarki czy nie widać szronienia jakiś rurek itp "zjawisk" jakie są temp i najlepiej CIŚNIENIA. Brak pomiarów ciśnień uważam za gruby błąd w takich eksperymentach jak przerabianie klimatyzatora na PC powietrze-woda.
    Po tym można przeprowadzić analizy mając dane pomiarowe i wiedzę o sposobie działania urządzenia.
    Swoją drogą aż mi się nie chce wierzyć, że 11kW klimatyzator jest na kapilarze. Schemat z serwisówki powinien to wyjaśnić.
    Wnekus wrote:
    wymuszę bardzo minimalny przepływ wody przez wymiennik (pompa cyklicznie załączana co kilka sekund) niż poradzę sobie z problem od strony gazowej.

To bardzo ryzykowne rozwiązanie. Zmienią się warunki lub coś zawiedzie i nawet wymiennik płaszczowo-rurowy nie wytrzyma i się ...podda.
    Janusz_kk
    Level 36  
    jack63 wrote:
    Swoją drogą aż mi się nie chce wierzyć, że 11kW klimatyzator jest na kapilarze. Schemat z serwisówki powinien to wyjaśnić.

No to masz małej wiary człowieku :) podkreślona na czerwono
    a tak wygląda w środku
    chyba nikt nie ma wątpliwości że to kapilara
    i jeszcze jej tabliczka

Dodano po 2 [minuty]:

i jeszcze schemat z serwisówki
    jack63
    Level 43  
    Janusz_kk wrote:
    No to masz małej wiary człowieku podkreślona na czerwono

Opanuj się. Pokazujesz dinozaura on/off pracującego projektowo tylko na chłodzeniu .
    Tu mamy inverter, co jeszcze nie jest wyrocznią, ale wiem, że Midea miała urządzenia z kapilarą szeregowo z EEV.
    Trzeba sprawdzić w serwisówce lub w naturze. Autor coś pisał o gnieździe opisanym coś tam Valve
    PS.
    Mój błąd. Pomyliłem użytkowników z innego tematu.
    Brak tworzenia własnych tematów tylko dopisywanie się do tasiemców sprzyja takim sytuacjom.

Wnekus wrote:
    agregat inwerter z EEV.

Czyli w tym wypadku temat kapilary nie istnieje.
    Wnekus
    Level 11  
    jack63, dziękuje za bardzo rzeczowa odpowiedz, jest tam trochę nieścisłości ale wieczorem postaram się dokładnie odpowiedzieć oraz z miarę możliwości złapie defrost na filmie, ale żadnych specjalnych efektów tam nie ma.

Schemat hydrauliczny JZ
    Janusz_kk
    Level 36  
    jack63 wrote:
    Opanuj się.

Zacznij od siebie. Piszesz kategorycznym tonem jakbyś wszystko wiedział i widział.
    jack63 wrote:
    Pokazujesz dinozaura on/off pracującego projektowo tylko na chłodzeniu .

No to masz też grzejącą
    parametry masz w tabelce którą już wklejałem, i jej defrost dla przykładu :)
    da się? da się na on/off-ie zrobić PC :)
    Wlodek22
    Level 30  
    Może daikin robi takie defrosty, cała rzesza różnych klim robi defrost na wyłączonej turbinie, tylko grawitacia.
    Piersze chwilę po przełączeniu wcale nie są groźne, czynnik wrze gwałtownie i w całej objętości. Drugie chwilę to parowanie rzędu - 18 do - 25C i to wtedy dzieje się kuku. Trzecie chwilę, a tym bardziej w wymienniku rurowym to jazda bez trzymanki, parowanie +10 do +20 i skraplanie +40 do +60 z zalanym w dużym stopniu skraplaczem.
    wswsws
    Level 12  
    Ja mam pytanko z innej beczki. Pompa podłączona do bufora równolegle, z bufora wychodzą dwa obiegi. Bufor 80L. Teraz temperatura wody wychodzącej z wymiennika do bufora to 49stopni, natomiast z bufora na oba obiegi grzewcze idzie tylko 34stopnie. Denerwuje mnie to samoczynne podmieszanie się wody. Mam 3 pompki jedna między wymiennikiem a buforem chodzi na maxa.I dwie na wyjściu z bufora każda na swój obieg są na pierwszym biegu. Czy zmienić podłączenie bufora by był na powrocie. Czy jakiś inny pomysł.